Onze trap was me al tijden een doorn in het oog. Het liefst had ik zo’n traprenovatiebedrijf laten komen om hem van top tot teen te laten bekleden, maar dat is een vrij duur grapje. Ik besloot daarom maar zelf aan de slag te gaan met Histor trapverf. En dan is het natuurlijk wel een leuk idee om de trap meteen in m’n favoriete kleur te verven; namelijk roze. Ik vertel je mijn ervaringen.

Kleur kiezen

In eerste instantie had ik een hele gave kleur roze van Farrow en Ball uitgekozen (Sulking Room Pink) voor onze trap make-over. In de bouwmarkt bleek echter dat het niet lukte om de Histor trapverf in die tint te mengen. Jammer…. Een Histor kleur was wel mogelijk. Ik ben dus maar wat gaan snuffelen tussen de kleurstalen in de Karwei en kwam toen de Histor kleur “Doordacht” tegen. Ik liet dus een pot Histor trapverf in deze roze tint mengen, nam nog wat rollers, kwasten en een verfbakje mee en kon aan de slag.

trap verven Histor trapverf
trap verven Histor trapverf

De trap verven

Hoewel ik tegen deze klus had opgezien, moet ik zeggen dat het me alles mee viel. In een weekendje heb je deze klus echt wel geklaard als je het een beetje handig inplant. Ik ben als volgt te werk gegaan. Ik begon met het ontvetten van de trap met St. Marc. Daarna heb ik de trap lichtjes opgeschuurd en vervolgens opnieuw schoongemaakt. Daarna was het tijd om alle randjes af te plakken met schilderstape. Hierna kon ik echt gaan verven.

Mijn ervaring is dat rollers het meest prettig werken met de Histor trapverf. De verf kan redelijk snel druipen als je het met de kwast doet, dus alle vlakken die met een roller lukken, zou ik lekker daarmee doen. Ik had dan ook zowel kleine als grote rollers mee. Heel handig, want eigenlijk alle oppervlakken lukken dan met een roller. Alleen de kleine randjes moet je nog even met de kwast doen. Let er daarbij dus op dat je je kwast niet te nat maakt en de verf goed verdeelt.

Mijn belangrijkste advies? Schilder de traptreden om en om! Zo kun je namelijk nog wel gewoon naar boven en beneden lopen. Ik ben op zaterdag begonnen met dus de treden om en om te schilderen (alle stootborden en randen heb ik wel meteen de eerste keer meegenomen, alleen het loopvlak van de treden dus om en om niet). Ik merkte dat na ongeveer twee uur de verf op de geschilderde delen al goed droog voelde. Eigenlijk al zo droog dat ik vond dat ik er voorzichtig overheen kon lopen. Tijd dus om de andere treden ook te verven. Dit ging helemaal prima en er is nergens iets beschadigd.

Het resultaat na 1 laag is trouwens wel nog echt teleurstellend. Ik was even bang dat dit met 2 lagen ook niet zou werken, maar gelukkig bleek dat wel zo te zijn. Op zondag bracht ik op dezelfde wijze als op zaterdag opnieuw een laag aan op de gehele trap. Daarna was de dekking eigenlijk helemaal perfect. In totaal heb ik twee blikken Histor traplak van 0,75 liter gebruikt. Ze schijnen er ook in grotere blikken te zijn, maar die had de Karwei hier niet. Vanwege een kortingsactie bij Karwei dat weekend was ik slechts €41,94 aan de verf kwijt. Normaal gesproken kost een blik daar €34,95 per stuk. In elk geval een stuk goedkoper dan zo’n traprenovatie 😉

Is jouw trap nou nog niet direct klaar voor een schilderbeurt? Check dan even de blog van Mirjam over het verwijderen van lijmresten en het schilderen van de trap. Zij verfde haar trap wit en het resultaat is prachtig geworden!

Het resultaat

Het resultaat is onwijs tof als je het mij vraagt! Deze verf is echt een aanrader! Er zit zelfs een heel subtiel antislipkorreltje in, waardoor de trap minder glad is dan voorheen. De verf heeft na twee lagen perfect gedekt, zonder druipers. De trap is nu precies 5 weken roze en de verf zit overal nog perfect. We lopen gewoon met schoenen op de trap en hebben natuurlijk ook nog huisdieren. Ook stofzuig ik de trap bijna dagelijks, wat tot nu toe nog niet voor beschadigingen heeft gezorgd. Ik ben onwijs blij!

trap verven Histor trapverf
trap verven Histor trapverf

De muren in het trapgat

Ik besloot naast de trap zelf ook meteen de muren een kleurtje te geven. Dit werd Inchyra Blue van Farrow & Ball. Best een leuke kleurencombinatie met de trap in Histor Doordacht. Ik moet nog een paar plekjes bijwerken met verf en ik ga nog een gallery wall ophangen, maar daarna laat ik je daar natuurlijk ook nog het eindresultaat van zien.

Update februari 2021

Na ruim een jaar was de trap toch behoorlijk beschadigd helaas en was ik niet meer zo tevreden over de Histor trapverf. Ik besloot dan ook om opnieuw de trap te verven met Sigma traplak. Tot nu toe ben ik daar tevreden over, maar of deze traplak een duurzamer resultaat geeft, moet natuurlijk nog blijken.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!