Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen; de stippenbegonia’s. Ik begon ruim een jaar geleden met de Begonia Maculata, maar heb inmiddels ook een andere versie in huis, namelijk de Begonia Tamaya. Beiden hebben die leuke stippen op hun bladeren en aangezien ze ook ongeveer dezelfde verzorging nodig hebben, besloot ik hier een combinatie-artikel van te maken.

Planten

De Begonia Maculata

De Begonia Maculata is denk ik de meest bekende variant van de stippenbegonia. Deze opvallende plant heeft prachtige bladeren met een rode onderkant en de kenmerkende witte stippen op de bovenkant. De stippen zijn vrij groot en ook de bladeren zelf kunnen best flink worden. De randen van de bladeren zijn wat gekarteld en als je hem goed verzorgt, beloont ie je met trossen vol witte bloemen. Mijne heeft vorig jaar bijna het gehele jaar in bloei gestaan!

Mijn ervaring is dat de Begonia Maculata flink kan groeien in korte tijd en je kunt hem dan het beste wel wat ondersteuning geven met stokjes. Een nieuw blad begint als een soort “propje” en ontvouwt zich dan tot een mooi volwassen blad. De bloemetjes komen in trossen, vallen weer uit en groeien opnieuw aan. In de winter had de mijne kort even geen bloemetjes, maar inmiddels heb ik de eerste witte bloemen alweer gespot. Erg leuk!

stippenbegonia begonia maculata en begonia tamaya

De Begonia Maculata in onze badkamer

stippenbegonia begonia maculata en begonia tamaya

stippenbegonia begonia maculata en begonia tamaya

De Begonia Maculata heeft wat grotere witte stippen.

De Begonia Tamaya

Ook een stippenbegonia, maar dan net weer anders is de Begonia Tamaya. Deze heeft hele kleine witte stipjes op zijn bladeren en de bloemetjes zijn roze in plaats van wit. Ze groeien op stam, wat hem extra bijzonder maakt. Het is net een mini-boompje in huis! Helaas heeft deze nog geen bloemetjes gegeven, want ik ben wel megabenieuwd naar die roze bloemen. Hopelijk lukt het me dit voorjaar om hem in bloei te krijgen.

 

stippenbegonia begonia maculata en begonia tamaya

De Begonia Tamaya

stippenbegonia begonia Maculata en Begonia Tamaya

stippenbegonia begonia Maculata en Begonia Tamaya

De Begonia Tamaya heeft kleinere witte stipjes.

De verzorging van beide stippenbegonia’s is gelijk in mijn ervaring (en niet moeilijk!), dus hieronder mijn tips voor beide varianten:

Verzorging stippenbegonia

Allereerst is de standplaats redelijk belangrijk voor je stippenbegonia. Een lichte plek wordt erg gewaardeerd, maar direct zonlicht is niet goed voor de kwetsbare bladeren. Ook van een plek met iets minder licht lijkt mijn Begonia Maculata niet onder de indruk, want zelfs in de badkamer groeit ie bij mij vrolijk door.

Zoals de meeste begonia’s, houden de stippenbegonia’s ook wel van een slokje water. Het beste is om de grond steeds licht vochtig te houden en niet helemaal te laten uitdrogen. Als de grond te droog wordt, kunnen de bladeren wat donker en dor worden. Dan weet je dat je iets ruimer water mag geven. Ik voel altijd even aan de potgrond en zo gauw die droog begint te worden, giet ik wat water bij. Een voetenbad is wel funest, dus kies het liefst voor een pot met gaatjes onderin.

Sproeien is bij de stippenbegonia’s een no-go. Hoewel ze dus wel van lekker vochtige potgrond houden, zijn natte bladeren absoluut niet gewenst.

Voeding geef ik in de winter in principe minimaal, maar nu het voorjaar is aangebroken, heb ik ze wel weer lekker gevoed met biologische plantenvoeding. Dit kun je de komende tijd ongeveer eens per maand herhalen. Wil je je begonia verpotten? Doe dit dan ook het liefst in het voorjaar.

stippenbegonia begonia Maculata en Begonia Tamaya

De stippenbegonia’s in huis

Als je een beetje aandacht voor de verzorging hebt, zal je zien dat je stippenbegonia’s heel snel groeien. Vooral de Begonia Maculata kan dan al snel erg breed worden. Ik heb hem omhoog geleid langs een aantal stokjes in de potgrond, om hem wat meer steun te geven. Omdat ie inmiddels wel enorm breed is geworden, staat die van mij inmiddels in de badkamer, waar ik wat meer ruimte over had.

Uiteraard kun je hem ook makkelijk snoeien en bijvoorbeeld een nieuwe plant stekken. Als je zorgt dat je altijd een stuk stengel mee afknipt, kun je deze weer heel makkelijk stekken op wat water. Ik laat deze plant altijd eerst op water wortelen, voordat ik hem in de potgrond zet. Eventueel kun je nog wat stekpoeder gebruiken, voordat je je stek plant.

De stippenbegonia schaf je aan in je lokale tuincentrum of natuurlijk online, via bijvoorbeeld plantje.nl.

Heb je ook al zo’n vrolijke stippenbegonia in huis?

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!