fbpx

De stippenbegonia: alles over de Begonia Maculata én de Begonia Tamaya

 • stippenbegonia begonia maculata en begonia tamaya

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen; de stippenbegonia’s. Ik begon ruim een jaar geleden met de Begonia Maculata, maar heb inmiddels ook een andere versie in huis, namelijk de Begonia Tamaya. Beiden hebben die leuke stippen op hun bladeren en aangezien ze ook ongeveer dezelfde verzorging nodig hebben, besloot ik hier een combinatie-artikel van te maken.

Planten

De Begonia Maculata

De Begonia Maculata is denk ik de meest bekende variant van de stippenbegonia. Deze opvallende plant heeft prachtige bladeren met een rode onderkant en de kenmerkende witte stippen op de bovenkant. De stippen zijn vrij groot en ook de bladeren zelf kunnen best flink worden. De randen van de bladeren zijn wat gekarteld en als je hem goed verzorgt, beloont ie je met trossen vol witte bloemen. Mijne heeft vorig jaar bijna het gehele jaar in bloei gestaan!

Mijn ervaring is dat de Begonia Maculata flink kan groeien in korte tijd en je kunt hem dan het beste wel wat ondersteuning geven met stokjes. Een nieuw blad begint als een soort “propje” en ontvouwt zich dan tot een mooi volwassen blad. De bloemetjes komen in trossen, vallen weer uit en groeien opnieuw aan. In de winter had de mijne kort even geen bloemetjes, maar inmiddels heb ik de eerste witte bloemen alweer gespot. Erg leuk!

stippenbegonia begonia maculata en begonia tamaya

De Begonia Maculata in onze badkamer

stippenbegonia begonia maculata en begonia tamaya

stippenbegonia begonia maculata en begonia tamaya

De Begonia Maculata heeft wat grotere witte stippen.

De Begonia Tamaya

Ook een stippenbegonia, maar dan net weer anders is de Begonia Tamaya. Deze heeft hele kleine witte stipjes op zijn bladeren en de bloemetjes zijn roze in plaats van wit. Ze groeien op stam, wat hem extra bijzonder maakt. Het is net een mini-boompje in huis! Helaas heeft deze nog geen bloemetjes gegeven, want ik ben wel megabenieuwd naar die roze bloemen. Hopelijk lukt het me dit voorjaar om hem in bloei te krijgen.

 

stippenbegonia begonia maculata en begonia tamaya

De Begonia Tamaya

stippenbegonia begonia Maculata en Begonia Tamaya

stippenbegonia begonia Maculata en Begonia Tamaya

De Begonia Tamaya heeft kleinere witte stipjes.

De verzorging van beide stippenbegonia’s is gelijk in mijn ervaring (en niet moeilijk!), dus hieronder mijn tips voor beide varianten:

Verzorging stippenbegonia

Allereerst is de standplaats redelijk belangrijk voor je stippenbegonia. Een lichte plek wordt erg gewaardeerd, maar direct zonlicht is niet goed voor de kwetsbare bladeren. Ook van een plek met iets minder licht lijkt mijn Begonia Maculata niet onder de indruk, want zelfs in de badkamer groeit ie bij mij vrolijk door.

Zoals de meeste begonia’s, houden de stippenbegonia’s ook wel van een slokje water. Het beste is om de grond steeds licht vochtig te houden en niet helemaal te laten uitdrogen. Als de grond te droog wordt, kunnen de bladeren wat donker en dor worden. Dan weet je dat je iets ruimer water mag geven. Ik voel altijd even aan de potgrond en zo gauw die droog begint te worden, giet ik wat water bij. Een voetenbad is wel funest, dus kies het liefst voor een pot met gaatjes onderin.

Sproeien is bij de stippenbegonia’s een no-go. Hoewel ze dus wel van lekker vochtige potgrond houden, zijn natte bladeren absoluut niet gewenst.

Voeding geef ik in de winter in principe minimaal, maar nu het voorjaar is aangebroken, heb ik ze wel weer lekker gevoed met biologische plantenvoeding. Dit kun je de komende tijd ongeveer eens per maand herhalen. Wil je je begonia verpotten? Doe dit dan ook het liefst in het voorjaar.

stippenbegonia begonia Maculata en Begonia Tamaya

De stippenbegonia’s in huis

Als je een beetje aandacht voor de verzorging hebt, zal je zien dat je stippenbegonia’s heel snel groeien. Vooral de Begonia Maculata kan dan al snel erg breed worden. Ik heb hem omhoog geleid langs een aantal stokjes in de potgrond, om hem wat meer steun te geven. Omdat ie inmiddels wel enorm breed is geworden, staat die van mij inmiddels in de badkamer, waar ik wat meer ruimte over had.

Uiteraard kun je hem ook makkelijk snoeien en bijvoorbeeld een nieuwe plant stekken. Als je zorgt dat je altijd een stuk stengel mee afknipt, kun je deze weer heel makkelijk stekken op wat water. Ik laat deze plant altijd eerst op water wortelen, voordat ik hem in de potgrond zet. Eventueel kun je nog wat stekpoeder gebruiken, voordat je je stek plant.

De stippenbegonia schaf je aan in je lokale tuincentrum of natuurlijk online, via bijvoorbeeld plantje.nl.

Heb je ook al zo’n vrolijke stippenbegonia in huis?

styled by sabine signature

2019-02-26T11:39:58+01:0003-03-2019|Planten|8 Comments

8 Comments

 1. Carla 3 maart 2019 at 22:56 - Reply

  Leuk om te lezen !
  Ik geb de maculata En vind um super leuk !
  Ben ook begonnen met voeding en las dus 1 x per maand good to know !

  Lieve groet Carla 😃😘

  • styledbysabine 4 maart 2019 at 11:47 - Reply

   Wat leuk dat je ook een stippenbegonia hebt! Ze zijn zo lekker vrolijk! Voeding kun je inderdaad nu mee starten en eens per maand is een prima frequentie. In de wintermaanden geef ik zelf geen voeding overigens, omdat de meeste planten dan in de rustfase zijn. Succes en veel liefs!

 2. Linda 10 maart 2019 at 14:50 - Reply

  Ik heb zelf ook de stippen Begonia, ik had teveel water gegeven waarbij er heel veel bladeren afbraken. Gelukkig krijgt de plant nieuwe scheuten! Ik zou ook graag een begonia Tamaya willen. Die zijn helaas wat lastiger te krijgen.

  • styledbysabine 10 maart 2019 at 14:59 - Reply

   Ha Linda, wat fijn dat ie toch weer nieuwe bladeren begint te maken! De Tamaya zie je inderdaad wat minder. Mijne komt bij Intratuin vandaan. Dank voor je reactie!

  • Malu 29 juni 2019 at 11:46 - Reply

   Hoi Sabine!

   Leuke post! Ik ben zelf helemaal ondersteboven van deze plant – wist je al dat ie glittert?! Als je er met je flits op schijnt, kun je dat goed zien! Vooral de onderkant van de bladeren en de stippen.

   Ik heb alleen een vraag waarop ik het antwoord nog niet heb kunnen vinden. Ik heb een stekje gekregen en ik weet dat de ‘moederplant’ eerst wel rode bladeren had, maar bij mijn plantje zijn ze gewoon groen aan de onderkant.. De nerven zijn wel nog een beetje rood. De plant doet het verder goed en groeit als kool! Heb jij enig idee wat de oorzaak kan zijn? Ik vind dat rood zo mooi en zou het graag terug zien!

   Groetjes van Malu

   • styledbysabine 3 juli 2019 at 10:16 - Reply

    Hi Malu, wat leuk om te horen! In mijn ervaring zijn de “jonge” bladeren van je stekje vaak nog groen en worden de bladeren meer rood naarmate de plant ouder wordt. Nog even geduld hebben dus denk ik en gewoon goed blijven verzorgen 😉

 3. Martine 28 juni 2019 at 11:48 - Reply

  Hallo, mijn begonia verliest blad. Wordt aan het begin van de steel bruin en dan valt het eraf. Wat kan dat zijn?

 4. Martine 28 juni 2019 at 11:49 - Reply

  Het is een begonia Tamaya

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
tulpen
Haal het voorjaar in huis met tulpen (+ tips en weetjes over de tulp)

De tulp is wat mij betreft de ultieme voorjaarsbloem en ik krijg altijd direct een vrolijk gevoel als ik ze...

Sluiten