De Olifantspoot is met zijn grappige kapsel een echte aanwinst voor je urban jungle. Zelf heb ik zowel een grote als een kleintje in huis en ik word altijd vrolijk van zijn bijzondere uiterlijk. De verzorging is eenvoudig, dus ook als je geen groene vingers hebt, wordt deze plant je beste vriend.
De Olifantspoot of Beaucarnea
Zijn Nederlandse naam heeft deze plant te danken aan zijn ietwat gekke uiterlijk. De stam is een dikke “olifantspoot” en daaruit vormen zich sprieterige bladeren, als een soort punkkapsel. De officiële benaming is Beaucarnea Recurvata. In de winkels vindt je vaak de exemplaren met één stam, maar er zijn ook Olifantspoten met meerdere vertakte stammen verkrijgbaar. Deze zijn wel vaak meteen een stuk duurder. Ik heb zelf twee exemplaren met één stam.
Van oorsprong komt deze plant met name in Mexico voor, waar hij met name in de droge gebieden veelvuldig groeit. In deze gebieden heerst over het algemeen een extreem klimaat, met enorme hitte en behoorlijke koude. Daar is de Olifantspoot dus zeker tegen bestand en ook in huis zal hij zich dus makkelijk aanpassen aan de omgevingstemperatuur.
De verzorging
Standplaats
Omdat de Olifantspoot dus oorspronkelijk uit voornamelijk droge en hete gebieden komt, groeit hij het beste op een lichte standplaats. Net als bij een cactus is de groei echter heel langzaam. Op een plek met wat meer schaduw overleeft hij het trouwens ook prima heb ik gemerkt dus in de meeste woningen zal hij het prima doen. Ook direct zonlicht kan deze sterke plant goed aan.
Water geven
De Olifantspoot heeft niet voor niets zo’n dikke stam. Hier slaat hij namelijk water in op om droge perioden te kunnen overleven. De stam is behoorlijk groot in vergelijking met zijn bladerkapsel, dus je kunt je voorstellen dat deze plant enorm lang kan overleven zonder water. Het grootste risico is dus dat je hem teveel water geeft, iets waar deze plant absoluut niet tegen bestand is. Ik geef de mijne eens in de 2-3 weken een scheutje water en zorg altijd dat de grond totaal opgedroogd is voordat ik een nieuwe gift geef. Natte grond is echt funest, dus geef liever iets te weinig water dan teveel. Ik merk dat als ik hem iets te weinig water heb gegeven, de blaadjes wat bruin worden en dan weet ik dat ik iets meer mag geven.
Plantenvoeding is in principe niet nodig, gezien de Olifantspoot maar heel langzaam groeit. Wil je dit toch geven, doe het dan maximaal twee keer per jaar. Sproeien van deze plant is ook niet nodig.
Verpotten
De Olifantspoot heeft vrij kwetsbare wortels, dus ga voorzichtig te werk als je deze moet verpotten. Vanwege de langzame groei is verpotten eigenlijk amper nodig. Mijn grote Olifantspoot heb ik verpot toen hij hier aankwam in zijn krappe kweekpot en daarna eigenlijk nooit meer. Voor deze plant gebruik ik trouwens ook speciale cactus potgrond van Pokon. Deze is ideaal voor cactussen en vetplanten die heel weinig water nodig hebben en ik merk echt dat bepaalde planten een relatieve groeispurt doormaken nadat ik ze hierin heb verplant. Mijn kleine Olifantspoot heb ik pas recent gekocht en staat ook vrij krap in zijn kweekpot. Deze ga ik dus nog een nieuwe pot geven binnenkort.
Houd bij het verpotten verder nog even rekening met het feit dat je de aarde stevig moet aandrukken om te voorkomen dat de plant omvalt (maar beschadig hierbij dus niet de wortels). Ook is het verstandig om de poot niet dieper in de grond te zetten dan hij al stond, aangezien er dan kans bestaat dat de stam gaat rotten.
Overige aandachtspunten
Stekken is nagenoeg onmogelijk bij de Olifantspoot, dus daar ben ik zelf ook nooit aan begonnen. Deze plant groeit vanuit een zaadje. In de natuur ontstaat een meerstammig exemplaar nadat de plant in bloei heeft gestaan. Onder de omstandigheden in huis zal hij echter in principe niet bloeien en zal je de meerstammige groei dus zelf moeten forceren als je dit wilt. Dit doe je door een stuk van de stam af te zagen. Ik heb dit zelf nooit geprobeerd, dus kan je hier eerlijk gezegd weinig tips over geven.
De Olifantspoot in het interieur
De Olifantspoot is wat mij betreft een ideaal onderdeel van je urban jungle in huis. Waar ik met veel planten het probleem heb dat ze zo snel groeien dat ze al gauw teveel ruimte innemen, heb je dat probleem met deze plant niet. Door zijn smalle vorm past ie eigenlijk prima in elk hoekje en hij kan ook prima in de volle zon staan. Daarnaast vormt hij een leuk contrast met je groene planten door de opvallende dikke stam. Olifantspoten zijn betaalbare planten die goed verkrijgbaar zijn in het tuincentrum. Mijn grote kocht ik bijvoorbeeld online voor nog geen 25 euro en het kleintje komt bij de Jumbo vandaan voor slechts 6 euro.
Olifantspoot: via plantje.nl
Nachtkastje + vloerkleedje: Kwantum
Wandhaken: Karwei (zie artikel)
Sprei: El Ramla Hamra
Schoenen: Anonymous Copenhagen
Posters: Desenio
Spiegel: Hema
Geef een reactie