De afgelopen jaren zien we steeds meer natuursteen terug in de interieurs komen. Zo is het gebruik van marmer al een tijd een enorme trend, maar zagen we eerder ook terrazzo al terugkomen. Het valt me op dat we de laatste tijd ook steeds meer travertin gaan zien. Travertin is ook een natuursteen soort en kun je prachtig combineren in zowel moderne als meer vintage interieurs. Ik laat het je zien.

Wat is travertin?

Travertin, ook wel travertijn genoemd, is een kalksteen dat gevormd wordt in warme bronnen met veel kalk in het water. Door de stijging van de temperatuur slaat het kalk in het water neer en ontstaat travertin. Je vindt travertin dan ook van nature bij heetwaterbronnen, zoals geisers, maar ook veel bij Tivoli in Italië. Door takjes, blaadjes en ander materiaal in het water ontstaan de karakteristieke gaatjes in het travertin.

Wist je dat het Coloseum in Rome deels uit travertin bestaat? En dat de Sacré-Coeur in Parijs geheel uit travertin gemaakt is? (bron: Wikipedia).

Travertin wordt dus al vele eeuwen gebruikt als bouwmateriaal en in interieurs zie je het geregeld terugkomen in vloeren, trappen en wanden.

travertin tafel
Close-up van een travertin tafel

Travertin als trend in 2020

Marmer heeft natuurlijk de afgelopen jaren een behoorlijke comeback gemaakt in het interieur. We zagen dit niet alleen terug op de traditionele manier (zoals in de keuken of badkamer), maar ook verwerkt in allerlei meubels en accessoires. Niet alleen echt marmer zien we nog steeds veelvuldig, maar ook het gebruik van producten met marmerprint blijft een trend.

Travertin is een prachtig natuurlijk materiaal met een beige/créme tint. Er zijn in deze kleur verschillende tinten verkrijgbaar, van heel licht créme tot veel donkerder beige, afhankelijk van de plaats waarop deze steensoort gewonnen wordt. Travertin vormt een mooie natuurlijke basis in je interieur, wat ook de reden is dat het veel gebruikt wordt voor vloeren of wanden.

In 2020 zullen we travertin gebruik ook weer meer zien in meubels en accessoires. Zo is een tafel van travertin echt een eyecatcher in je woonkamer. Een aantal bekende interieurmerken hebben al travertin tafels in hun assortiment. Voorbeelden zijn deze prachtige tafels van Ferm Living en OxDenmarq.

Travertin tafel van Ferm Living, o.a. verkrijgbaar via Flinders.

Bijzettafel met travertin blad van OxDenmarq via Designonline24.nl

Travertin in verschillende interieurstijlen

Travertin meubels kun je op vele manieren combineren. Zo past het bijvoorbeeld heel mooi in een klassiek warm interieur met gebruik van aardetinten. Ook zien we travertin tafels met strakke geometrische vormen (zoals de salontafel van Ferm Living), die prachtig combineren met de Japanse minimalistische invloeden die we momenteel ook weer veel terug zien komen. Je kunt zo’n strakke tafel dan stylen in combinatie met ronde vormen om een mooi contrast te laten zien.

Wat ik ook een waanzinnige combinatie vind, is de travertin eettafel in een Mid-Century interieur. In de Mid-Century stijl zien we namelijk het gebruik van hout in warme tinten veel terug. Ik zie zo’n natuurstenen tafel dan ook helemaal staan met mooie vintage stoelen van bijvoorbeeld walnoot hout. Denk er nog even een vintage dressoir bij en je zit helemaal goed. In deze stijl kun je zowel de travertin eettafel met strakke vormen, als ook de ronde variant goed kwijt.

Zoals gezegd, hebben een aantal interieurmerken tafels van travertin in hun assortiment. Net als marmer, is travertin vrij prijzig, omdat het een natuursteen is. Heb je een wat krapper budget en wil je wel een travertin tafel in huis? Denk dan eens aan de aanschaf van een tweedehands tafel. Je vindt ze op Marktplaats, maar bijvoorbeeld ook in vintagewinkels. Ik spotte bij Fortune Flea in Amsterdam meerdere tafels van deze mooie steensoort. Zo kost de tafel van de foto 235 euro en dat is een stuk betaalbaarder dan de tafels van de hippe interieurmerken.

travertin tafel
Deze vintage travertin tafel vind je bij Fortune Flea in Amsterdam.
travertin tafel

Ook verliefd op travertin? Sla dan nu je slag en ga op zoek naar een vintage pareltje voor een goede prijs. Naarmate je dit soort trends meer gaat zien, zul je zien dat de prijzen op bijvoorbeeld Marktplaats ook enorm omhoog gaan. Nog niet overtuigd? Marmer is ook een blijvertje, dus daarmee zit je ook helemaal goed. En natuurlijk is eigenlijk elke soort natuursteen een tijdloze aanschaf in je interieur, dus hiermee sla je de plank nooit mis.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!