De mierenplant is een bijzonder geval. Zijn opvallende uiterlijke met de verdikte stam geeft een unieke look in je urban jungle. Ik heb hem sinds een tijdje in huis en vertel je vandaag meer over de verzorging van deze leuke plant.

Planten

De mierenplant in ons huis

Al een tijdje geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met de mierenplant. Ik was in verband met een campagne voor de bromelia bij de kweker op bezoek. Daar hadden ze niet alleen bromelia’s, maar ook de leuke mierenplant. Ze hadden daar zelfs een hele grote staan, die deels open was gesneden. Zo kon ik het uitgebreide gangenstelsel in de stam bewonderen. Bij de Bosch Workshop kreeg ik zelf mijn eerste eigen mierenplantje. Inmiddels heb ik deze enkele weken in huis en ben ik erachter hoe je deze het beste kunt verzorgen. Op internet vond ik namelijk weinig tips, dus vandaar dit artikel met mijn aanbevelingen.

 

De oorsprong

Deze plant vindt zijn oorsprong in Zuidoost Azië en in delen van Australië. Zijn officiële naam is Myrmecodia Tuberosa. De dikke stam is het meest opvallende aan deze plant. Hierin huisvesten mierenkolonies zich en je vindt dan ook een waar gangenstelsel binnenin. De mest van de mieren zorgt meteen voor de juiste voeding voor de mierenplant, dus dit is een ideale manier van samenleven. Bij de kweker zag ik dat deze plant enorm groot kan worden, maar zelf heb ik een kleine variant.

mierenplant

mierenplant

De verzorging van de mierenplant

De verzorging van deze plant is gelukkig niet moeilijk. Ook is hij niet afhankelijk van de bewoning door mieren, dus je hoeft thuis geen mierenkolonie onderdak te bieden. In de natuur groeit hij op bomen, dus een plekje in de halfschaduw werkt prima voor de mierenplant. Een plek met veel licht is ook prima, maar liever niet in de volle zon. Ik heb hem zelf een lichte plek gegeven vlakbij het raam, maar niet pal voor het raam.

Ik geef hem ongeveer eens per week wat water. Het is aan te raden om de potgrond tussen je gietbeurten door iets uit te laten drogen. Laat je hem te droog staan, dan zie je dat ie gele blaadjes krijgt. Dit had ik in het begin een paar keer. De mijne staat in een vrij klein potje, waardoor hij wat moeilijker het water op kan slaan in de potgrond. Sinds een tijdje badder ik hem dus nu eens per week, waardoor hij wat meer tijd heeft om te drinken. Dit werkt perfect! Zorg er wel voor dat je een gat onderin de pot hebt, want van  natte voeten houdt deze plant absoluut niet.

Sproeien doe ik overigens niet, maar omdat deze plant oorspronkelijk op plaatsen groeit met een hoge luchtvochtigheid, mag je hem zeker af en toe sproeien.

Omdat je thuis natuurlijk geen mieren in je plant hebt, kun je hem het beste wel af en toe zelf bemesten. Geef hem 1-2 keer per maand wat (biologische) plantenvoeding. In de winter geef ik zelf geen plantenvoeding.

Ik heb verder gelezen dat de mierenplant ook kan bloeien met kleine witte bloemetjes en zelfs daarna oranje besjes. Dit heb ik nog niet mee mogen maken, maar wie weet gebeurt dit in het voorjaar als ik hem goed blijf verzorgen.

mierenplant

De mierenplant kon ik online niet vinden, maar je kunt ze soms wel in het tuincentrum kopen. Hier in de buurt heb ik hem helaas nog niet gespot, maar wie weet wel in jouw plaatselijke tuincentrum. Heb jij nog tips voor de mierenplant? Of misschien een vraag? Laat het achter in de reacties.

styled by sabine signature

shop de post

Wandrek: Tolhuijs Design via fonQ

Theepot: Dille & Kamille

Erwtenplantje: plantje.nl

Ovenhandschoenen: Zeeman (oude collectie)

Mokken: Xenos

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!