Al vaker schreef ik over de app Vinted en liet ik doorschemeren dat ik een groot fan van deze app ben. Ik denk dat ik meer dan de helft van m’n kleding tegenwoordig via Vinted aanschaf en ik vind het een prettige manier om tweedehands te shoppen. Maar ik heb gemerkt dat Vinted ook een keerzijde kan hebben. Ook in andere media verschijnen hier af en toe berichten over. Ik vertel je wat mijn ideeën hierover zijn.
LET OP: momenteel (april 2023) zijn er problemen bij het platform Vinted met terugbetalingen. Lees mijn ervaring en waarschuwing alsjeblieft en wees voorzichtig, zodat je je geld niet kwijtraakt!
Tweedehands = duurzaam, of niet?
Allereerst is het feit dat je hier tweedehands kleding koopt natuurlijk een manier om een duurzamere garderobe samen te stellen. Het gemak dat de app biedt, maakt tweedehands shoppen opeens voor een hele grote groep mensen bereikbaar. Ook de bekendheid van de app zorgt denk ik voor een groot publiek, dat misschien eerder niet geneigd was om tweedehands kleding te kopen. Een goed initiaitief dus wat mij betreft. In eerste instantie zag ik dus niet zo veel negatieve kanten aan het gebruik van deze app. Nu ik de app langer gebruik en ook in de media steeds meer berichten hierover zie, heb ik echter wel een keerzijde ontdekt.
Vinted is verslavend
Allereerst is de app zelf verslavend te noemen in mijn beleving. De app is zo ingericht dat het eigenlijk als een soort social medium eruitziet. We weten natuurlijk allemaal hoe dat soort apps zo zijn gemaakt dat je zo lang mogelijk blijft scrollen en steeds weer terug blijft komen. Vinted heeft dit effect ook merk ik bij mezelf. Het is een kleine moeite om even snel de app te openen en te scrollen tussen het aanbod van je favoriete merken. Het feit dat je zoekopdrachten kunt opslaan en direct ziet hoeveel nieuwe advertenties er zijn voor jouw opdracht, draagt hier nog eens aan bij. Zelf merk ik ook dat ik al snel op een verloren moment even check wat er nieuw beschikbaar is van m’n favoriete merken als Free People, Sézane en Ganni.
Het kopen is supermakkelijk
Waar je via Marktplaats eerst zelf nog contact zal moeten zoeken met een verkoper, een bod moet uitbrengen en/of moet onderhandelen, heb je dit bij Vinted niet. Je kunt direct een aankoop doen, zonder enig contact met de verkoper. Als je de app eerder gebruikt hebt, staan jouw voorkeuren voor levering en betaling er ook direct al in. Daardoor wordt het bijna met één druk op de knop dat je een aankoop kunt afronden. Daarnaast zie je hoeveel andere mensen jouw beoogde item al als favoriet hebben aangemerkt, wat voor mij de drang om te kopen versterkt. Als ik zie dat een item veel hartjes heeft, wil ik het zo snel mogelijk afrekenen om het niet aan m’n neus voorbij te zien gaan.
Zowel kleding als verzending is goedkoop
De kleding op Vinted is vaak erg goedkoop. Dat komt denk ik deels door het enorme aanbod en deels door het feit dat er ook vooral goedkopere kledingmerken worden aangeboden. Voor €5 koop je al een jurkje uit een oude collectie van een fast fashion winkel. De verzendkosten zijn daarnaast ook enorm laag. Er zijn tig verzendopties en voor een aantal betaal je nog geen €3 voor de verzending naar een afhaalpunt in jouw buurt. Ik las laatst een artikel over Vinted op de website van de Volkskrant, waarin de geïnterviewden ook aangaven dat zij de kleding in bijvoorbeeld de Zara of H&M nu veel te duur vinden. Ze zijn inmiddels zo gewend aan de extreem lage prijzen op Vinted, dat dus zelfs de nieuwprijzen in een fast fashion winkel als “duur” worden ervaren.
Hetzelfde artikel laat ook duidelijk blijken hoe verslavend Vinted kan zijn, met quotes als “Laatst kwamen er op één dag twaalf pakketjes voor ons binnen. Het is hier elke dag unboxing day.”.
Niet goed, terug op Vinted
Het feit dat je als verkoper ook op heel makkelijke wijze een advertentie aan kunt maken en je spullen kunt verkopen, werkt natuurlijk ook nog mee in de neiging tot impulsaankopen. Als je immers iets koopt wat toch niet zo bevalt, zet je het binnen een minuut zelf weer te koop op Vinted. Ik betrap mezelf ook geregeld op deze gedachte. Een impulsaankoop doen met het idee dat je het anders toch zo weer verkoopt.
Kleding met het kaartje er nog aan
Wat me verder opvalt, is dat het aanbod van kleding met het kaartje er nog aan, echt enorm is. Verder is het aanbod ook echt grotendeels van fast fashion webshops. Als je iets van de Zara zoekt, kun je bijvoorbeeld blijven scrollen. Als ik zelf een item op het oog heb, spiek ik vaak even wat deze verkoper nog meer in de aanbieding heeft. Het valt me dan echt op dat er heel veel vrouwen zijn die echt heel veel advertenties op Vinted hebben met kleding met allemaal nog een aangehecht label. Nooit gedragen kleding dus. Het lijkt bijna normaal om grote hoeveelheden kleding bij grote ketens te kopen en vervolgens de helft weer ongedragen op Vinted aan te bieden.
Hoewel ik dus zelf echt wel een enorme Vinted fan ben, zie ik dus ook wel de keerzijde van de toegankelijkheid van de app. Zeker na het lezen van het Volkskrant artikel werden m’n ogen geopend hoe zo’n app juist weer tot veel meer impulsaankopen kan leiden. Het verslavende karakter van de app ervaar ik zelf ook. Soms kijk ik lange tijd niet op de app, maar als ik eenmaal weer begin, zit ik opeens weer meermaals per dag te scrollen en koop ik opeens zomaar 5 dingen binnen een week. Vaak is het kleding die je eigenlijk niet echt nodig hebt.
Voorkom impulsaankopen via Vinted
Ik heb zelf wel een aantal manieren gevonden om die neiging tot impulsaankopen er bij mezelf een beetje uit te halen. Mijn tips zijn:
- Zoek alleen op specifieke items. Zit je nog steeds met dat ene jurkje uit die ene collectie van Free People in je hoofd? Zet dan een specifieke zoekterm uit, waarmee je dat jurkje zou kunnen vinden. Dit zorgt ervoor dat je niet continue alle items van Free People zit door te scrollen en verleid wordt om dingen te kopen die je niet “nodig” hebt.
- Zet een item eerst in je favorieten en koop niet meteen. Slaap er minstens één nachtje over. Dikke kans dat je daarna alweer vergeten bent wat het ook alweer was. Ik scroll zelf eens in de zoveel tijd m’n lijstje favorieten door en zie dan allemaal dingen waarvan ik absoluut geen spijt heb dat ik ze niet gekocht heb. Gewoon lekker opschonen die lijst dan dus.
- Open de app niet. Dit klinkt heel simpel, maar voor mij werkt dit perfect. Als ik eenmaal een week niet op Vinted heb gekeken, heb ik ook nul neiging meer om die app te openen. Zo gauw ik toch weer eens ga kijken, dan zit ik zomaar weer continue te scrollen en ga ik automatisch ook aankopen doen. Wees je er bewust van dat al die apps zo zijn ontwikkeld om je steeds weer te verleiden hem weer te openen en te blijven scrollen.
Dit artikel is uiteraard niet bedoeld om Vinted totaal af te kraken. Het is voor mij een reactie op signalen die ik zelf ervaar en die ik dus ook via andere media lees. Een beetje bewustwording over het duurzame karakter van tweedehands kleding kopen via zo’n app. Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt en of jij dezelfde ervaringen hebt met Vinted.
Hai Hai. Hoe kan ik jou vinden op Vinted? Je stijl spreekt me aan💖✌️liefs, Marleen
Dank je wel! Je kunt me vinden onder Sabinevlinder
Goed artikel. Beetje jammer dat ik dan wel allemaal kledingadvertenties te zien krijg 🤣
Pas op voor vinted, ze halen zonder hed weten geld van je rekening, geen reactie op klanten dienst
Pas op voor vinted, ze halen zonder verkoop aankoop weten geld van je rekening, geen reactie op klanten dienst
Ik heb iets gekocht en betaald dus het bedrag is van mijn rekening maar nu zeggen ze dat de betaling mislukt is.