Geregeld kom ik bij klanten thuis voor een interieuradvies en merk ik op dat de akoestiek van hun woning nog niet helemaal op orde is. Meestal hebben mensen dit zelf ook al opgemerkt, maar soms realiseren ze zich dit pas als ik het opnoem. Hoe dan ook, kan het heel prettig zijn om te zorgen voor een goede akoestiek in huis. Op deze manier wordt de sfeer van je interieur ook direct beter en kun je op een veel prettigere wijze een gesprek voeren of muziek luisteren. Dit zijn mijn 5 tips om op een makkelijke manier de akoestiek in je woning te verbeteren.

1. Raambekleding

Een hele belangrijke factor bij de akoestiek in huis is raambekleding. Gordijnen zijn hierbij natuurlijk de meest voor de hand liggende keuze, omdat deze de akoestiek drastisch zullen verbeteren. Maar ook andere raambekleding als jaloezieen, shutters of plisségordijnen zorgen al voor een merkbare verbetering. Heb je echt een hele grote ruimte met hoge plafonds? Dan raad ik altijd aan om voor gordijnen te kiezen, al is het maar voor de sfeer en akoestiek (en gebruik je ze misschien verder niet echt). Hoe zwaarder de stof, hoe beter het effect zal zijn. Er zijn zelfs speciale gordijnen die nog beter hun werk doen op het galmen in huis. Vouwgordijnen kopen kan ook een goede oplossing zijn, en is soms weer praktischer wanneer je huisdieren in huis hebt.

2. Planten

Misschien niet het eerste waar je aan zou denken, maar planten toevoegen in je interieur kan een behoorlijke verbetering van de akoestiek geven. Hoe groter de bladeren en hoe voller de plant, hoe beter je het verschil zult merken. Kies dus voor een paar grote planten met forse bladeren of zet verschillende kleinere planten in groepjes bij elkaar. Niet alleen goed voor de akoestiek in een interieur, maar ook gewoon mooi en goed voor het binnenklimaat.

3. Vloerkleden, plaids en kussens

Zachte materialen toevoegen in je interieur is een ideale manier om de akoestiek te verbeteren. Vloerkleden en andere zachte accessoires dempen het geluid en geven sowieso veel extra sfeer. Hoe groter het vloerkleed en hoe hoogpoliger het is, des te meer zul je het effect bemerken. Liever geen vloerkleed of heb je misschien al een vloerkleed, maar is de akoestiek nog niet optimaal? Dan kun je ook effect bewerkstelligen met leuke sierkussens op de bank of hier en daar een lekker zacht plaid over een stoel gedrapeerd.

4. Wanddecoratie

Vergeet ook zeker niet hoeveel wanddecoratie kan doen voor de akoestiek in huis! Heb je nu nog veel kale wanden? Dan kan je met wat grote schilderijen een heel goede verbetering behalen. Ben je niet zo van de schilderijen? Een muur voorzien van behang is ook een prima oplossing. Verder kun je eens kijken naar een mooi wandkleed (dit werkt echt fantastisch voor de akoestiek) of juist mooie en ook praktische wandlampen.

5. Meer spullen

Een beetje een inkopper misschien, maar hoe meer spullen er in je woning staan, hoe minder last je van een galmend geluid zult hebben. Ben je dus erg van een minimalistische inrichting, maar erger je je toch aan de slechte akoestiek? Dan kan het zaak zijn om toch eens te kijken of je iets meer meubels en/of accessoires kunt toevoegen. Een hele grote stoffen bank is bijvoorbeeld al een goed begin. Zoek het dus bijvoorbeeld in meer grotere meubels dan overal kleine accessoires. Zo houd je toch een rustige en minimalistische stijl, maar ben je wel af van die matige akoestiek.

En verder?

Natuurlijk zijn er nog meer oplossingen voor handen als je er met deze tips niet uitkomt. Zo bestaan er speciale akoestische wandpanelen die voor een hoop verbetering kunnen zorgen. Je kunt eventueel ook zelf aan de slag door een soort noppenschuim aan te brengen onder bijvoorbeeld tafels. Hier zie je niets van, maar het kan wel zorgen dat het geluid wat beter geabsorbeerd wordt.

Ben je op zoek naar een persoonlijk interieuradvies? Check dan gerust mijn pagina over mijn werk als interieurstylist met alle mogelijkheden.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!