Afgelopen vrijdag mocht ik weer een heel inspirerend event bijwonen. Dit event stond geheel in het teken van de Cymbidium, wat een snijorchidee is. In de winkel van Rivièra Maison in Den Haag leerden we alles over deze prachtige bloem, aten we een bijzondere lunch én mochten we ook zelf aan de slag met de Cymbidium.

Champagneglazen met bloemen

Een feestelijk onthaal

Bij aankomst in de Rivièra Maison winkel viel meteen op dat alles in kerstsfeer is. De verschillende verdiepingen van de winkel zijn prachtig versierd en overal waar je kijkt zie je de Kerst. Wij worden warm onthaald met champagne in glazen die voorzien zijn van een Cymbidium. Een goed begin dus!

Na de champagne is het tijd voor een rondleiding door Gary Loen. Hij is niet alleen bloemenarrangeur, maar won in 2015 ook nog het programma Masterchef. Gary heeft de winkel voorzien van prachtige creaties met de Cymbidium. In de verschillende stijlkamers vertelt hij alles over de bloemen en het decoreren ermee.

De lunch

Masterchef

Na de rondleiding is het tijd voor de lunch, die ook geheel door Gary Loen verzorgd wordt. We beginnen met een heerlijke soep van wortel, pompoen en zoete aardappel. Het hoofdgerecht is een veganistisch gerecht, bestaande uit een heleboel verschillende groenten (o.a. cantharellen, aubergine en tomaten). Het ziet er fantastisch uit en smaakt ook zo. Leuk detail is dat in dit gerecht ook een eetbare orchidee is verwerkt. Hoewel ik natuurlijk geen foodblogger ben, heb ik geprobeerd het gerecht zo mooi mogelijk op de foto te krijgen.

Inspiratie in de winkel

Aan de slag

Nu we allemaal genoten hebben van de heerlijke lunch, is het tijd om zelf aan de slag te gaan met de Cymbidium. Gary laat zien hoe je dit het beste aanpakt. Er zijn allerlei mooie bloemen en takken die we mogen gaan combineren met de snijorchideeën. Zo maakt Gary een boeket van o.a. eucalyptus, rozenbottel, een Monstera blad, dennentakken en natuurlijk de Cymbidium. Om helemaal in de kerstsfeer te blijven, zijn er ook nog allerlei soorten kerstdecoratie die je aan je takken vast kunt maken.

Nou moet ik zeggen dat dit er makkelijker uitzag dan dat het uiteindelijk bleek te zijn. Het bij elkaar zoeken van mooie bloemen en takken is een eitje, maar het mooi bij elkaar binden is toch een tandje lastiger. Gelukkig schoot één van de assistenten van Gary me te hulp toen ik stond te stuntelen met m’n bos. Het resultaat is dus een mooie bos van o.a. eucalyptus, hortensia, een Strelitzia blad en de Cymbidium. Met nog een gezellige kerstster was m’n boeket helemaal af wat mij betreft.

Mijn boeket

Enkele tips

De Cymbidium is een bloem die je vrij lang kunt houden. In een vaas blijft ie namelijk tot zo’n drie weken mooi. Zoals bij elke bloem is het belangrijk om zowel je vaas als het water goed schoon te houden. Snijd hem schuin af (liever snijden dan knippen) en zet hem in een laagje water van zo’n 10-12 cm. Als je hem echt mooi wilt houden, is het zaak om elke vijf dagen nog eens een centimeter van de steel af te snijden en dan ook direct het water te verversen. Zoals met de meeste bloemen is het niet aan te raden de Cymbidium in de zon of bij de kachel te zetten.

 

Ter inspiratie hierbij nog een heleboel foto’s van de creaties van Gary Loen in de Rivièra Maison in Den Haag. Hoewel deze winkel niet echt mijn stijl is normaal gesproken, vind ik een bezoekje nu zeker de moeite waard. De overdadige kerstversiering in combinatie met de bloemen maakt het echt tot een sprookjesachtig geheel.

Rivièra Maison in Den Haag in kerstsfeer en gedecoreerd met de Cymbidium

Voor meer informatie over de Cymbidium kun je een kijkje nemen op de website van de kwekers.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!