Ben je net als ik dol op handwerken en ben je altijd met allerlei leuke projecten bezig thuis? Dan weet je vast dat het aanschaffen van alle benodigdheden daarvoor soms best in de papieren kan lopen. Voor een mooie zelfgebreide trui investeer ik graag in kwalitatieve wol, maar soms zoek ik ook naar goedkope alternatieven. In de kringloop vind ik de beste budgetvriendelijke materialen voor mijn handwerkhobby en ik vertel je vandaag al mijn tips.

Naaien

Stoffen vinden in de kringloopwinkel

Is naaien je hobby? Dan ben je vast altijd op zoek naar de leukste stoffen voor je creatieve uitspattingen. Ik vind altijd de mooiste stoffen in de kringloopwinkel voor hele kleine prijsjes. Zeker de kleine naaiprojecten als haarbandjes, kussenhoesjes of andere items waar je relatief weinig stof voor nodig hebt, lenen zich perfect voor kringloop vondsten. Een aantal tips voor het zoeken naar geschikte stoffen in de kringloopwinkel:

  • Uiteraard tussen de stoffen. Veel kringloopwinkels hebben hier wel een klein stukje voor gereserveerd (vaak bij andere handwerk spullen).
  • Plaids. Kijk eens op YouTube of TikTok voor toffe naaiprojecten met oude wollen dekens. Hier kun je bijvoorbeeld hele gave jassen of bodywarmers van naaien.
  • Dekbedovertrekken. De meeste dekbedovertrekken in de kringloop zijn weinig interessant, maar soms hangen er echt gave vintage lakens tussen. Ook vintage slaapzakken kunnen de basis vormen voor een tof naaiproject.
  • Gordijnen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de dekbedovertrekken. Sla de afdeling met gordijnen zeker niet over als naaien je hobby is.

Gideon Italiaander

Misschien heb je weleens van Gideon Italiaander gehoord? Een soort combinaties van kringloopwinkels en winkels waar je oude collecties met grote kortingen kunt kopen. Gideon biedt in mijn ervaring echt een enorm goede selectie voor als je wilt naaien met een klein budget. Van enorme rollen met stof voor een prikkie, tot allerhande fournituren en soms ook collecties van handwerkwinkels die failliet zijn gegaan. Houd zijn Instagram of Facebook dus in de gaten om te zien waar je de beste deals kunt halen.

Naaimachine

Heb je nog geen naaimachine? Dan kan het lonen om hiervoor ook eens de kringloopwinkels in de gaten te houden. In mijn ervaring zijn er regelmatig naaimachines te vinden. Wel vind ik de prijzen heel wisselend en worden er soms echt behoorlijke bedragen gerekend voor simpele machines. Google is je vriend hierbij en zoek dus zeker even het model op voordat je hem afrekent en misschien een slechte deal maakt. Ik hoop zelf ooit nog eens een goede lockmachine tegen het lijf te lopen voor een mooie prijs, maar tot nu toe heb ik die nog niet gespot hier in de kringloopwinkels.

handwerken met klein budget kringloop

Breien of haken

Garen in de kringloopwinkel

Bijna in elke kringloopwinkel kun je wel garen vinden voor breien of haken. Je moet hier natuurlijk wel weer echt een beetje mazzel mee hebben. Heel vaak kan ik niks boeiends vinden en zijn het was losse bolletjes garen waar je net niks mee kunt. Maar soms vind je de jackpot! Zo heb ik ooit een hele grote zak vol handgesponnen wol gevonden. En een tijdje terug een zak vol met vintage bolletjes garen van een goed merk in een prachtige kwaliteit. Voor de gehele zak betaalde ik slechts €3,19!

handwerken met klein budget kringloop
Prachtig vintage garen uit de kringloopwinkel

Breinaalden of haaknaalden in de kringloopwinkel

In principe kun je bij veel budgetwinkels, zoals Zeeman of Wibra, wel goede haak- of breinaalden vinden voor een kleine prijs. Maar ook bij de kringloopwinkel is er vaak genoeg te verkrijgen. In mijn ervaring zijn het wel bijna alleen maar rechte breinaalden. Een set rondbreinaalden heb ik bijvoorbeeld nooit gevonden in de kringloopwinkel. Maar je kunt natuurlijk altijd mazzel hebben.

Overige handwerkbenodigdheden in de kringloopwinkel

Als je een beetje goed snuffelt in de kringloopwinkels kun je nog meer toffe benodigdheden tegenkomen voor het handwerken met een klein budget. Zo heb ik een heel leuk naaimandje gescoord een aantal jaar terug. Ideaal om kleine items bij elkaar in te bewaren. Vroeger was handwerken natuurlijk nog een stuk populairder en er werden dan ook allerlei opbergmogelijkheden voor gemaakt. Zo zie ik geregeld toffe vintage naaitafeltjes, krukjes met speciale opbergruimte of zelfs speciale tafels inclusief uitklapbare naaimachine. Heel tof als je thuis een mooie ruimte hebt om te fröbelen!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!