Een nieuw interieur kan een behoorlijke smak geld kosten. Zeker wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe woning of gaat verbouwen, kan de inrichting een flinke hap uit je budget nemen. Ik probeer in mijn werk als interieurstylist dan ook altijd met klanten mee te denken over waar je op kunt besparen. Vandaag geef ik je wat tips voor interieurstyling met een budget.

Waar niet op besparen

Allereerst maak ik met klanten vaak een plan van de onderdelen waar ze juist niet op willen besparen. Als je budget het toelaat, is het namelijk bij sommige items/onderdelen van je interieur echt een voordeel om daar een investering in te doen. Een aantal punten waaraan ik vaak adviseer om juist wel wat meer geld uit te geven, zijn:

  • Bank. Een bank moet echt lekker zitten en het liefst ook lang meegaan. Zeker in een gezin met kinderen en/of huisdieren mag een “hufter proof” bank niet ontbreken. Van een kwalitatieve bank kun je zo 10 jaar plezier hebben.
  • Vloer. Hiervoor geldt een beetje hetzelfde als voor de bank. Een goede kwaliteit vloer geeft je vele jaren plezier, zonder frustratie over beschadigingen. Daarnaast neemt een vloer nou eenmaal een groot oppervlak in en is de basis van je interieur. Een mooie vloer tilt elk interieurontwerp naar een hoger niveau.
  • Wanddecoratie. Goede wanddecoratie kan echt veel doen voor je interieur. Blijf dus weg van de goedkope canvasdoeken uit de budget interieurwinkels. Ook de 13 in een dozijn posters van allerhande postershops vind ik vaak geen aanrader. Spaar liever even door voor een echt mooi kunstwerk (waar je zelf ook blij van wordt) of kijk eens op een rommelmarkt of in de kringloop.

Hier kun je wel op besparen

Dan een aantal items waar je juist op kunt besparen bij het samenstellen van je interieur.

Verf

Ik adviseer geregeld kleuren van verfmerken als Farrow & Ball en Little Greene. Deze merken hebben een prachtige kwaliteit verf en als je het budget ervoor hebt, zou ik deze zeker aanschaffen. Wil je ergens geld op besparen? Dan kun je ook overwegen om deze kleuren te laten mengen in een ander verfmerk. Denk bijvoorbeeld in een verf van Sigma of Sikkens. Deze verf is van schilderskwaliteit, maar vaak wel een stuk goedkoper van een pot verf van bijvoorbeeld Farrow & Ball.

Wil je het nog goedkoper aanpakken? Dan kun je deze kleuren ook laten mengen in de bouwmarkt. Zo kun je kiezen voor een verf van een goedkoper merk als Flexa of Histor of zelfs voor het huismerk van de bouwmarkt. Dit kan ontzettend veel geld schelen!

Behang

Mooi behang is vaak duur. Een merk als Arte heeft bijvoorbeeld echt waanzinnig mooi en kwalitatief behang, maar is ook behoorlijk aan de prijs. Wil je hierop besparen? Kijk dan eens naar het behang van de wat goedkopere merken als Eijffinger en BN Walls. Zij hebben best wat behang dat ook de uitstraling van een luxe behangmerk heeft met een mooie rijke structuur. Nog goedkoper uit zijn? Dan kun je ook voor behang eens kijken in de bouwmarkt. Zowel de Gamma, Karwei als Hornbach hebben steeds meer soorten behang, die bijna niet onderdoen voor de dure merken.

Verlichting

Natuurlijk kun je met een flink budget de meest prachtige design lampen aanschaffen. Maar als je ergens op wil besparen in je interieurontwerp, dan kan dat ook prima op verlichting. Er zijn ontzettend veel toffe lampen voor een kleine prijs te vinden bij allerhande winkels. Mijn favorieten? Karwei en Kwantum. Verder is er online ook een hoop te vinden. Een goed lichtplan krijg je vooral door gericht na te denken over de plaatsing en type van verlichting, maar je hebt echt geen dure lampen nodig voor een geslaagde sfeer.

Vloerkleed

Een vloerkleed maakt je zithoek (of eethoek!) echt af! Wat mij betreft redelijk onmisbaar in een interieur. Ook hier kun je met je budget alle kanten op. Van prachtige en dure wollen kleden waar je jaren mee kunt vooruit kunt tot meer budget varianten die je misschien na een aantal jaar weer wisselt. Zeker met kleine kinderen en huisdieren is dit ook een punt waar je misschien geen bakken met geld aan uit wil geven. Marktplaats staat vol mooie kleden, maar ook op de verschillende Facebook groepen kom ik vaak prachtige exemplaren tegen voor een prikkie. Voor nieuwe kleden met een gering budget raad ik vaak Wehkamp aan. Ze hebben daar steeds weer wat nieuws en ook de grotere vloerkleden zijn vaak goed betaalbaar. Kwantum en Karwei vind ik op dit gebied trouwens ook weer een aanrader.

Op de uitgelichte foto zie je een vloerkleed van de kringloop van slechts €21.

budget interieurstyling
Vazen van de Leen Bakker, tafelloper van Jysk en lamp van de Kwantum.

Accessoires

Zit je na het inrichten van je woning wat krap bij kas? Dan kun je op accessoires ook prima besparen. Zo kocht ik recent nog twee ontzettend leuke vazen bij de Leen Bakker voor een klein bedrag. Hier zag ik ook hele toffe kandelaars, kussentjes en andere accessoires voor je interieur. Vergeet ook een winkel als de Jysk niet. Voor de meubels in deze winkel loop ik niet zo warm, maar qua accessoires hebben ze echt toffe items. En wil je nog minder uitgeven? Dan moet je echt eens naar de kringloopwinkel, want die puilen altijd uit van de woonaccessoires. Met een beetje creativiteit kun je ook zelf dingen een kleine make-over geven, zodat het perfect past bij de rest van je interieur.

Tenslotte

Uiteraard maak je uiteindelijk zelf de keuze waar je wel of niet in wil investeren in je interieur. Maak desnoods een lijstje met dingen die je echt belangrijk vind en kijk of je daarvoor kunt sparen. Een interieur hoeft niet meteen af te zijn en kan groeien door de loop van de jaren. Zo verzamel je steeds meer spullen die echt bij jouw smaak passen, zonder dat je meteen je bankrekening hoeft te plunderen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!