Ook dit najaar blijft de urban jungle in huis een ware trend. Mijn huis staat nog altijd vol met planten en er komen geregeld nieuwe groene aanwinsten bij. Sinds een tijdje heb ik een aantal bromelia’s toegevoegd aan mijn collectie. Deze tropische bloeiende plant geeft een prachtige tropische tint aan mijn groene verzameling. Ik vertel je vandaag meer over de bromelia.

Bromelia soorten

De bromelia ken je vast wel als de groene plant met de opvallende gekleurde bloem. Maar wist je bijvoorbeeld dat de ananasplant ook een bromelia is? Zo zijn er talloze soorten bromelia’s en is geen plant hetzelfde. Voor deze blogpost mocht ik een heleboel verschillende bromelia’s meenemen van de kwekers. Ook kreeg ik een rondleiding door de kwekerij en keek ik mijn ogen uit bij zoveel verschillende soorten planten. Op de deze website kun je de bromelia’s bekijken die in Nederland verkrijgbaar zijn. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Aechmea (op de foto hier bovenaan) en de ananasplant. De Aechmea zelf is weer in allerlei gedaantes verkrijgbaar, maar de variant met de grote roze bloem en de bladeren met opvallende bladtekening vind ik het allermooist. Naar mijn mening is deze zelfs nog prachtig als ie is uitgebloeid, juist door die bladtekening.

Over de ananasplant heb ik natuurlijk al eens eerder geschreven en deze heb ik dus ook al eerder in huis gehad. De kleine ananas in deze plant is zo’n schattig gezicht. Uiteraard is deze ananas niet voor consumptie, maar decoratief is ie zeker.

bromelia

De kleine Guzmania bromelia tussen de groene planten.

bromelia

De verzorging

De verzorging van de bromelia is eigenlijk supersimpel. Een ideale plant dus om met andere planten in je urban jungle te combineren, want hij vraagt weinig aandacht en bloeit alsnog uitbundig. Houd er wel rekening mee dat de bromelia een bloeiende plant is en dat hij dus na ongeveer 3 tot 6 maanden uitgebloeid zal zijn.  Daarna haal je de uitgebloeide bloem weg en heb je een groene kamerplant. Qua standplaats is ie niet bijzonder veeleisend. Een plek met daglicht is voldoende, maar liever niet in de volle zon. Wil je hem in de zomermaanden buiten zetten? Dat kan, maar voorkom ook daar dat de plant in de volle zon staat. Daar worden de bladeren niet mooi van.

De bromelia is van oorsprong een tropische plant, die met name in Midden- en Zuid-Amerika groeit. Een hoge luchtvochtigheid doet hem dus goed. Typisch voor de bromelia is, dat ie het fijn vindt om het water in zijn kelk te krijgen. Dus zo lang je zorgt dat er altijd een klein laagje water in de kelk staat van je plant, kun je eigenlijk weinig fout doen. Ik zorg er daarnaast voor dat ik de potgrond steeds licht vochtig houd. Een tropische buitje in de vorm van een sproeibeurt met de plantenspuit kan ie ook zeker waarderen.

Daarnaast is het handig om te weten dat de bromelia’s met dikke bladeren liever in een droge omgeving staan en degene met dunne bladeren liever wat vochtig. Wil je dus een bromelia in de badkamer? Kies dan voor een variant met dunne bladeren, zoals de Tillandsia.

bromelia

Een rode Vriesea en een ananasplant in de keuken.

bromelia

Bromelia’s in de badkamer

Stylen met bromelia’s

Door de felle kleuren van deze planten, springt de bromelia er al snel uit tussen je andere planten. Een neutrale plantenpot is dus prima. Om nog meer aandacht aan de bromelia te geven, kies ik in sommige gevallen ook juist voor een opvallende plantenpot. De gele kleur van de ananasplant komt bijvoorbeeld extra naar voren als je het geel ook terug laat komen in de pot.  Het liefst combineer ik de bromelia’s met groene kamerplanten, zodat de opvallende kleur een tropisch accent geeft in m’n urban jungle.

Ik ben benieuwd naar jouw mening over de bromelia. Heb jij een favoriet?

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!