Alweer 2,5 jaar wonen we in één van de mooiste dorpen van Nederland; Broek in Waterland. Als ik op Instagram weleens video’s deel waarin ik door ons dorp loop, krijg ik steevast de vraag: “Waar woon jij??” (meestal inclusief hartjes-emoticons). Broek in Waterland heeft ook mijn hart gestolen en ik zou er dan ook absoluut niet meer weg willen. Vandaag laat ik je wat meer plaatjes zien van ons dorp én vertel ik je waarom ik er zo graag woon.

Broek (zoals de inwoners het liefkozend noemen) ligt letterlijk onder de rook van Amsterdam, of eigenlijk boven. Het ligt slechts enkele kilometers van de hoofdstad af en dat maakt voor mij mede dat ons dorp zo’n fijne woonplek is. Met de bus sta ik in 12 minuten midden op Amsterdam Centraal of in enkele minuten in Amsterdam Noord om daar de Noord/Zuidlijn te pakken naar bijvoorbeeld de Pijp. Wandel het dorp uit en je komt al gauw het bordje “Amsterdam” tegen. Zo dichtbij is het.

In het dorp merk je daar verder weinig van. Met slechts 2500 inwoners is het nog echt een dorpje en kom ik altijd wel een bekende tegen als ik over straat loop. Wat mij betreft heel gezellig! Omringd door weilanden voelt het alsof je echt een beetje op het platteland woont.

Broek in Waterland

Broek in Waterland

Broek in Waterland

Broek in Waterland

Broek in Waterland

Geen supermarkt?

Tot recent hadden we zelfs nog een SRV-wagen en reed Cees rond met de dagelijkse boodschappen. Inmiddels is hij gestopt, maar zijn winkeltje bestaat nog steeds. Over winkels gesproken; wanneer ik vertel dat we geen supermarkt hebben hier, reageren mensen vaak geshockeerd. Hoe doe je dat?? Nou, de Albert Heijn komt hier ook bezorgen en anders rijden we naar Amsterdam Noord of Monnickendam. Daar wen je echt heel snel aan. En ben je toch iets vergeten? Dan wandel ik even langs de plaatselijke groentenwinkel of naar “het winkeltje”. In laatstgenoemde winkel is van alles verkrijgbaar, een soort ieniminie supermarkt eigenlijk. Ook is het een PostNL punt, niet onbelangrijk met alle pakketjes die ik ontvang.

Fotogeniek dorp

Wat Broek in Waterland verder zo leuk maakt, zijn de waanzinnig mooie houten huizen. Allemaal voorzien van prachtige pastelkleuren met soms een wat fellere uitschieter ertussen. Van oudsher was dit een welvarend dorp en dat zie je terug in de indrukwekkende huizen. Ooit bezocht zelfs Napoleon Broek in Waterland. Ik luister altijd graag naar dit soort geschiedenis verhalen over ons dorp en heb zelfs een boek over onze woonplaats waar ik graag feitjes in opzoek.

Het dorp roept bij mij trouwens een soort permanent vakantiegevoel op. In de zomer zie je de bootjes varen en de kinderen zwemmen in de vaart. Op het Kerkplein wordt jeu de boules gespeeld (nog zonder vergunning ;)).  In de winter wordt er geschaatst. Sommige toeristen denken oprecht dat dit een openlucht museum is en reageren verbaasd als ik vertel dat we hier echt wonen (“really?? Like permanently?”).

Broek in Waterland

Broek in Waterland

Broek in Waterland

Broek in Waterland

Broek in Waterland

Broek in Waterland

Broek in Waterland

Kortom, ik zou Broek in Waterland nooit meer willen verlaten en ik vind het heel leuk om door dit artikel deze liefde met jullie te kunnen delen.

Op veler verzoek heb ik nog een artikel over ons dorp geschreven en je kunt dus nu ook mijn tips voor een dagje Broek in Waterland en omgeving lezen!

Meer lezen? Dit artikel van de Telegraaf verwoordt de liefde voor ons dorp ook op fantastische wijze.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!