Breien doe ik al jaren heel graag. Ik maak de leukste kleding voor mezelf, maar ook bijvoorbeeld als cadeau (zie ook mijn blog vol zelfgebreide kraamcadeautjes voor beginners). Toch gebeurt het na al die jaren ook nog geregeld dat ik iets uit moet halen, omdat ik een fout heb gemaakt. Of dat een patroon maar niet wil lukken en te ingewikkeld lijkt. Ik verzamelde 5 tips voor het breien zonder fouten, ook wanneer het patroon lastig is.
1. Lees eerst alles door
Start altijd met het volledig doorlezen van het patroon. Natuurlijk zijn er stukken die je gewoon even kunt scannen, maar het is handig om een overall beeld te hebben van de werkwijze. Op deze manier weet je wat je kunt verwachten en krijg je een goed idee van hoe alles in elkaar steekt. Soms is het ook zo dat er nog notities verderop in het patroon staan, waar je eigenlijk eerder al wat aan hebt.
2. Maat omcirkelen
Bij de meeste kledingstukken die je gaat breien, komt het patroon in meerdere maten. In dat geval kan het handig zijn om de maat te omcirkelen die je gaat maken. Doe dit meteen door het gehele patroon, zodat je zeker weet dat je niet per ongeluk later opeens de aanwijzingen voor een andere maat gaat volgen. Daarnaast is het ook handig wanneer je je project onverwacht een tijdje laat rusten. Ik heb weleens gehad dat ik dan niet meer wist welke maat ik ook alweer aan het maken was.
3. Patroon groter uitprinten
Werk je met een telpatroon (of in het engels een chart)? Dan vind ik het soms best een uitdaging om elk minuscuul vakje goed te kunnen zien. Zeker in een ingewikkeld patroon loop je het risico dat je opeens op een andere rij aan het lezen bent. Zo heb ik al best wat fouten gemaakt. Dit is te voorkomen door het diagram groter uit te printen. Soms past ie dan niet meer op 1 pagina, maar dat is niet zo erg. Als je hem groter hebt geprint, is het ook makkelijker om te markeren waar je gebleven bent.
4. Notities maken
Bij een ingewikkeld breipatroon vind ik het altijd slim om notities te maken tijdens het breien. Het is me al heel vaak gebeurd dat ik dacht “dat onthoud ik wel” en dat dan later bleek dat dat niet het geval was. Zo maak ik o.a. notities over het aantal herhalingen dat ik al gebreid heb van een bepaalde aanwijzing, (raglan) meerderingen en/of aanpassingen die ik heb gemaakt. Je kunt gewoon aantekeningen schrijven op je uitgeprinte patroon, maar ik gebruik ook regelmatig m’n notities app in m’n telefoon. Andere opties zijn om een app te gebruiken, bijvoorbeeld die van KnitCompanion. In die laatst genoemde kun je ook je patronen inladen en dus vanuit daar je breiwerk volgen.
5. Ravelry
Als laatste vind ik de website Ravelry ook altijd heel fijn. Hierin kun je al je projecten bijhouden, foto’s uploaden en kijken wat andere gebruikers gemaakt hebben. Ik gebruik deze methode ook vaak om aantekeningen op te slaan bij m’n projecten. Dit is zeker weleens onmisbaar gebleken wanneer ik een project heel lang in een hoek had gegooid. Als je het dan na maanden weer oppakt, heb je alles bij elkaar in Ravelry en kun je snel terugvinden wat je hebt gedaan.
Meer breitips? Check dan zeker even mijn blog vol tips voor het starten met breien.
Geef een reactie