Op Instagram liet ik deze trui al vaker zien en ik krijg er geregeld vragen over: de Sunday Sweater van PetiteKnit. PetiteKnit is een onwijs leuke website waarop je prachtige breipatronen kunt kopen. Ze zijn er in allerlei moeilijkheidsgraden en ik koos voor het patroon van de Sunday Sweater. Mijn trui is inmiddels al een tijdje af en ik vertel je vandaag wat ik van het patroon vond, of het geschikt is voor beginners en welke wol ik heb gebruikt.

Patronen van PetiteKnit

Mette, de eigenaresse van PetiteKnit, biedt de patronen in verschillende talen aan. Helaas niet in het Nederlands, maar wel in het Engels en aangezien ik al vanaf het begin veel met Engelse patronen werk, is dit wat mij betreft een probleem. Voor iets meer dan 5 euro schaf je het patroon aan via de website van PetiteKnit of via breiwebsite Ravelry. Op die laatste website kun je ook meteen heel veel voorbeelden bekijken van mensen die deze trui ook gebreid hebben. Handig om te zien welke garen anderen gebruiken, omdat het aangeraden garen niet altijd goed verkrijgbaar is in Nederland.

Op de website van PetiteKnit vind je ook de moeilijkheidsgraad bij elk patroon door middel van een sterren systeem. Zo kun je van tevoren goed inschatten of een patroon bij je niveau past. De Sunday Sweater is een trui die topdown gebreid wordt (van boven naar beneden dus, op een rondbreinaald). Superfijn vind ik dat, want zo hoef je aan het einde niet alles nog in elkaar te zetten en heb je geen naden. Ik houd van een iets oversized look dus ben gegaan voor maat M. De mouwen heb ik trouwens in maat S gebreid.

Benodigdheden

Bij het breien van de Sunday Sweater houd je twee verschillende garens samen. Ik heb gekozen voor een combinatie van Drops Air in de kleur Wheat en Drops Brushed Alpaca Silk in de kleur Light Beige. In totaal heb ik van elk garen 5 bollen gebruikt. De combinatie van deze twee soorten wol is extreem zacht en fluffy! Echt de fijnste trui die ik ooit heb gehad. Naast de wol heb je natuurlijk ook rondbreinaalden nodig. Je kunt de mouwen in principe ook met een rondbreinaald doen, waarbij je deels de magic loop methode gebruikt. Ik heb zelf mijn set KnitPro Zing rondbreinaalden met verwisselbare punten gebruikt. Daar zitten alle naalden en kabels (behalve de kortste) in die je nodig hebt als je de Sunday Sweater wilt gebruiken. Heb je geen set? Zorg dan dat je in elk geval rondbreinaalden 5, 5,5 en 6 mm hebt, met kabels van 40, 60 en 80/100 cm.

Nb. In de laatste update van het patroon zijn de naalden anders, namelijk 5, 6 en 7 mm… In het patroon dat ik gebruikte was dit nog zoals ik hierboven beschreven heb.

De Sunday Sweater breien

Je begint met de 5,5 mm naald en de korte kabel om de halsboord te breien en switcht dan naar de 6 mm naald en de lange kabel als je bezig gaat met de rest van de trui. Door een combinatie van recht en averecht breien, ontstaat een soort ribbel patroon dat zich uitbreidt over de borst van de trui. Door steeds te meerderen, wordt de trui langzaam wijder. Dit gaat middels de M1L en M1R methode. Op YouTube zijn prima video’s te vinden over hoe je dit doet. Nadat je de mouwen hebt afgesplitst en op een restje garen hebt gezet, brei je de body van de trui. Dit is een kwestie van een heel stuk tricotsteek rechtdoor.

Als de body klaar is, kun je aan de mouwen beginnen. Deze lopen wijd uit, dus dit zijn weer om de zoveel toeren meerderingen. Ik wilde de mouwen niet te wijd, dus heb er toen voor gekozen om in plaats van maat M de mouwen van maat S te breien. Met een 40 cm rondbreinaald kun je de mouwen prima breien zonder magic loop methode. Heb je niet zo’n korte kabel? Dan kun je natuurlijk ook wel de magic loop methode gebruiken met een langere kabel. Aan het eind van de mouwen gebruik je het kleinste naaldje (5 mm) om een strakke boord te maken. Je moet dan ook een heleboel steken minderen (om dat pofmouw effect te krijgen), dus dan moet je wel even over naar de magic loop methode (of het met DPN’s doen, maar die heb ik niet).

PetiteKnit Sunday Sweater
Nog 1 mouw te gaan!

Te doen voor een beginner?

Deze vraag kreeg ik heel vaak via Instagram. Ik ben zelf ooit begonnen met de Flax Sweater als eerste topdown trui. Deze wordt gebreid met raglan mouwen, dus net een andere insteek. Ik vond de uitleg bij dit patroon wel heel prettig voor als je de eerste keer een trui gaat breien op rondbreinaalden. Op zich denk ik dat de Sunday Sweater ook moet lukken als beginner. Als je recht en averecht kunt breien kom je een heel eind. Ik vond het wel prettig dat ik al eens geoefend had met breien op een rondbreinaald en het afsplitsen van de mouwen. Ook kon ik nu een techniek gebruiken om de gaten bij de oksel te verminderen die je vaak krijgt als je op deze manier een trui breit (check deze blog daarover).

Het meerderen had ik nooit op de M1L/M1R methode gedaan, maar daar zijn ook goede video’s over te vinden op YouTube. Laat je daar dus niet door tegenhouden. Als allereerste project zou ik de Sunday Sweater niet aanraden, maar als je klaar bent met mutsen en sjaals breien, is dit een prima volgende stap. Het patroon zelf geeft ook echt veel uitleg, dus complimenten voor de maakster hiervan.

PetiteKnit Sunday Sweater

Het resultaat

Mijn Sunday Sweater is echt m’n lievelingstrui geworden! Als je hem ook met deze combinatie van garen gaat breien, garandeer ik je echt de zachtste trui ooit! Ik vond het een heel leuk patroon om te breien. Het hals/borst gedeelte is leuk om te doen vanwege de combinatie recht en averecht breien wat het mooie ribbelpatroon vormt. En de rest van de trui is vooral lekker rechttoe-rechtaan waardoor het ook een ideaal project is voor tijdens een spannende Netflix serie. Ik heb inmiddels alweer wat andere patronen van PetiteKnit ook op m’n breilijstje gezet. Zo wil ik de Cumulus Blouse gaan maken en ook The Balloon Jacket. De patronen voor baby- en kinderkleding zijn trouwens ook enig!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!