Als je recent in een tuincentrum bent geweest, is het je vast al opgevallen: het is weer tijd om de bloembollen te planten. Hoogste tijd dus om nu even aan de slag te gaan in de tuin en dan wordt het in het voorjaar genieten van de bloemen die overal opbloeien. Ik vind dit altijd zo’n gezellige verrassing! Ik vertel je vandaag wat, wanneer en hoe met bloembollen.

Bloembollen zijn voor mij de ideale manier om in het voorjaar een tuin vol prachtige bloemen te creëeren. Het planten is makkelijk en over het algemeen volg ik gewoon de aanwijzingen op de verpakkingen. Ik kies in het tuincentrum op de afbeeldingen op de verpakking de bloemen uit die ik wil en in het voorjaar ben ik eigenlijk allang weer vergeten wat ik ook alweer in de grond had gestopt. Dat verrassingseffect maakt het voor mij extra leuk. Afgelopen jaren ging ik met name voor een rijtje tulpen langs ons tuinhek. Hier hebben we namelijk net zo’n strookje grond waar we verder niks mee doen en waar normaal vooral onkruid op groeit. Met de bloembollen zorg ik ervoor dat dit juist een gezellig en kleurrijk strookje grond wordt.

Welke bollen kies je?

Het maakt in principe niet zoveel uit welke bollen je kiest, dus ik zou gewoon gaan voor de bloemen die jij het mooist vindt. Wil je graag lang kunnen genieten van je bloeiende tuin? Dan is het slim om goed de bloeitijden op de verpakking te lezen. Als je dit een beetje handig aanpakt, kun je ervoor zorgen dat je een bijna continue bloeiende tuin hebt met verschillende bloembollen. Zo is het sneeuwklokje een vroege bloeier en zijn tulpen, narcissen en hyacinten weer net iets later.

Dit is de top 3 van meest populaire bloembollen:

  1. Tulpen. Deze bloeien in april en mei.
  2. Hyacinten. Deze bloeien in maart en april.
  3. Narcissen. Deze bloeien in februari en maart.
bloembollen
In de Welkoop winkels vind je een enorm assortiment aan bloembollen.
bloembollen
De tulp is de populairste bloembol.

Wanneer plant ik bloembollen?

De meeste bloembollen plant je in het najaar, dus ongeveer nu. Het is belangrijk dat de bollen voor de eerste nachtvorst de grond in zijn, want zo kunnen ze langzaam aan de koudere temperaturen wennen. Check voor de zekerheid even de verpakking om een goed overzicht te hebben van plant- en bloeitijden.

Hoe en waar plant ik bloembollen?

Bloembollen kun je het beste op een plek planten in je tuin waar het lekker zonnig is. Nu hebben wij een tuin op het zuiden, dus dat komt meestal wel goed. Verder zijn bloembollen erg makkelijk qua planten en onderhoud, dus ook als je geen groene vingers hebt, kun je van de bloemenpracht genieten. Als je bloembollen wilt planten, is het zaak de grond eerst wat los te woelen. Daarna maak je per bol een gat in de grond. Je kunt dit doen met een speciale bollenplanter. Dit handige hulpmiddel zorgt dat je heel makkelijk een gat in de bodem kunt maken dat precies groot genoeg is voor je bloembol.

bloembollen
bloembollen

Voor de diepte en de afstand van elkaar kun je het beste de “3-regel” (deze term is geloof ik niet perse bestaand) onthouden. Plant de bol 3x zijn eigen diepte en laat ongeveer drie bloembollen afstand tussen de verschillende bloembollen. Het luister niet enorm nauw, dus je hoeft dit echt niet perfect af te meten hoor! De bol zet je trouwens met de punt omhoog in de grond, want hier groeit uiteindelijk de bloem uit (maar dit had je vast al begrepen).

Geef na het planten direct wat water om de wortelgroei te stimuleren. Verder hoef je niet veel te doen qua verzorging en kun je na de winterperiode lekker genieten van het resultaat.

Dus, als je nog geen bollen geplant hebt; hup, naar het tuincentrum en aan de slag! Dit is de perfecte tijd om ze te planten. Kleine moeite voor een groots effect straks in het voorjaar.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!