Al enkele jaren hebben wij een mini moestuin in onze kleine tuin. Gewoon in een vierkante meter moestuinbak. Dit werkt perfect! Opeens spotte ik dit jaar kleine beestjes in onze plantjes en kruiden. Ik herkende ze meteen: bladluizen! Heel vervelend en dus tijd om daar korte metten mee te maken. Omdat ik onze moestuin graag zo biologisch mogelijk houd, ging ik aan de slag met de bestrijding van de bladluizen op natuurlijke manier. Ik vertel je vandaag mijn ervaringen.

Planten

De bladluis

Bladluizen zijn kleine zwarte beestjes en ze zitten meestal in groepjes onderaan het blad van je planten. In principe zul je ze eerder tegenkomen op reeds verzwakte planten, maar ook in een gezonde moestuin kan het voorkomen dat je last krijgt van een bladluizen plaag. Er zijn allerlei manieren om te voorkomen dat je bladluizen krijgt. Nummer 1 is natuurlijk om je planten in een zo goed mogelijke conditie te houden. Dus plant ze op de juiste plaats en houd ze niet te nat en ook niet te droog. Het aantrekken van andere insecten in je tuin, zoals lieveheersbeestjes en bijen kan een plaag ook voorkomen. Daarnaast kun je werken met sterk geurende planten, zoals munt, lavendel en citroenkruid om de bladluizen te verjagen. Heb je eenmaal een plaag, dan zul je met iets grover geschut moeten komen.

Lieveheersbeestjes tegen bladluizen

Lieveheersbeestjes zijn een bekende natuurlijke vijand van bladluizen. Met name de larven van de lieveheersbeestjes zijn dol op bladluizen. Daarnaast kunnen de larven nog niet vliegen, dus zullen in de buurt van de plaag blijven. Ik besloot de proef op de som te nemen en bestelde lieveheersbeestjes larven van ECOstyle. Met de aaltjes van ECOstyle bestreed ik eerder succesvol een plaag van rouwvliegjes in mijn kamerplanten, dus ik had goede hoop dat het dit keer met de bladluizen weer een goed resultaat zou geven.

De larfjes kun je gewoon online bestellen en je ontvangt ze dan enkele dagen later per post. Ik ben gegaan voor het pakketje met 50 larven. Dit leek me voldoende voor ons kleine moestuintje. Je kunt voor een groter oppervlak ook kiezen voor een doosje met 100 larven. Het liefst zet je ze meteen uit op de plaats van bestemming, maar mocht dit even niet uitkomen, dan kun je ze enkele dagen in de koelkast bewaren. Houd er rekening mee dat je ze bij voorkeur uitzet wanneer de buitentemperatuur boven de 15 graden is en wanneer het niet regent.

Na het uitzetten eten de larven van de lieveheersbeestjes honderden bladluizen op. Binnen 2-3 weken zijn de larven uitgegroeid tot volwassen lieveheersbeestjes. In principe zou je bladluizen plaag dan inmiddels verdwenen moeten zijn. Het kan dus goed zijn dat de volwassen lieveheersbeestjes daarna uitvliegen en je tuin verlaten om elders op zoek te gaan naar voedsel.

Mijn ervaring

Het pakket dat ik in de brievenbus ontving, bestaat uit een doorzichtig doosje waarin de larven zich bevinden (tussen wat papiersnippers). Ze zijn minuscuul, maar je kunt ze nog net met het blote oog waarnemen. Daarnaast bevat het pakket papieren zakjes voor het uitzetten en natuurlijk een handleiding. Het is eigenlijk heel makkelijk. Je verdeelt de larven over de verschillende papieren zakjes. Deze zakjes maak je met een touwtjes vast in je tuin rond de aangedane planten. Ik had 5 zakjes verdeeld over de moestuin. Het liefst hang je ook nog een aangetast blad in het zakje, zodat de larven nog makkelijker uit het zakje kunnen klimmen om de plant te bereiken. Daarna is het afwachten.

Na ongeveer 10 dagen zag ik de bladluizen kolonie afnemen rond mijn plantjes. Na twee weken leken de bladluizen verdwenen. Het is wat moeilijk te fotograferen, maar ik heb geprobeerd zo duidelijk mogelijke voor- en nafoto’s te maken.

Ik heb overigens na twee weken slechts één lieveheersbeestjes in mijn moestuin gespot, maar dit zegt niet dat er maar één lieveheersbeestje uit de larven is gegroeid. Sowieso kan het zijn dat een deel van de larven nog moet uitgroeien tot een volwassen lieveheersbeestje (dit duurt ongeveer 2-3 weken namelijk). Daarnaast is het ook zo dat de volwassen beestjes je moestuin verlaten als er geen voedsel (bladluizen dus) meer is.

lieveheersbeestjes tegen bladluis
Hier kun je de bladluizen het beste zien.
lieveheersbeestjes tegen bladluis
Twee weken na het uitzetten van de larven.

Conclusie

Wat mij betreft zijn de ECOstyle lieveheersbeestjes larven een succes tegen bladluis! De larven doen wat de verpakking belooft en ik ben voor zover ik kan zien van de bladluizen in de moestuin af. Naast de “kant-en-klare larven” biedt ECOstyle ook een superleuk alternatief aan: een lieveheersbeestjes boerderij om je eigen larven te kweken. Met deze complete kweekset inclusief volwassen lieveheersbeestjes ga je aan de slag om zelf lieveheersbeestjes larven te kweken. Leuk én leerzaam ook om te doen met kinderen denk ik. Je kunt je gekweekte diertjes vervolgens natuurlijk ook weer inzetten om bladluis te bestrijden.

Nb. Omdat mieren graag de honingdauw van de bladluizen eten, kan het zijn dat je mieren aantreft rond je bladluizen kolonie. Dit bemoeilijkt de bestrijding met lieveheersbeestjes en dan is het dus zaak om ook wat aan de mieren te doen. Mirjam vertelt op haar blog hoe je mieren op natuurlijke wijze kunt bestrijden.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!