Het woord biodiversiteit zegt het eigenlijk al: het gaat om de diversiteit van leven. In een tuin met veel biodiversiteit tref je dus veel verschillende soorten van leven aan. Denk bijvoorbeeld aan bijen, vlinders, vogels, maar ook aan planten en schimmels. Een biodiverse tuin is milieuvriendelijk en gezond. Daarnaast is het ook gewoon leuk om allerlei soorten dieren en planten te kunnen ontdekken in je eigen tuin. Met deze tips creëer jij een tuin met veel biodiversiteit!

Planten

Weg met bestrating!

De tegeltuin, wie kent hem niet? Ook onze tuin was toen we hier kwamen wonen één groot tegelparadijs. Tuinen die helemaal bestraat zijn, zijn ontzettend slecht voor de afwatering en het bodemleven. Ook jaag je dieren en planten juist weg uit je tuin. Trek dus gerust wat tegels uit je tuin en geef planten en dieren een kans. Daarbij wordt je tuin er naar mijn mening ook een stuk gezelliger van 😉

Plant bomen en struiken

Bomen en struiken zijn een ideale basis voor meer biodiversiteit in je tuin. Ze bieden bescherming en onderdak voor verschillende dieren. Als je kiest voor makkelijk te onderhouden bomen en struiken heb je daarnaast altijd een mooie groene basis in je tuin. Vergeet ook de fruitboompjes niet. Deze zijn een bron van voedingsstoffen voor vogels en andere dieren.

Ook in een kleine tuin kun je prima fruitboompjes planten. Zo hebben wij een mini moestuin en hebben we o.a. blauwe bessen, frambozen, druiven en aardbeien in onze kleine tuin. Een mini moestuin begin je bijvoorbeeld in een vierkante meter moestuinbak.

biodiversiteit tuin

Vergeet de bloemen niet

De bijen zijn bedreigd in Nederland en een deel van de bijensoorten sterft zelfs uit. Dit is enorm zonde! Vergeet daarom niet om voldoende bloemen in je tuin te planten om bijen aan te trekken. Ook andere insecten en vlinders voorzie je hiermee van voedsel. Daarnaast hebben de bloemen deze insecten weer nodig voor de bevruchting en de voortplanting. Als je het helemaal goed wilt doen, houd je ook nog rekening met de bloeitijd. Zo kun je ervoor zorgen dat er voldoende voedsel in je tuin is van het voorjaar tot aan het najaar. Wil je het jezelf makkelijk maken? Koop dan een kant-en-klare mix van zaden van bloemen die erom bekend staan om insecten aan te trekken. Een ander goed voorbeeld van een plant die bijen en vlinders aantrekt, is de lavendel. Deze ruikt ook nog eens enorm lekker!

Zorg voor de vogels

In een biodiverse tuin zul je ook veel vogels aantreffen. Je kunt ze lokken door ze goed te verzorgen. In de winter kun je ze bijvoeren en zorgen dat er altijd voldoende water beschikbaar is. Ook voor de zomer is er speciaal zomervoer ontwikkeld dat extra eiwitten en calcium bevat om de jonge vogels vitaal groot te brengen. Daarnaast kun je ze extra aantrekken door te zorgen voor beschutte plekjes waar ze bijvoorbeeld een nestje kunnen bouwen. Fruitboompjes zullen de vogels in het voorjaar en de zomer uiteraard ook naar je tuin toetrekken.

biodiversiteit tuin
Insectenhotel
biodiversiteit tuin
Bijenhotel

Geef bijen en andere insecten een plekje

Je ziet ze tegenwoordig in elk tuincentrum: de zogenaamde insectenhotels. Het is een huisje speciaal gemaakt voor het huisvesten van diverse insecten en ze zo een plek te bieden voor overwintering. Let erop dat je een insectenhotel kiest dat gemaakt is van natuurlijke materialen en dat het hout niet behandeld is met chemicalien. Een insectenhotel hang je het liefst op een zonnige plek (dus bij voorkeur aan de zuidelijke kant van je tuin) en in de buurt van bloemen.

Een bijenhotel is de speciaal voor bijen geproduceerde versie van het insectenhotel. Bijen verzamelen stuifmeel in de gaten en zullen hierna een eitje leggen bij het stuifmeel en het gat afdekken. Het eitje komt uit en de jonge bij heeft door het verzamelde stuifmeel voldoende voedsel. Zo draag je dus bij aan het vergroten van de bijenpopulatie. Ook het bijenhotel hang je het liefst bij veel bloeiende planten en bloemen in de buurt en op een zonnige plek.

Met deze tips kunnen zowel mens als dier optimaal genieten van het buitenleven!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!