Biobased bouwen is momenteel ontzettend populair. Niet gek, want het is een veelbelovende methode om de bouw van o.a. nieuwe woningen van veel minder impact op het milieu te laten zijn. Ook het idee van een leefomgeving die geheel vervaardigt is uit ecologische materialen is iets dat veel mensen aanspreekt. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je wens is om biobased te bouwen. Ik geef je 5 overwegingen en tips uit eigen ervaring.
1. Concessies doen is essentieel
Allereerst de belangrijkste beperking van biobased bouwen waar je in mijn ogen rekening mee moet houden; concessies doen is redelijk essentieel. Een woning 100% biobased bouwen is namelijk nagenoeg onmogelijk. Er zullen altijd materialen nodig zijn die niet biobased zijn, zoals staal, kunststof, glas en/of beton. Of er zijn bepaalde machines nodig voor de bouw die niet 100% ecologisch verantwoord opereren. Besef je dus al vroeg in de ontwerpfase dat een 100% biobased huis moeilijk gaat worden en maak een lijstje met jouw prioriteiten en wensen. Dan weet je ook alvast waar je je eventuele concessies wil gaan doen als bepaalde punten gaan afwijken van jouw visie op biobased bouwen.
2. Verschil duurzaam en biobased
Bij biobased bouwen zul je al snel ook de term “duurzaam” horen vallen. Ja, het is een duurzame manier van bouwen als je kijkt naar behoud van klimaat en milieu. Maar duurzaam is natuurlijk ook het feit dat een woning op de lange termijn kan blijven bestaan. Soms kan een niet-biobased basis veel duurzamer zijn dan een wel-biobased basis als we kijken naar levensduur van je woning. Dus denk bijvoorbeeld aan wél die betonnen fundering of stalen constructie in plaats van alleen bouwen op basis van hout. En denk bijvoorbeeld ook eens aan het vervoer van de verschillende materialen (waar komt dat biobased hout vandaan en hoe wordt het getransporteerd? Is dit het meest “duurzame” in vergelijking met reeds aanwezige materialen?).
3. Oriënteer je bij verschillende aanbieders
Als je graag biobased wil bouwen, kun je online genoeg aanbieders vinden die je daarbij kunnen helpen en helemaal aan jouw wensen kunnen voldoen. Natuurlijk maak je een afspraak met architecten en/of aannemers die ervaring hebben met biobased bouwen. Daarnaast wil ik je ook aanraden om eens je licht op te steken bij een aanbieder die juist niet perse biobased ontwerpen maakt. Leg je wensen met betrekking tot materiaalgebruik daar eens voor en kijk wat zo’n partij je adviseert. Hier kun je ontzettend veel van leren! In mijn ervaring kijken zij soms net even verder naar materiaalopties in plaats van alleen maar te focussen op 100% biobased.
4. Kijk verder dan alleen de bouw van je woning
Nog een overweging die ik je mee wil geven, is om verder te denken dan alleen de bouw van je woning. Denk ook na over het gebruik ervan, het verwarmen, het onderhoud, etc. Biobased isoleren met bijvoorbeeld houtvezel, vlas of wol is een hele mooie manier van isolatie, maar verschilt natuurlijk wel op meerdere punten van traditionele manieren van woningisolatie. Zo zullen de wanden vaak dikker zijn, waardoor je oppervlakte verliest in woning. En denk ook alvast na over hoe je je toekomstige woning gaat verwarmen en/of koelen. Wat is het rendement daarvan? En past dat ook binnen jouw duurzame visie? Zo is een groen (sedum)dak prachtig op een biobased gebouwde woning, maar zorgen zonnepanelen op het dak er juist weer voor dat je je eigen energie kunt opwekken. Een zonnepaneel is dan natuurlijk weer niet van een biobased materiaal vervaardigd, maar kan wel een goede toevoeging zijn om je huis klimaatneutraler te maken. Laat je bijvoorbeeld ook goed adviseren over de afmetingen van zonnepanelen en welk rendement dit jou kan geven bij welk type dak en ligging daarvan.
5. Onderhoud
Heb je je woning (grotendeels) biobased kunnen ontwerpen en bouwen? Dat is natuurlijk een prachtig resultaat en iets wat terecht steeds meer gestimuleerd wordt. Denk als laatste wel nog even na over het uit te voeren onderhoud. Zo is het zo dat hout vaak zoveel mogelijk onbewerkt wordt gelaten bij het biobased bouwen. Het kan dan ook een keuze zijn om je houten gevelbekleding niet actief te onderhouden en dus te laten vergrijzen. Vind je dit minder mooi? Dan zijn er ook (grotendeels) biobased oplossingen om het hout te onderhouden om verkleuring zoveel mogelijk tegen te gaan. Laat je hier dus goed over voorlichten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan na een aantal jaar.
Geef een reactie