Een inbraak in je woning, ik moet er niet aan denken. Het is me gelukkig nog nooit overkomen, hoewel m’n fiets wel een keer uit de berging van ons oude huis is gestolen. Ik vind het een hele angstige gedachte dat er iemand zomaar je huis binnen zou komen en beveiliging is dan ook een belangrijk punt voor me. Ik zet de opties op een rijtje en vertel je hoe wij dit aangepakt hebben.

Basis beveiliging in huis

Persoonlijk denk ik dat de basis het allerbelangrijkste is. Hiermee bedoel ik de normale maatregelen die je neemt om ongenode gasten buiten de deur te houden. Het begint uiteraard met de locatie van je woning. Ons dorp is vrij veilig en zelfs fietsen worden hier vaak niet op slot gezet (ik hoop niet dat ik nu iemand op ideeën breng ;)). In Amsterdam was ik wat dat betreft een stuk angstiger dan hier. Toch wordt er ook hier in de buurt weleens ingebroken en is beveiliging van je woning een must.

De basis begint natuurlijk bij goede sloten. Wij hebben een nieuwbouwwoning met hang- en sluitwerk van goede en zware kwaliteit. Hier ben ik heel blij mee! We denken er altijd goed aan om de deuren af te sluiten als we weg gaan of gaan slapen. Ook ramen laat ik niet zomaar openstaan.

Beveiliging in huis

Een waakhond

Ik zou onze hond nou niet direct onder het type waakhond scharen (eerder het tegenovergestelde), maar een hond kan zeker voor een veilig gevoel zorgen. Om potentiële inbrekers van onze hond op de hoogte te brengen, hebben we een bordje voor het keukenraam staan. Dit is eigenlijk meer een grapje, want het is een oud bordje van de ouders van mijn vriend met een afbeelding van een Dobermann (de hond die zij hadden). Niet echt een vergelijkbare hond met onze Basset Hound. Ook al is onze hond heel zachtaardig, toch vind ik het een prettig idee dat hij beneden slaapt en zo het huis bewaakt. Ik heb namelijk wel de indruk dat ie bij gevaar voor ons zou opkomen. Mijn tip is dus niet om direct een hond aan te schaffen, maar een bordje neerzetten kan geen kwaad. En als je al een hond hebt, is dit mooi een extra barrière voor inbrekers denk ik.

 

Alarmsystemen

Wil je een stapje verder gaan met de beveiliging van je woning? Dan kun je natuurlijk voor een alarmsysteem kiezen. Deze zijn er in talloze opties. Zo kun je kiezen voor camerabewaking, bewegingsdetectoren of melders bij contact met deuren/ramen. Tegenwoordig zijn veel van dit soort systemen op afstand bedienbaar middels je smartphone of tablet. Zelfs de camerabeelden kun je vaak live bekijken in full HD. Een veilig idee als je bijvoorbeeld op vakantie bent. In onze huidige woning hebben we geen alarmsysteem, maar het is wel iets dat ik in de toekomst bij een andere woning zou overwegen.

 

Let op met social media

Over vakantie gesproken; let op met wat je vertelt op social media. Ik post dagelijks op Instagram, maar laat nooit weten als we op vakantie zijn. Ik vind het geen prettig idee dat mijn adres makkelijk te achterhalen is en ik dan iets zou posten over het feit dat we er meer dan een week niet zijn. Hoe ik dit doe? Ik zorg dat ik vooruit werk qua foto’s, zodat ik toch dagelijks of in elk geval een aantal keer per week iets kan posten. Je kunt ook overwegen om vooruit te plannen middels een app als Later. Deze gebruik ik ook om m’n posts voor te bereiden. Zo ben ik er op vakantie zo min mogelijk tijd aan kwijt, maar blijft m’n account wel up to date. Dit is natuurlijk niet nodig als je iemand in jouw huis laat logeren tijdens je vakantie (wat wij ook weleens gedaan hebben).

 

Ik ben benieuwd hoe jij de beveiliging van je woning hebt geregeld? Heb je misschien een professioneel alarmsysteem of ben je er juist helemaal niet zo mee bezig?

 

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!