In deze tijden willen we eigenlijk allemaal wel wat besparen op de kosten voor het verwarmen van je woning. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook zeker voor je portemonnee. Met deze 10 tips kun je het verbruik van je verwarming verder omlaag brengen.

1. Betere isolatie
Misschien niet meteen de meest makkelijke en goedkope optie, maar een goede isolatie kan echt hét verschil maken in het verwarmen van je woning. Als je zelf een beetje handig bent, kun je op YouTube genoeg tutorials vinden om bijvoorbeeld zelf aan de slag te gaan met het isoleren van je kruipruimte. Voor de wat grotere klussen, zoals dakisolatie, is het vaak wel handig om een professional in te schakelen. Als je zorgt dat daken en vloeren goed geïsoleerd zijn, scheelt dat ontzettend op je stookkosten.
2. Minder tocht
Een wat minder ingrijpende vorm van isolatie is het verminderen van tocht. Dit kun je zelf doen door alle kieren rond ramen en deuren goed af te dichten. Het voorkomen van teveel tocht is belangrijk, maar let er wel even op dat je alsnog zorgt voor voldoende ventilatie. Dit is namelijk wel een heel belangrijk onderdeel van een gezond binnenklimaat.
3. Niet alle ruimtes verwarmen
De kamers waar je weinig bent in huis, hoef je natuurlijk niet zo warm te stoken als de woonkamer. Hier ligt ook weer een makkelijke besparing op je stookkosten. Zeker als je een woning hebt met veel verschillende ruimtes kun je hier eens kritisch naar kijken.
4. Koken!
Ga lekker uitgebreid koken! Natuurlijk verbruik je met koken ook elektra of gas, naar gelang het type fornuis dat je hebt. Maar vaak valt de hoeveelheid die je hiermee verbruikt eigenlijk wel mee en warmt je huis wel ook aanzienlijk op. Twee vliegen in één klap dus! Wij zetten bijvoorbeeld de oven tegenwoordig altijd open als ie aan het afkoelen is na het koken om zo nog wat extra warmte mee te pikken in de keuken/woonkamer.
5. De kaarsjes aan
Toegegeven, niet alle kaarsen zijn even goed voor het binnenklimaat. Maar er zijn ook “gezonde” kaarsen en ze kunnen zeker wel lekker wat warmte afgeven. Een gezellig avondje op de bank wordt zo extra knus en de temperatuur in huis ook wat aangenamer.
6. Dekentjes en vloerkleden
Ik vind sowieso dat vloerkleden en lekkere plaids in een interieur niet mogen ontbreken, maar het kan ook nog eens een manier zijn om zuiniger met je stookkosten om te gaan. Vloerkleden zijn lekker warm aan je voeten, zeker als je een woning hebt zonder vloerverwarming. En met wat lekkere plaids op de bank creëer je niet alleen een cosy zithoek, maar heb je het ook lekker behaaglijk als je op de bank zit.
7. Elektrische dekens of kussens
De laatste tijd zie je ze echt overal opduiken; kussens of dekens met een verwarmingselement erin. Ik heb zelf al jaren een elektrische deken in bed en ik kan echt niet meer zonder. Als je de verwarming wat lager wilt zetten in je woning, kan zo’n lekker warm dekentje of kussen net dat verschil maken. Tegenwoordig zijn er allerlei opties van kussens die je kunt opladen en daarna urenlang kunt gebruiken voor wat extra warmte.
8. Huisdieren
Huisdieren zijn niet alleen gezellig, ze zijn stiekem ook een soort straalkacheltjes. Kruip op de bank met de kat of de hond en zit lekker knus tegen elkaar aan. Met een kat op schoot heb je geen elektrisch dekentje meer nodig 😉

9. Wollen kleding
Wol is het ideale materiaal om je lekker warm te houden. Ik ben niet alleen dol op mijn zelfgebreide wollen truien, maar vind ook wollen leggings of hemdjes heel fijn in de wintermaanden. Zo kun je een leuke outfit een stuk behaaglijker maken door er laagjes van merinowol onder te dragen. Ook wollen huissokken zijn wat mij betreft onmisbaar!
10. Naar buiten
Lekker in beweging zijn in de frisse lucht doet een mens goed. Zo ga ik graag ’s ochtends vroeg hardlopen, zelfs op de hele koude dagen. Als je dan weer thuiskomt voelt dat echt lekker warm aan. Een fijne winterse wandeling is ook heerlijk en zorgt dat je het daarna weer lekker warm hebt als je thuis komt.

Geef een reactie