In mijn artikel over beestjes in je kamerplanten besprak ik de wolluis al kort. Wolluis is een vervelende plaag die je soms echt tot wanhoop kan drijven. Vandaag vertel ik je hoe je wolluis in je plant kunt voorkomen én wat je moet doen als je toch last hebt van deze vervelende beestjes.

Planten

Wat zijn wolluizen?

De wolluis is een luis van zo’n 5 mm groot. Je herkent hem aan de wittige afscheiding waar ie mee bedekt is. Ik vind het beestje zelf verder enigszins op een pissebed lijken. De witte afscheiding kun je ook aan je kamerplant aantreffen. Dit laagje beschermt de wolluis tegen invloeden van buitenaf en dat maakt dat de wolluis ook lastig te bestrijden is. Dit beestje kan bijvoorbeeld tegen extreem lage temperaturen, dus kou doet hem niks. De wolluis leeft in vrij grote groepen en je zult ze dus in zogenaamde haarden aantreffen in je kamerplanten.

De wolluis zuigt voedingsstoffen uit je plant en zal op deze manier je plant dus verzwakken en beschadigen. Uiteindelijk zal je plant hier door sterven. Daarnaast maakt de witte afscheiding je planten vatbaar voor schimmels.

Wolluis verspreidt zich snel en makkelijk. Dit kan zowel gaan via luchtstromen (denk aan tocht) als via kruisbesmetting. Je kunt de wolluis bijvoorbeeld makkelijk op je kleding meedragen en zo je andere kamerplanten besmetten. Planten die op de tocht staan, zijn vatbaarder voor wolluizen. Er zijn ook een aantal kamerplanten die van nature iets vatbaarder zijn voor wolluis. Voorbeelden daarvan zijn: de bromelia (waaronder ook de ananasplant valt), orchidee en cactussen.

Hoe voorkom je wolluis?

Ten eerste is het altijd belangrijk om bij de aanschaf van een nieuwe plant deze goed te checken. Zo kun je voorkomen dat je nare plagen mee je huis inneemt. Tocht is voor de meeste kamerplanten niet prettig en het verhoogt het risico op wolluis, dus probeer dit te voorkomen. Verder is wolluis een plaag die je niet geheel kunt voorkomen en het is dus vooral zaak je planten geregeld te controleren en zo nodig direct te behandelen.

De behandeling van wolluis

Heb je wolluis gespot in je kamerplant? Zet deze dan meteen in quarantaine. Houd hem apart van andere kamerplanten en pas op met kruisbesmetting. Was dus je handen goed na aanraking van de besmette plant.

Kleine plaag

Als eerste stap en wanneer je plant nog niet zo enorm is aangedaan, kun je proberen de wolluizen handmatig te verwijderen. Je kunt ze er met de plantenspuit bijvoorbeeld af proberen te sproeien (draai de spuit dan zo dat je een gerichte harde straal krijgt, waarmee je de wolluizen heel precies kunt wegspuiten). Let er dan natuurlijk wel op dat je dit doet in een omgeving waar geen andere planten staan en die je makkelijk schoon kunt maken. Ook met een wattenstaafje kun je een hoop wolluizen verwijderen. Neem ook altijd de wittige afzetting mee, want hier zitten de eitjes in.

Een veelgebruikt huishoudelijk middel om de wolluizen te bestrijden is spiritus. Dit kun je bijvoorbeeld op een wattenstaafje druppelen en hiermee de wolluizen verwijderen. De enige manier waarop het handmatig verwijderen van wolluizen effectief is, is door ze echt compleet te verwijderen. Het is dus best een nauwkeurig klusje. Herhaal dit ook minimaal wekelijks en blijf tussendoor checken om er zeker van te zijn dat je alle beestjes hebt uitgeroeid.

Er is een kans dat de wolluis (afhankelijk van het soort) zich ook onder de grond bevindt bij de wortels. In dat geval moet je sowieso grover geschut inzetten. Je kunt in elk geval een poging wagen de plant te verpotten. Maak de wortels zoveel mogelijk schoon als je dit doet en voorzie de plant van compleet nieuwe potgrond. Als je kiest voor kwalitatieve potgrond krijgt je plant meteen goede voedingsstoffen binnen en is beter beschermd tegen plagen.

Grotere plaag

Is stap 1 niet succesvol geweest of zie je dat je plant behoorlijk veel wolluis heeft? Dan zul je aan de slag moeten met bestrijdingsmiddelen. Een goed middel hiervoor is ECOstyle Promanal-R. Dit is een ecologisch verantwoord bestrijdingsmiddel om de wolluizen uit te roeien. Belangrijk hierbij is om te weten dat het een zogenaamd contactmiddel is. Dit houdt in dat het de wolluizen alleen doodt bij contact met de insecten. Je moet dus ook hiermee alle beestjes nauwkeurig besproeien. De handigste manier om dit te doen is om je gehele plant goed te besproeien en daarbij zowel boven- als onderkant van de bladeren mee te nemen. Vergeet ook niet de hoekjes onder de steeltjes bij het blad niet en neem de stelen zelf ook goed mee. Je kunt ECOstyle Promanal-R online bestellen en het is verkrijgbaar in een kant-en-klare spray, maar ook in een concentraat dat je zelf aan moet maken met water (voordeel hiervan is dat het iets goedkoper is). De spray bevat 500 ml van het bestrijdingsmiddel, terwijl je met het concentraat wel 5 liter kunt aanmaken. Meestal zul je echter voor je kamerplanten genoeg hebben aan de 500 ml van de kant-en-klare spray.

Houd na de behandeling je plant voorlopig nog steeds apart van je andere kamerplanten en controleer hem regelmatig. Mocht je toch nog wolluizen waarnemen, dan kun je de behandeling na 1-2 weken herhalen.

Hardnekkige wolluizen

Wanneer je last hebt van hardnekkige wolluizen, kun je als laatste redmiddel nog proberen om je plant (bijna) volledig terug te snoeien. Snoei in dit geval alle aangedane takken weg met een snoeischaar. Als je plant na verloop van tijd weer nieuwe, gezonde blaadjes begint te vormen, mag je er vanuit gaan dat je actie effectief was. Is dit niet het geval, dan was de plant mogelijk al teveel aangedaan door de wolluizen of zitten er stiekem toch wolluizen ook onder de grond bij de wortels.

In dat geval is het soms beter je plant weg te doen, zodat je in elk geval kunt voorkomen dat de aangedane plant ook je andere groene vrienden besmet. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld ooit een Anthurium weggedaan, omdat deze last van wolluis had. Omdat er hier eigenlijk overal in huis veel planten staan, was het in quarantaine zetten bijvoorbeeld al bijna onmogelijk. Ik heb toen besloten deze plant weg te doen en m’n andere planten in elk geval gezond te houden.

Heb jij ook ervaring met wolluizen? Of misschien nog goede aanvullende tips? Laat het hieronder achter in de reacties en hopelijk kunnen we elkaar zo helpen in de bestrijding van deze vervelende diertjes.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!