Vandaag heb ik weer een artikel over een bijzondere plant voor je, namelijk de Begonia Carolineifolia. Deze mooie kamerplant was tot voor kort moeilijk verkrijgbaar in Nederland, maar sinds 17 november verkoopt Wildernis Amsterdam ze. Vanwege deze introductie kreeg ik de kans er eentje te bemachtigen via de kweker en Mama Botanica. Wil je meer weten over deze Begonia? Lees dan verder.
Een palmbegonia
Deze speciale Begonia wordt ook wel een palmbegonia genoemd en als je hem ziet, is meteen duidelijk waarom. De plant bestaat uit verschillende stammen, die door hun schors wat aan bomen doen denken. Daaruit groeien bladeren in een soort palmvorm. Hierdoor krijgt de plant voor mij een grappig uiterlijk. In eerste instantie was ik niet zo enthousiast over het uiterlijk van deze plant, maar zo gauw ik hem in huis had, werd dit anders. Ik ben zijn bijzondere vorm juist heel erg gaan waarderen en vind hem prachtig tussen m’n andere planten. Dat ie ook nog makkelijk in de verzorging is, is mooi meegenomen.
Wat ik altijd doe als ik een nieuwe plant in mijn bezit krijg, is wat achtergrondinformatie opzoeken. Zo las ik online dat de Begonia Carolineifolia normaal gesproken groeit in Mexico en Midden Amerika en dat ie inderdaad onder de palmblad Begonia’s valt. Hij groeit oorspronkelijk vaak langs stammen van grote bomen en grijpt zich dan vast met zijn wortels. Hij kan zo’n 100 cm hoog worden.
In mijn zoektocht vond ik ook een aantal plaatjes van de Begonia Carolineifolia in bloei. Hij maakt dan prachtige roze bloemen, voornamelijk tegen het einde van de winter en het begin van de lente. De bloemen zouden wel 3 maanden kunnen blijven zitten. Ik ben heel benieuwd of deze bloei ook mogelijk is als je de palmbegonia als kamerplant houdt.
De verzorging
De verzorging van deze plant is vrij simpel. Geef hem allereerst een lichte plek in huis, zonder direct zonlicht. In de winter kun je hem bijvoorbeeld prima voor een raam op het zuiden zetten, maar in de zomer kies je liever de andere kant van het huis. Als ie te licht of te donker staat, zul je zien dat de bladeren wat bleker van kleur worden. Bij direct zonlicht kunnen de bladeren zelfs wat verbranden.
Water geef je de Begonia Carolineifolia ongeveer eenmaal per week. In de winter geef je hem iets minder dan in de zomer (zoals bij veel planten aan te raden is). Ik zorg dat ik de grond redelijk laat uitdrogen voordat ik een nieuwe gift geef. Zorg vooral dat je begonia geen natte voeten krijgt. Overigens laat deze plant het duidelijk merken als ie te weinig water heeft gekregen. Toen ik de plant ontving, was ie wat te droog en hingen z’n bladeren slap naar beneden. Na een goede watergift zag je hem in enkele uren weer helemaal rechtop komen.
Voeding geef ik hem op dit moment nog niet, vanwege de wintermaanden. Aan het einde van de winter ga ik hier wel mee starten en zal hem dan ongeveer eens per maand wat biologische plantenvoeding geven.
Ik hoop dat m’n Begonia uiteindelijk ook een keer in bloei gaat komen. Mocht dat zo zijn, dan plaats ik sowieso een update in dit artikel met wat foto’s. Een andere bijzondere plant van deze kweker, is de Philodendron Hastatum, dus lees dat artikel ook zeker even als je van zeldzame kamerplanten houdt.
Geef een reactie