Wie weet heb je het wel gezien, maar ik ben een tijdje terug begonnen met vloggen. Al eerder maakte ik een aantal video’s voor mijn YouTube kanaal, maar van vloggen was toen nog geen sprake. Inmiddels ben ik 5 maanden aan het vloggen en kreeg ik vragen op Instagram over hoe ik dat vloggen nou aanpak. Ik ben dus absoluut nog geen expert, maar ben wel een enorme nerd die het ontzettend leuk vind om dit soort dingen tot de bodem uit te zoeken. Dus vandaag een overzicht van hoe ik begonnen ben met vloggen, welke vlogcamera ik gebruik en wat ik tot nu toe geleerd heb (een hoop!).

De vlogcamera

Allereerst heb je natuurlijk een aantal dingen nodig als je gaat vloggen. Het belangrijkste is de camera. Je kunt hiervoor prima je telefoon gebruiken, maar ik wilde graag investeren in een goede camera. Voor mij was de keuze een beetje tussen de Canon G7X serie of de Sony ZV-1 vlogcamera. De Canon had ik eerder weleens geleend van een vriendin en ik had hier dus wel al wat ervaring mee. De Sony kende ik nog niet, maar ik ben wel sinds een aantal jaar overgestapt op een Sony full frame systeemcamera voor mijn fotografie.

Na heel wat vergelijkingsvideo’s te hebben gekeken van deze twee vlogcamera’s besloot ik voor de Sony ZV-1 Vlog te gaan. Deze camera kwam kwalitatief net wat beter uit alle testen en heeft een aantal opties die ik prettig vind. Zo kun je met één druk op de knop het diafragma helemaal openen voor een mooie blurry achtergrond. Met ook slechts één druk op de knop zet je de productmodus aan, waarbij de camera heel snel scherpstelt op een product (in plaats van op je gezicht). Er is een ingang voor een externe microfoon. Dat gebruik ik nu niet, maar wie weet in de toekomst wel. Verder zit er een ingebouwd ND-filter in.

Ik moet zeggen dat deze Sony vlogcamera alle verwachtingen waarmaakt. Hij is echt fantastisch en hij is echt altijd in focus. Ik ben hier razend enthousiast over! Enige nadeel? De lens is niet zo wijd, waardoor je best close-up in beeld bent als je uit de hand vlogt. Dit is een kwestie van wennen of oplossen met een selfiestick/statief of zelfs een opzet wide angle lens (check even de video’s op YouTube hierover). Ik ben hier inmiddels helemaal aan gewend en het valt me amper meer op. Als ik een iets wijder beeld wil hebben, zet ik de stabilisatie naar “standaard” in plaats van “actief” en dan heb je meteen een stuk ruimer beeld. Wanneer ik echt op pad ben, gebruik ik wel altijd de actieve beeldstabilisatie want die is echt geweldig.

Het editten van vlogs

Met alleen filmen ben je er natuurlijk niet. Je zult je video’s ook moeten editten, oftewel monteren. Dit doe ik tot nu toe in het gratis programma iMovie. Dit werkt echt helemaal prima en werkt ook nog eens heel intuitief. Ik heb een klein uitstapje gemaakt naar Adobe Premiere Pro, maar ik vond dit niet prettig werken. Als ik iets na een aantal uur proberen nog steeds amper onder de knie heb, is het gewoon niet het programma voor mij. Ik twijfel er nog over om over te stappen op Final Cut Pro, maar voor nu heb ik dat nog even laten zitten. In iMovie kom ik een heel eind. Natuurlijk heeft iMovie z’n beperkingen en kun je veel meer met een programma als Final Cut Pro. Een leuk idee om dat nog eens te leren!

Oefenen met monteren

Voor nu is het vooral veel oefenen en proberen merk ik. Ik ben hier juist nu aan het begin lekker mee bezig, omdat er nu nog weinig mensen naar m’n vlogs kijken. In de toekomst hoop ik natuurlijk dat er steeds meer mensen zullen kijken en dan is het fijn als ik dan een beetje m’n stijl en ervaring gevonden heb.

Mijn tip als je echt een totale beginner bent? Kijk de video’s van De Videomakers. Echt heel erg veel informatie! Check bijvoorbeeld eens hun video over het monteren in iMovie voor beginners.

Muziek in je vlogs

Een belangrijk onderdeel van je vlogs is muziek. Onder de zogenaamde B-roll wil je natuurlijk een passend deuntje zetten. Je kunt op YouTube zelf heel goed zoeken naar muziek die je gratis kunt gebruiken. Zo heb ik dat in het begin gedaan. Toch heb ik al na enkele weken besloten te investeren in een abonnement op Artlist. Dit is een dienst waarbij je onbeperkt muziek kunt downloaden die je onbeperkt in je vlogs mag gebruiken. Ook voor commerciële doeleinden. Ik vind het een prettig idee dat ik zo altijd weet dat ik muziek gebruik die ik ook mag gebruiken, dat ik geen credits hoef te vermelden in de beschrijving én dat m’n muziek niet door alle andere YouTubers ook wordt gebruikt. Het aanbod is zo enorm dat er echt voor ieder wat wils is en er komt ook nog eens dagelijks nieuwe muziek bij. Ik heb een lijst met favorieten gemaakt en heb een aantal nummers gedownload die ik nu vaak gebruik in m’n vlogs. Maar je kunt dus ook prima voor elke vlog nieuwe muziek uitzoeken en downloaden.

Omdat het aanbod zo enorm is, is het soms wel een uitdaging om snel een goed nummer te vinden. Daarom check ik regelmatig de nieuwe nummers in mijn favoriete genre en plaats dan meteen wat kanshebbers in mapjes. Zo kan ik die weer redelijk goed terugvinden als ik wat nodig heb.

Een abonnement op Artlist kost voor alleen muziek 199 dollar per jaar. Ik vind het dit zeker waard! Als je je abonnement stopzet, mag je de al door jou gedownloade nummers trouwens onbeperkt blijven gebruiken op YouTube. Echt een goede deal dus! Ik heb een referral link voor je, mocht je je ook willen aanmelden. Door je via deze link te abonneren, ontvangen we beide 2 maanden gratis.

Andere accessoires voor het vloggen

Met de vlogcamera en het montageprogramma kom je een heel eind, maar er zijn nog een paar accessoires onmisbaar bij het vloggen heb ik gemerkt.

Geheugenkaart

Allereerst natuurlijk een goede geheugenkaart voor je camera. Kies er eentje met 128 gb opslagruimte, zodat je zeker weten voldoende ruimte hebt voor al je shots en niet continue hoeft te wissen. Ik gebruik altijd graag de SanDisk Extreme Pro kaartjes, omdat ze gewoon lekker snel werken (deze gebruikte ik ook al voor fotografie).

Extra batterij

Een extra batterij voor je vlogcamera kan handig zijn. De meeste vlogcamera’s blinken nou eenmaal niet uit in batterijduur. De Sony ZV-1 gaat ook best snel leeg merk ik. Zeker als je wat langer wil filmen (zoals een timelapse), is het handig om een reserve batterij te hebben. De batterij in je Sony vlogcamera kun je met de standaard meegeleverde kabel alleen opladen terwijl deze in de camera zit. Totaal niet handig, dus ik heb al snel een extern oplaadstation met nog wat extra batterijen aangeschaft. Nu kan ik doorvloggen terwijl m’n lege batterijen staan te laden.

Statief voor je vlogcamera

Een statief. Ik kocht deze eerst niet (soort van zuinigheid), maar kwam er al snel achter dat je deze toch nodig hebt. Ik probeerde nog een tijdje om de vlogcamera in het statief van m’n telefoon te zetten, maar dat leverde vooral valpartijen op. Voor mijn telefoon heb ik al een tijd zo’n Joby Gorillapod statief en deze vind ik top. Dus voor m’n camera heb ik ook een Joby statief gekocht. Dit is echt ideaal! Je kunt op deze manier je camera echt overal neerzetten, maar je kunt het statief ook heel goed gebruiken om uit de hand te filmen. Ik voel me hier op straat een klein beetje een idioot mee, maar ik denk dat dit wel gaat wennen. En ach, je ziet er sowieso al vreemd uit als je tegen een camera aan het praten bent op straat. Dus ja… who cares.

Externe harde schijf

Een externe harde schijf. Deze hoefde ik zelf niet aan te schaffen, omdat ik voor m’n fotografie ook altijd met een externe harde schijf werk. Ik gebruik deze nu dus ook voor m’n video’s. Tip: edit ook vanaf je externe harde schijf. Dus in plaats van het inladen van alle ruwe beelden op je laptop, laad je ze in op je schijf en werk je vanaf daar. Om dit te doen maak je in iMovie heel makkelijk een nieuwe bibliotheek aan op je schijf en werk je vanaf daar. Zo zit je straks niet met al die vlogbeelden op je computer. Ik gebruik zelf altijd de externe harde schijf van LaCie. Ik fotografeer echt veel en mijn full frame systeemcamera maakt enorme bestanden, maar alsnog doe ik echt meerdere jaren met één zo’n schijf van 2 TB.

Beginnen met vloggen: dit heb ik tot nu toe geleerd

Beginnen met vloggen, is vooral gewoon doen ben ik achter gekomen. Ik stelde het al een tijdje uit, maar als je hier zin in hebt, ga er dan gewoon voor. Je kunt altijd weer stoppen als het niks voor jou is. Ook is de kans groot dat er in het begin amper mensen naar je video’s kijken, dus je kunt lekker onbeperkt dingen uitproberen. Het fijne aan vloggen is ook dat het allemaal niet perfect hoeft. Het gaat juist om dat kijkje achter de schermen. Een aantal dingen waar ik tegenaan liep, zijn:

Mijn leven is niet interessant genoeg

Tsja, dit probleem hebben we sinds Corona denk ik bijna allemaal. Je doet weinig interessante dingen in een week en daardoor lijkt vloggen nogal vreemd. Toch zijn dingen die voor jou niet interessant zijn voor een ander vaak wel leuk om te zien. Mensen zijn nieuwsgierig en vinden het leuk om een inkijkje te krijgen in jouw leven. Je kunt hele simpele dingen ook leuk maken door de montage en uiteindelijk gaat vloggen toch vooral over je persoonlijkheid. Mensen vinden jou als persoon leuk en dat maakt het interessant om een vlog van jou te kijken. Daar hoef je geen heel spannend leven voor te hebben hoor 😉

Ik sta voor lul

Klopt, je staat voor lul. Ik vind het ook helemaal niks om met die camera op straat te lopen, maar eigenlijk moet je hier schijt aan hebben. Ook ik ben hier nog mee aan het oefenen moet ik eerlijk zeggen. Ik denk dat hoe meer je durft, hoe leuker je video’s kunnen worden. Kwestie van wennen.

M’n vlog is saai

Als je alleen maar tegen de camera praat, zijn al je shots hetzelfde. Wat een vlog leuk maakt, is de zogenaamde B-roll. Dus alle beelden om het praten heen, die je er leuk tussen monteert. Op YouTube zijn talloze video’s te vinden met tips voor het filmen van B-roll en tips voor het monteren ervan. Mijn tip is om gewoon zoveel mogelijk te filmen. Je gaat toch heel veel knippen en het is pas echt zonde als er te weinig leuk materiaal overblijft. Ik zet de camera bijvoorbeeld gewoon aan als ik in huis dingen aan het doen ben. Van iets simpels als de planten water geven, kun je al een heel leuk visueel geheel maken.

Er kijkt niemand naar m’n video

Klopt. In het begin kijkt er bijna niemand naar je video. Dit heb ik ook nog steeds, ondanks dat ik op mijn blog hier en op Instagram best wel een aardig bereik heb. Je begint op YouTube gewoon weer vanaf nul. Ik houd er dus gewoon rekening mee dat het weer meerdere jaren kan duren voordat ik een beetje publiek heb opgebouwd op YouTube. Dit hoort erbij. Vergelijk jezelf niet met YouTubers die al tienduizenden abonnees hebben, want dit is niet zinvol. Waar je wel op kunt focussen, is op het optimaliseren van je vindbaarheid op YouTube. Dus gebruik goede titels, vergeet geen tags toe te voegen en maak interessante thumbnails. Verder is het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk naar je video’s kijken, dus focus je daarop. En wees natuurlijk blij met elke kijker! Ik waardeer het ontzettend dat er nu al best wat mensen zijn die naar m’n vlogs kijken, ondanks dat het er allemaal nog niet zo professioneel uitziet. De positieve reacties geven dan ook echt een zetje in m’n rug om er mee door te gaan.

Leer van anderen

Op YouTube is echt enorm veel informatie te vinden over het vloggen. Ik adviseer je dan ook om vooral van anderen te leren. Dat doe ik ook. Ik kijk elke dag video’s met tips over vloggen, filmen, YouTube en editten. Heel erg leuk vind ik dat! Daarnaast kijk ik heel anders naar de video’s van m’n favoriete YouTubers. Ik probeer uit te vinden waarom ik hun video’s zo leuk vind. Wat doen ze in de montage waardoor ik geboeid blijf? Welke muziek voegen ze toe en op welke momenten? Welke shots spreken mij het meest aan? Je kunt op deze manier heel veel leren. Ik blijf dus lekker door oefenen en zal de komende tijd eens tot twee keer per week een nieuwe video publiceren.

Tenslotte

Mocht je mijn video’s leuk vinden, dan zou ik het ontzettend leuk vinden als je je wilt abonneren op mijn YouTube kanaal. Voor mij zorgt dit bijvoorbeeld echt voor meer bereik op YouTube en dat is natuurlijk ook mijn doel. Als je over een bepaald onderwerp graag een video (of blog) wilt zien, mag je dit ook altijd laten weten. Ik vind het supertof om suggesties te ontvangen en daarmee weer aan de slag te gaan.

Verder heel erg dank als je tot hier gekomen bent met het lezen van dit verhaal! Ik was vrij lang van stof volgens mij…. 😉

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!