Een eigen onderneming is spannend en leuk! Er komt bij de start van je bedrijf een hoop op je af en ik merkte dat ik in de beginperiode veel op zoek was naar informatie en tips. Daarom vandaag een blog met mijn eigen ondernemerstips. Niet de standaard dingen als “schrijf je in bij de KvK”, maar echt adviezen die ik zelf had willen lezen toen ik net startte. Dus start jij een onderneming in 2019? Dan geef ik je hierbij mijn 5 beste tips!

Lezen!

Misschien niet de meest “sexy” tip, maar mijn nummer 1 tip is om veel boeken te lezen. Niet alleen over het ondernemen an sich, maar ook over zelfontwikkeling. Ik haal hier enorm veel uit! Ik heb altijd wel een stapeltje boeken op m’n nachtkastje liggen en ook op m’n e-reader ben ik altijd in een boek bezig. Zo lees ik o.a. over persoonlijke ontwikkeling, maar ook over marketing, financiën of productiviteit. Voor de afwisseling luister ik ook graag podcasts. Ik volg verschillende inspirerende podcast shows en luister graag naar interviews met andere ondernemers. Ik zal binnenkort eens een blog schrijven met mijn tips voor goede boeken en podcasts voor als je ook wilt ondernemen of al ondernemer bent.

 

Van proberen kun je leren

Heel veel dingen bij het ondernemen moet je volgens mij gewoon proberen. Zo probeer ik regelmatig iets nieuws (een nieuwe dienst of strategie bijvoorbeeld) en de ene keer pakt dit wel goed uit en de andere keer wat minder. Als iets toch niet blijkt te werken, haal ik er in elk geval een leermoment uit. Zo heb ik bijvoorbeeld gekeken of klanten het prettig vinden om direct online in mijn agenda een afspraak te kunnen plannen voor interieuradvies. Dat bleek van niet, want uiteindelijk maakte niemand er gebruik van en plan ik mijn afspraken nog gewoon over de telefoon of via e-mail in.

Ook bijvoorbeeld mijn webshop was een uitprobeersel. Ik maakte macramé wandhangers en kreeg steeds vaker de vraag of ik ze ook te koop aanbood. Tijd dus om een webshop te bouwen en de hangers daarin aan te bieden. De eerste week verkocht ik welgeteld nul wandhangers en was ik bang dat dit project zou mislukken. Na ruim een week verkocht ik er echter zo maar twee achter elkaar en inmiddels heb ik er dus weer alle vertrouwen in dat dit concept wel kan werken.

 

Kies een goed boekhoudprogramma

Natuurlijk probeer je als beginnende ondernemer zoveel mogelijk geld te besparen. Toch ben ik van mening dat de investering in een goed boekhoudprogramma vanaf het begin heel handig kan zijn. Zo hoef je later niet moeilijk te doen om je administratie alsnog geheel over te zetten en heb je altijd een compleet overzicht. Ik werk zelf met Moneybird en ben hier erg tevreden over. Zo maak ik met de app makkelijk een foto van m’n bonnetjes, laad ik inkoopfacturen heel snel in en is de BTW-aangifte een fluitje van een cent als je alles goed hebt ingevoerd. Voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting heb ik m’n boekhouder heel makkelijk toegang gegeven en zo hoef ik zelf niks te verzamelen.

Toen ik startte met m’n macramé webshop, was ik weer heel blij met m’n keuze voor Moneybird. Met de aanschaf van een plug-in kon ik er namelijk zo voor zorgen dat de aankopen uit de webshop gekoppeld worden aan m’n boekhouding in Moneybird. Ideaal en scheelt me enorm veel werk!

Wil je Moneybird ook gaan proberen? Dan kun je je via mijn persoonlijke link aanmelden en krijg je in plaats van een gratis proefperiode van 60 dagen een gratis proefperiode van 120 dagen. Zo kun je het dus vrijblijvend uitproberen.

 

Spar met andere ondernemers

Waar ik veel aan had én heb, is het overleggen met andere ondernemers, het liefst ongeveer in mijn branche. Zo geven we elkaar tips op het gebied van bloggen, marketing en andere aspecten van het ondernemen. Maar ook even een mailtje laten meelezen waar je niet helemaal zeker van bent, is gewoon superfijn om te kunnen doen. Waar ik bijvoorbeeld de WordPress/SEO/AVG/etc.- nerd ben, is mijn vriendinnetje Ilse bijvoorbeeld weer een expert op het gebied van de zakelijke kant van het bloggen en tarieven (ze heeft nu trouwens ook een heel fijn programma ontwikkeld voor als je het bloggen nog beter in wilt zetten voor je onderneming). Dus een groepje met ondernemers om je heen verzamelen, is wat mij betreft echt een aanrader, zeker omdat iedereen weer net een andere expertise heeft en je elkaar enorm op weg kunt helpen.

 

Je ideale klant komt vanzelf op je pad

Ik las in het begin echt heel veel adviezen in de trant van “vind je ideale klant” en dat je je dus alleen op je “ideale klant” moest richten als ondernemer. Ik vond dat lastig, want als je begint, heb je nog geen idee van welke soorten klanten er allemaal überhaupt zijn. Mijn advies is dus om gewoon zoveel mogelijk klanten aan te nemen en dan kom je er vanzelf achter welke klanten het beste bij jou passen. Inmiddels weet ik voor mijn interieuradviezen bijvoorbeeld precies welke klanten het beste bij mijn bedrijf passen. Toen ik er eenmaal achter was welke opdrachten en welke klanten ik nou het allerleukste vond, kon ik dan ook makkelijk m’n website daarop aanpassen. Nu krijg ik dus alleen nog maar klanten die me bellen en zeggen “ik herkende me precies in wat je schreef!”. Perfect, want dan weet ik dat dit de klanten zijn die ik het liefste en het beste kan helpen. Geen nood dus als je dit niet meteen helder hebt bij de start van je onderneming, dit komt echt vanzelf!

 

Dit was mijn eerste artikel gericht op het onderwerp ondernemen. Omdat ik het runnen van mijn business superleuk vind en er graag over deel, wil ik de komende tijd wat vaker artikelen schrijven over dit onderwerp. Heb je dus een verzoek op dit gebied of misschien zelf nog wel een goede ondernemerstip? Laat dan even een reactie achter, dat waardeer ik enorm!

 

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!