Omdat ik zie dat mijn artikel over starten met macramé de laatste tijd ontzettend veel gelezen wordt, dacht ik dat het tijd was om ook eens zo’n artikel over breien te schrijven. Breien is sinds een tijd mijn favoriete hobby en ik ben er bijna dagelijks wel even mee bezig. Ik krijg via Instagram vaak vragen hoe ik gestart ben, of ik tips heb om het ook te leren en of ik goede patronen weet. Dus bij deze een uitgebreid artikel met tips voor beginners.

Begin met geduld

Allereerst wil ik zeggen dat breien echt verslavend kan werken en dat ik het echt een enorm leuke hobby vind. De repeterende bewegingen hebben zelfs een meditatief effect las ik ooit ergens en het kan dus een hobby zijn die je helpt om meer tot ontspanning te komen. Het is wel een hobby waar je geduld bij nodig hebt. Wees je hier bewust van en stel je verwachtingen bij. Je breit niet in een paar avonden een complete trui (tenminste, ik niet). Ik ben geen snelle breister en heb daar vrede mee. Haastig breien zorgt ervoor dat ik dat ontspannen effect namelijk niet ervaar. Zie het dus als een ultieme vorm van slow fashion. Ook zullen er dingen mislukken, zul je af en toe een werkje uit moeten halen of een patroon maar niet snappen. Dit heb ik ook weleens. Ik werk zelf altijd aan meerdere projecten tegelijk om het leuk te houden voor mezelf. Soms heb ik zin om een moeilijk patroon door te werken en de andere keer wil ik even gewoon zonder nadenken aan de slag. Ik vind het dus onzin om tegen jezelf te zeggen dat je eerst een project af moet hebben voordat je iets nieuws “mag” starten. Gewoon lekker breien waar je zin in hebt!

Eerste project: de sjaal

Misschien een inkopper, maar kies als eerste project alsjeblieft een sjaal. Een sjaal is rechttoe-rechtaan, is relatief snel klaar en je kunt altijd wel een nieuwe sjaal gebruiken. Ik raad je aan om een sjaal te beginnen in ribbelsteek (Engels: garter stitch). Dit betekent alleen maar recht breien. Op deze manier krijg je het recht breien goed onder de knie. Ook oefen je met het opzetten van steken en uiteindelijk het afkanten. Je koopt hiervoor wol en bijpassende naalden. Op de bol garen die je koopt, zie je een tekentje staan (soort twee naalden gekruist) met een getal erbij. Dit getal geeft de bijpassende dikte van de breinaald aan. Ik raad je aan om met lekker dikke wol en naalden te beginnen, minimaal 8 mm. Wil je goedkoop aan de slag om eerst eens te checken of dit wel wat voor je is? Ga dan naar de Zeeman en haal daar bollen wol (wat meestal geen wol is, maar acryl) en naalden. Zo heb ik ook mijn tweede sjaal gebreid. Ik heb toen 3 bollen van de Marl Wool van de Zeeman gebruikt en breinaalden van 8 mm.

Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Brei dan je eerste sjaal van superdikke wol! Ik begon met breinaalden van 15 mm en bijpassende wol via We Are Knitters (of Wool and the Gang). Met 3 bollen van hun superdikke wol brei je echt een enorme sjaal. Deze video vond ik heel handig als beginner:

Brei benodigdheden

Ben je klaar met je eerste sjaal en heb je de smaak te pakken? Schaf dan wat meer benodigdheden aan. Onderstaand lijstje bevat alles dat ik gebruik:

  • Rechte breinaalden in verschillende maten. Probeer eerst eens uit wat je prettig vindt, voordat je een hele set van iets koopt. Je hebt bijvoorbeeld plastic naalden, maar ook bamboe en metaal. Ik wissel tussen bamboe en metalen naalden.
  • Rondbreinaalden. Wil je je breiskills naar the next level tillen? Dan is een set rondbreinaalden handig. Ik heb zelf een set van KnitPro met verwisselbare punten. Zo kun je elke kabel aan elke punt zetten. Handig!
  • Toerenteller. Handig, maar als je hem niet hebt, kun je ook je telefoon gebruiken. Ik gebruik de app My Row Counter of Teller om m’n toeren te tellen via m’n telefoon.
  • Steekmarkeerders. Gewoon heel goedkoop via de Zeeman of koop mooie bij een speciaalzaak.
  • Centimer. Logisch lijkt me 😉

Wol koop ik trouwens bijna altijd via Wolplein.nl (tenzij ik een pakket van bijvoorbeeld Wool and the Gang of We Are Knitters gebruik). Ik vind dat deze webshop een groot assortiment heeft en snel is met bezorgen.

Tweede project: een deken in tricotsteek

Natuurlijk hoef je niet exact dit stappenplan aan te houden, maar mijn tweede project was een dekentje in tricotsteek (Engels: stockinette/stocking stitch). De tricotsteek is een combinatie van recht en averecht breien. Als je dus een dekentje in deze steek gaat maken, oefen je daar ook meteen mee. Daarnaast is het een wat groter project, maar nog wel te overzien. Ik breide de Kilim Blanket van We Are Knitters, maar je kunt ook een ander patroon volgen, of zelf aan de slag gaan. Ik koos er voor m’n tweede project wel voor om nog steeds redelijk dikke wol te gebruiken (dus op 8 mm naalden). Anders duurt een dekentje breien wel heel lang namelijk.

Mocht je iets van We Are Knitters willen gaan breien, gebruik dan mijn vriendencode MGMNK6Y6W. Dan krijgen we beiden een tientje korting!

beginnen met breien
Aan een dekentje breien in de tuin

Eerste trui op rechte naalden

Tot nu toe heb je vast alleen maar op rechte naalden gebreid. Er bestaan daarnaast ook nog rondbreinaalden. Die worden veel gebruikt bij het breien van bijvoorbeeld een trui. Maar ook op rechte naalden kun je prima een trui breien. Je breit dan meestal een los voorpand, los achterpand en twee losse mouwen die je later aan elkaar naait tot een complete trui. Als het recht en averecht breien je lekker afgaat, kun je hier eens aan beginnen. Ik begon met de Classic Sweater van We Are Knitters, maar de Nolita Sweater van We Are Knitters is ook goed te doen. Voor je eerste trui is een beetje een rechttoe-rechtaan project waarbij je eigenlijk vier rechthoeken breit het handigst.

Eerste trui op rondbreinaalden

Op rondbreinaalden kun je een trui “topdown” breien. Dus aan één stuk van boven naar beneden, zonder naden. Heel leuk om te leren, maar ik kan me voorstellen dat het de eerst keer wat intimiderend is (dat had ik ook). Ik raad je aan om te beginnen met de Flax Sweater van TinCanKnits. Dit patroon legt het stap voor stap uit. Je hebt verschillende diktes qua naalden nodig en verschillende kabellengtes, dus als je hieraan gaat beginnen is een set met verwisselbare rondbreinaalden megafijn. Dan heb je alles bij de hand. Vaak staat er dat je ook nog “double pointed needles” of “sokkennaalden” nodig hebt voor de mouwen, maar dit is geen must. Je kunt de mouwen namelijk ook met de zogenaamde “magic loop” methode breien op je rondbreinaalden. Zoek hier even op YouTube een video van, dan wordt het duidelijker.

Overigens heb ik de Flax Sweater nooit afgemaakt, omdat ik het maar een saaie trui vind, maar het is wel een ideaal oefenpatroon. Ik ben hierna de Sunday Sweater van PetiteKnit gaan breien en dat ging me prima af. Dus gebruik de Flax vooral om te oefenen en voor de goede uitleg. Kun je daarna aan de slag met wat hippere modellen 😉

beginnen met breien
Dit is mijn Sunday Sweater

Kabels, bolletjes en andere uitdagingen

Ik ben zo iemand die het leuk vind om steeds weer iets nieuws te leren. Als je dit ook hebt, dan is breien echt een geschikte hobby voor jou. Er is namelijk zoveel te leren! Kabels breien lijkt misschien lastig, maar dit is eigenlijk heel makkelijk is mijn ervaring. Je hebt hiervoor wel een zogenaamde kabelnaald nodig of gewoon een losse breinaald. Zo heb ik bijvoorbeeld een heel gaaf chunky kabeldeken gebreid (Let Go Blanket van Wool and the Gang), maar ook een muts met kleine kabels (gratis patroon Chess Beanie van We Are Knitters) en een trui met dikke kabels op de mouwen (Fortezza Sweater van We Are Knitters).

Bolletjes (bobble stitch) zijn ook vrij makkelijk te breien, al vind ik dit wel een klus waar je veel geduld voor moet hebben. Ik was er na het voorpand van een bobbel trui wel weer klaar mee, dus die ligt ergens onafgemaakt in een hoek.

Dan heb je ook nog het zogenaamde kantbreien oftewel lace knitting. Dit is weer een vak apart, maar ook superleuk om te leren. Ik begon met een gratis patroon via YouTube en leerde zo de beginselen:

Mijn favoriete patronen

Dan natuurlijk een overzichtje van patronen die ik te gek vind. Ik krijg hier geregeld vragen over, dus ik deel dit lijstje graag. Ik wil er wel bij vermelden dat de vervolgvraag die ik krijg meestal is of het een patroon ook gratis te krijgen is. Of zelfs de vraag of ik een betaald patroon door wil sturen. Ik kan hierover zeggen dat ik makers van patronen enorm bewonder. Het is een enorme klus om een patroon te ontwerpen, uit te schrijven en aan te passen naar verschillende maten. Ik betaal zelf dan ook met liefde voor een patroon.

Ook denk ik dat hobby’s nou eenmaal wat geld kosten en dat de kosten in verhouding natuurlijk laag zijn als je ziet hoeveel tijd je hier aan kunt besteden. Ik investeer bijvoorbeeld ook altijd in echt mooie wol van de beste materialen. Als ik dan wekenlang aan een trui heb gewerkt, wil ik ook een prachtige kwaliteit en geen acryl vodje. Natuurlijk wil je niet meteen grote bedragen neertellen voor een nieuwe hobby waarvan je nog niet weet of het echt bij je past. Vandaar mijn tip om eerst eens te beginnen met een sjaal van Zeeman wol. Maar ga je echt met een mooi project aan de slag, investeer dan met liefde en geniet van het proces en het resultaat.

Dit zijn mijn favo patronen:

  • Sunday Sweater van Petite Knit. Deze ontwerpster is wat mij betreft echt fantastisch. Ze heeft waanzinnige patronen, goed uitgeschreven en leuk om te breien.
  • Classic Sweater van We Are Knitters. Deze ga ik nog een tweede keer breien, want dit is een hele fijne trui. Lekker simpel te breien, dus ook voor beginners en het resultaat is top.
  • Headband with a Twist van Mirella Moments (gratis). Deze haarband heb ik al tig keren gebreid en blijft leuk. Ook een handig werkje om mee te nemen in je tas! Uitleg in blog en video is perfect.
  • Fortezza Sweater van We Are Knitters. Deze heb ik recent gemaakt en ik vind het een hele toffe trui met kabels.
  • One Sweet Sweater van Wool and the Gang. Deze maak je met garen van eucalyptusvezels.
  • Falling Waters Duster van Two of Wands. Dit boho vest wil ik binnenkort gaan maken.
  • Leaf Top van The Knit Stitch. Ook deze heb ik zelf nog niet gemaakt, maar ik heb hem wel nog op m’n lijstje staan.

Ravelry

Als laatste wil ik je breiwebsite Ravelry nog tippen. Hier kun je lid worden en projecten delen met de community. Wat ik vooral handig vind, is dat je per patroon kunt kijken naar voorbeelden van hoe andere mensen dit al gebreid hebben. Vaak hebben zij ook foto’s toegevoegd van het resultaat en schrijven ze notities met tips. Ook gebruik ik deze website om te kijken welke wol anderen voor een bepaald project gebruiken. Zelf houd ik hier ook mijn projecten bij en hoop ik mede-breiers te helpen met de notities die ik maak over patronen.

Heel veel succes en met name plezier met breien! Heb geduld en geniet van het proces in plaats van te streven naar een snel resultaat.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!