Bijna elke planteneigenaar krijgt hier ooit een keer mee te maken; beestjes in je kamerplanten. Heel vervelend en je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. In dit artikel vind je een overzicht van een aantal veelvoorkomende plagen in je kamerplanten en geef ik tips hoe je je planten redt van vervelende beestjes.

Planten

Bladluizen

Bladluizen zijn kleine insecten die de sappen uit je plant zuigen. Niet fijn voor je plant dus, want deze loopt hierdoor schade op. In het ergste geval kan je plant zelfs afsterven. Bladluizen zijn er in vele soorten en maten, van wit, tot groen en zwart. Je vindt ze met name aan de jonge bladeren van je planten en op plekken waar groei plaatsvindt. Meestal bovenaan de stengels dus.

beestjes in kamerplanten

Het eerste dat je moet doen als je last hebt van luizen, is de besmette plant apart zetten van andere planten. Controleer al je kamerplanten dus ook zorgvuldig. Luizen houden niet van koud water, dus de eerste stap is om de luizen te besproeien met koud water uit de plantenspuit. Herhaal dit dagelijks en als je een beetje mazzel hebt, sterven de luizen af. Heb je een grotere plaag of werkt het koude water niet? Dan kun je kiezen voor een biologisch bestrijdingsmiddel in de vorm van een spray. De Luxan Luizenspray kun je bijvoorbeeld zowel voor je kamerplanten als voor je moestuin of terrasplanten gebruiken. Bij een milde plaag is eenmaal sproeien voldoende, soms moet je na een week de behandeling herhalen. Als de dode luizen aan je plant blijven plakken, kun je deze er met water afspoelen.

Trips

Tripsen zijn kleine, dunne insecten met vleugels. Ze zijn erg klein en wit tot lichtgroen van kleur. De volwassen trips bevindt zich vaak bovenop het blad van je plant, terwijl de larven zich meestal onder de bladeren bevinden. Tripsen kunnen vliegen en dat maakt dat deze plaag zeer besmettelijk kan zijn voor de rest van je kamerplanten. Zet een besmette kamerplant dus altijd direct apart. Trips in je kamerplant is lastig te behandelen. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen. Begin met het verhogen van de luchtvochtigheid. Tripsen houden niet van een hoge luchtvochtigheid, dus begin met het sproeien van je besmette planten.

Vanwege de hardnekkigheid van de trips zal je vaak aanvullend moeten behandelen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met ECOstyle LuisVrij spray. Deze helpt ook tegen de eerder genoemde bladluizen.

Zelf ben ik enorme fan van het bestrijden van plagen in kamerplanten met aaltjes. Dit zijn hele kleine beestjes die de larven van de trips opeten. Hierdoor roeien de aaltjes de trips plaag voor je uit. Doordat er op een gegeven moment geen larven meer te eten zijn, zullen de aaltjes uiteindelijk zelf ook afsterven. Je kunt de aaltjes tegen trips online bestellen voor het oppervlak dat je nodig hebt. Voor je kamerplanten kom je meestal met 10m2 prima uit (ik heb hier ooit een heleboel planten mee behandeld).

Wolluis

De term “wolluis” zegt het al een beetje; deze beestjes in je kamerplant kun je herkennen aan de wollige afzetting op de bladeren en stengels. Je kunt ze eigenlijk op elk deel van je plant aantreffen en de beestjes zelf zijn ongeveer 3-6 mm groot. Ze verspreiden zich via de luchtstroom (tocht) of via overdraging met bijvoorbeeld je kleding. Je plant zal door de wolluis gele/bruine bladeren krijgen en uiteindelijk zullen de aangetaste bladeren afsterven. Ook maakt wolluis je plant vatbaarder voor schimmels. Het kan dus zijn dat je een combinatie van de wolluis afscheiding en schimmels ziet op je kamerplant.

De wolluis is lastig te bestrijden en ik heb zelf ook al eens een plant weggedaan vanwege deze plaag. Heb je een plant met wolluis? Zet hem dan dus absoluut apart van de rest en was je handen goed nadat je hem hebt aangeraakt. Omdat ook luchtstroom de wolluis kan verspreiden, moet je er op letten dat je de plant niet ergens zet waar het tocht.

Om de wolluis om zeep te helpen, kun je starten met het besproeien van je kamerplant met water om de wolluis los te krijgen. Dit is wel een klusje dat je dagelijks zult moeten blijven herhalen gedurende langere tijd. Ook biedt dit helaas niet altijd de oplossing. ECOstyle Promanal concentraat is een bestrijdingsmiddel dat specifiek werkt tegen wolluis. Het is een middel dat zowel binnen als buiten veilig gebruikt kan worden. Let er wel op dat het een contactmiddel is. Dit betekent dat het alleen werkt op de wolluizen waarmee het middel in contact komt. Je moet de bladeren van je plant dus zowel aan boven- als onderkant goed nat sproeien en geen plekken overslaan.

Rouwvliegjes

Heb je het idee dat je steeds een soort fruitvliegjes om je planten heen ziet? Dan is de kans groot dat het om rouwvliegjes gaat. Deze minuscule vliegjes vormen al snel een ware plaag, omdat de vrouwtjes zo’n 200 larven per keer in je potgrond leggen. Ze houden het meest van vochtige of zelfs rottende potgrond. Stap 1 om deze plaag te bestrijden is dus om je potgrond zoveel als mogelijk te laten uitdrogen (zonder je plant te vermoorden uiteraard).

Heb je eenmaal een plant die met rouwvliegjes besmet is? Dan is de kans groot dat er nog meer planten besmet zijn. Door je planten water te geven, kom je er makkelijk achter welke plant vliegjes bevat. Bij het water geven, vliegen de mugjes namelijk op vanuit de potgrond.

De bestrijding van een rouwvliegjes plaag kan lastig zijn, maar ik heb zelf goede ervaring met de ECOstyle aaltjes. Deze aaltjes dringen de larven van de rouwvliegjes binnen en scheiden daarna een bacterie uit die de larven doet sterven. Omdat de volwassen rouwvliegjes slechts 2 dagen leven, zul je snel effect zien van de aaltjes. Heb je dus last van deze vervelende vliegjes? Bestel dan direct de aaltjes tegen rouwvliegjes of lees er meer over in mijn uitgebreide artikel over het bestrijden van rouwvliegjes.

rouwvliegjes bestrijden
Zo ziet de verpakking met aaltjes eruit.

Meer beestjes in je kamerplant

Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende beestjes die je kamerplant kunnen plagen. Ik zal dit artikel in de toekomst dan ook verder aanvullen. Ook kun je nog artikelen verwachten over het voorkomen van beestjes in je kamerplant en aanvullende artikelen waarin ik dieper op de verschillende plagen inga.

Heb je nou last van mieren in huis? Check dan even het artikel van Mirjam over het bestrijden van een mierenplaag op natuurlijke wijze.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!