Stek je bananenplant met dit stappenplan

 • bananenplant stekken

Alweer een hele tijd geleden schreef ik een artikel over de verzorging van de bananenplant en deze blog wordt nog altijd goed gelezen. De bananenplant is een populaire plant in huis, maar vraagt wel wat kennis bij de verzorging. Ben je er klaar voor om je bananenplant te stekken? Dan heb ik vandaag een stap-voor-stap handleiding voor je.

 

De basis

Uiteraard begint alles met de verzorging van je bananenplant. Als je dit goed doet, kan het zijn dat je bananenplant een stekje gaat maken. Deze baby groeit meestal aan de stam van de moederplant en vormt daarnaast zijn eigen wortels. Bij mijn eigen zoektocht op internet kwam ik vooral informatie tegen over het stekken van echt grote bananenbomen. Hierin werd aangeraden pas te stekken als de babyplant 50 cm hoog is. Dit is natuurlijk niet het geval bij je eigen kleine bananenplant in huis, oftewel de Musa Dwarf Cavendish. De moederplant waar ik het stekje voor dit artikel vandaan haalde, is bijvoorbeeld zelf slechts 25 cm hoog. Je hebt dus geen enorme bananenplant nodig om stekjes te krijgen, maar goede verzorging is de key.

bananenplant stekken

Dit stekje is nog iets te klein.

Geduld is een schone zaak

Eerder probeerde ik het stekken van mijn bananenplant ook al eens en dit mislukte toen. Inmiddels is het stekken wel succesvol geweest en kan ik je dus precies vertellen hoe het wél moet. Geduld is belangrijk hierbij. Elk stekje zal beginnen als een miniplantje dat naast je gewone plant groeit. Mijn fout bij de eerste keer was dat ik deze te snel bij de moeder weghaalde. Op de foto hierboven zie je een klein stekje. Deze is nog te klein om weg te halen. Het liefst wacht ik nog wat langer, zodat het plantje echt stevig genoeg is en zelf voldoende wortels heeft gevormd.

bananenplant stekken

bananenplant stekken

Dit stekje is groot genoeg.

Bananenplant stekken

Als je stekje wel groot genoeg is, zoals hier op de foto, kun je het stekje bij de moederplant weg gaan halen. De stappen die je hierbij neemt, zijn als volgt:

 1. Verwijder de pot en probeer het stekje zoveel mogelijk uit te graven. Doe dit voorzichtig, zodat je de worteltjes niet beschadigt. Leg zoveel mogelijk bloot van het stekje richting de stam van de moederplant.
 2. Pak een scherp mesje en snijdt het stekje bij de moeder weg. Het liefst zo dichtbij de grote stam als mogelijk (zonder deze te beschadigen natuurlijk). Let hierbij ook weer op dat je niet per ongeluk wortels doorhaalt.
 3. Peuter het stekje voorzichtig verder los, waarbij je rustig de wortels loshaalt uit de aarde en hem met zoveel mogelijk eigen wortels eruit kunt pakken.
 4. Gebruik eventueel wat stekpoeder op de wortels.
 5. Zet het stekje voorzichtig in de grond in z’n eigen plantenpot. Geef hem meteen lekker ruim water.
 6. De moederplant geef ik meteen een nieuwe, grotere pot en verse potgrond.
bananenplant stekken

Loshalen van het stekje.

Tenslotte

Uiteraard kun je het stekje bij de moederplant nog iets langer door laten groeien voordat je hem weghaalt, maar houd er rekening mee dat deze dan ook steeds meer wortels zal gaan vormen. Het weghalen wordt dan iets ingewikkelder, omdat ie mogelijk flink verstrengeld raakt met de wortels van de moederplant. Té lang wachten is ook niet goed dus.

bananenplant stekken

Het stekje in zijn eigen pot.

Soms is het zo dat de moederplant zoveel energie steekt in het maken van een babyplant, dat ze niet meer goed voor zichzelf kan zorgen. In dit geval moet je het stekje gewoon eerder weghalen, om te voorkomen dat je bananenplant er aan onderdoor gaat. Als het stekje zelf nog niet sterk genoeg is, zal die het helaas niet redden, maar dan heb je in elk geval je grote bananenplant gered.

 

Mocht je je bananenplant al eens gestekt hebben, laat het me dan vooral weten. Ook als je vragen hebt, hoor ik het graag. Succes!

2018-04-10T11:10:23+00:00 10-04-2018|Planten|10 Comments

10 Comments

 1. sanne 11 april 2018 at 20:56 - Reply

  Super leuk om te lezen, toevallig heb ik van de week drie stekjes weg gehaald bij mijn banaan. Twee doen het er heel goed maar ik ben bang dat nr.3 het niet gaat overleven. Denk dat die misschien toch iets te klein was. Heb je andere blog qua verzorging ook nog even gelezen, mijn banaan word geel aan de onderkant maar dat is dus normaal. Fijn om te weten dat ik goed bezig ben!!

  • styledbysabine 12 april 2018 at 16:03 - Reply

   Nou al supergoed dat die twee het wel doen! En ja, de bruine/gele randjes horen een beetje bij deze plant. Als het blad helemaal bruin wordt, haal ik hem er altijd af.

 2. Ires 21 mei 2018 at 15:10 - Reply

  Fijn deze uitleg! Ik heb er net vijf weggehaald. Over de laatste twijfel ik of hij groot genoeg is.. maar daar lukte het mij wel om de meeste wortels mee te nemen. Bij de grootste twee knapte de stam helemaal toen ik hem voorzichtig weg sneed. Geen wortels dus. Is er een kans dat ze het zonder wortels toch overleven? En waar kan in de nieuwe plantjes het beste neerzetten? In de vensterbank? Groetjes!

  • styledbysabine 22 mei 2018 at 15:18 - Reply

   Hi Ires! Ik zou proberen de stekjes zonder wortel toch even eerst te laten wortelen in wat water. Dus hang ze even met de onderkant in een glas water en wacht geduldig of zich nog worteltjes gaan vormen. Als ze dan wortels hebben, kun je ze alsnog in de potgrond plaatsen. De vensterbank werkt vaak goed vanwege het vele licht, maar let er wel op dat de blaadjes niet verbranden met mooi weer. Succes!

 3. Nicole 8 juni 2018 at 14:08 - Reply

  Hallo, onze bananenplant had twee stekjes. Een losgemaakt en met de paar wortels gepoot. Deze heeft het gered en het eerste nieuwe blad is net uitgekomen. Super. de tweede bananenplant was groter en deze hebben we zojuist los gemaakt van de moederplant. Helaas, geen wortels meegenomen. Nu dus in water gezet en de onderste bladeren eraf gehaald. Wat kunnen we nu nog doen om deze stek verder te helpen ?

  • styledbysabine 8 juni 2018 at 14:14 - Reply

   Ha Nicole, wat leuk dat je bananenplant ook stekjes maakt! Ik zou dit stekje lekker een zonnig plekje gegeven en geregeld het water verversen. Meer kun je nu niet doen. Mocht ie inderdaad gaan wortelen, dan zou je de wortels nog in stekpoeder kunnen dippen voordat je hem in de grond gaat zetten. Doe ik tegenwoordig als extraatje altijd even. Succes met de babies!

 4. Denise 16 juni 2018 at 23:42 - Reply

  Handig artikel! Ik krijg dus 3 stekjes bin mijn bananenplantje, super leuk! Maar zo te zien moet ik ze nog even bij moeder laten staan. Ik hoop dat de stekjes het goed gaan doen 🙂

  • styledbysabine 17 juni 2018 at 00:38 - Reply

   Ha Denise, wat leuk zeg! Ik zou ze nog lekker even laten staan dan. Was zelf laatst weer eens te ongeduldig en nu dus een stekje dat het denk ik niet gaat overleven… die van de foto’s in het artikel is gelukkig al een flink plantje inmiddels. Succes!

 5. Paul jacobs 17 juni 2018 at 10:58 - Reply

  Hoi,door het lezen van dit stuk, heb ik mijn banaan ook gestekt.en met succes, bedankt! Na een week in de nieuwe pot zie ik hem groeien (2 voor de prijs van 1 😊👍)

  • styledbysabine 17 juni 2018 at 12:01 - Reply

   Ha Paul! Wat leuk om te horen! Succes met je stekje!

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Hoe verzorg je de Alocasia Zebrina?

De Alocasia Zebrina is een opvallende verschijning met zijn gestreepte stengels. Niet voor niets krijg ik dan ook vaak de...

Sluiten