fbpx

Stek je bananenplant met dit stappenplan

 • bananenplant stekken

Alweer een hele tijd geleden schreef ik een artikel over de verzorging van de bananenplant en deze blog wordt nog altijd goed gelezen. De bananenplant is een populaire plant in huis, maar vraagt wel wat kennis bij de verzorging. Ben je er klaar voor om je bananenplant te stekken? Dan heb ik vandaag een stap-voor-stap handleiding voor je.

 

De basis

Uiteraard begint alles met de verzorging van je bananenplant. Als je dit goed doet, kan het zijn dat je bananenplant een stekje gaat maken. Deze baby groeit meestal aan de stam van de moederplant en vormt daarnaast zijn eigen wortels. Bij mijn eigen zoektocht op internet kwam ik vooral informatie tegen over het stekken van echt grote bananenbomen. Hierin werd aangeraden pas te stekken als de babyplant 50 cm hoog is. Dit is natuurlijk niet het geval bij je eigen kleine bananenplant in huis, oftewel de Musa Dwarf Cavendish. De moederplant waar ik het stekje voor dit artikel vandaan haalde, is bijvoorbeeld zelf slechts 25 cm hoog. Je hebt dus geen enorme bananenplant nodig om stekjes te krijgen, maar goede verzorging is de key.

bananenplant stekken

Dit stekje is nog iets te klein.

Geduld is een schone zaak

Eerder probeerde ik het stekken van mijn bananenplant ook al eens en dit mislukte toen. Inmiddels is het stekken wel succesvol geweest en kan ik je dus precies vertellen hoe het wél moet. Geduld is belangrijk hierbij. Elk stekje zal beginnen als een miniplantje dat naast je gewone plant groeit. Mijn fout bij de eerste keer was dat ik deze te snel bij de moeder weghaalde. Op de foto hierboven zie je een klein stekje. Deze is nog te klein om weg te halen. Het liefst wacht ik nog wat langer, zodat het plantje echt stevig genoeg is en zelf voldoende wortels heeft gevormd. Als richtlijn houd ik hierbij aan dat het stekje minimaal 4-5 bladeren moet hebben.

bananenplant stekken

bananenplant stekken

Dit stekje is groot genoeg.

Bananenplant stekken

Als je stekje wel groot genoeg is, zoals hier op de foto, kun je het stekje bij de moederplant weg gaan halen. De stappen die je hierbij neemt, zijn als volgt:

 1. Verwijder de pot en probeer het stekje zoveel mogelijk uit te graven. Doe dit voorzichtig, zodat je de worteltjes niet beschadigt. Leg zoveel mogelijk bloot van het stekje richting de stam van de moederplant.
 2. Pak een scherp mesje en snijdt het stekje bij de moeder weg. Het liefst zo dichtbij de grote stam als mogelijk (zonder deze te beschadigen natuurlijk). Let hierbij ook weer op dat je niet per ongeluk wortels doorhaalt.
 3. Peuter het stekje voorzichtig verder los, waarbij je rustig de wortels loshaalt uit de aarde en hem met zoveel mogelijk eigen wortels eruit kunt pakken.
 4. Gebruik eventueel wat stekpoeder op de wortels (doe ik bij al m’n stekken).
 5. Zet het stekje voorzichtig in de grond in z’n eigen plantenpot. Geef hem meteen lekker ruim water.
 6. De moederplant geef ik meteen een nieuwe, grotere pot en verse potgrond.
bananenplant stekken

Loshalen van het stekje.

Tenslotte

Uiteraard kun je het stekje bij de moederplant nog iets langer door laten groeien voordat je hem weghaalt, maar houd er rekening mee dat deze dan ook steeds meer wortels zal gaan vormen. Het weghalen wordt dan iets ingewikkelder, omdat ie mogelijk flink verstrengeld raakt met de wortels van de moederplant. Té lang wachten is ook niet goed dus.

bananenplant stekken

Het stekje in zijn eigen pot.

Soms is het zo dat de moederplant zoveel energie steekt in het maken van een babyplant, dat ze niet meer goed voor zichzelf kan zorgen. In dit geval moet je het stekje gewoon eerder weghalen, om te voorkomen dat je bananenplant er aan onderdoor gaat. Als het stekje zelf nog niet sterk genoeg is, zal die het helaas niet redden, maar dan heb je in elk geval je grote bananenplant gered.

 

Mocht je je bananenplant al eens gestekt hebben, laat het me dan vooral weten. Ook als je vragen hebt, hoor ik het graag. Zoek je nog meer informatie? Lees dan nog even mijn artikel over de algemene verzorging van de bananenplant. Heb je een vraag? Ik beantwoord vragen ook in de planten Q&A, dus wie weet vind je daar het antwoord al. Succes!

styled by sabine signature

 

Toch niet succesvol en op zoek naar een nieuwe bananenplant? Ik ben altijd heel tevreden over de planten en service van Plantje.nl. Zij leveren direct van de kweker de plant bij je thuis, aanrader! 

2019-10-12T14:55:24+01:0010-04-2018|Planten|57 Comments

57 Comments

 1. sanne 11 april 2018 at 20:56 - Reply

  Super leuk om te lezen, toevallig heb ik van de week drie stekjes weg gehaald bij mijn banaan. Twee doen het er heel goed maar ik ben bang dat nr.3 het niet gaat overleven. Denk dat die misschien toch iets te klein was. Heb je andere blog qua verzorging ook nog even gelezen, mijn banaan word geel aan de onderkant maar dat is dus normaal. Fijn om te weten dat ik goed bezig ben!!

  • styledbysabine 12 april 2018 at 16:03 - Reply

   Nou al supergoed dat die twee het wel doen! En ja, de bruine/gele randjes horen een beetje bij deze plant. Als het blad helemaal bruin wordt, haal ik hem er altijd af.

 2. Ires 21 mei 2018 at 15:10 - Reply

  Fijn deze uitleg! Ik heb er net vijf weggehaald. Over de laatste twijfel ik of hij groot genoeg is.. maar daar lukte het mij wel om de meeste wortels mee te nemen. Bij de grootste twee knapte de stam helemaal toen ik hem voorzichtig weg sneed. Geen wortels dus. Is er een kans dat ze het zonder wortels toch overleven? En waar kan in de nieuwe plantjes het beste neerzetten? In de vensterbank? Groetjes!

  • styledbysabine 22 mei 2018 at 15:18 - Reply

   Hi Ires! Ik zou proberen de stekjes zonder wortel toch even eerst te laten wortelen in wat water. Dus hang ze even met de onderkant in een glas water en wacht geduldig of zich nog worteltjes gaan vormen. Als ze dan wortels hebben, kun je ze alsnog in de potgrond plaatsen. De vensterbank werkt vaak goed vanwege het vele licht, maar let er wel op dat de blaadjes niet verbranden met mooi weer. Succes!

  • Richelle 29 augustus 2019 at 15:05 - Reply

   Wij hadden/hebben 2 bananenplantjes waarvan we nu in totaal 4 stekjes hebben. Pas heb ik er twee weggehaald bij de moederplant, om aan mijn oma te geven. Eentje (de kleintste) heb ik er met wortel en al af weten te krijgen, de andere (de grootste) is er helaas zonder wortels af gekomen. Deze heb ik in het water gehangen en hij heeft nu al 2 lange wortels en een stomoje! Bij hoeveel wortels kan ik hem in de grond zetten? Of kan dat nu al?

 3. Nicole 8 juni 2018 at 14:08 - Reply

  Hallo, onze bananenplant had twee stekjes. Een losgemaakt en met de paar wortels gepoot. Deze heeft het gered en het eerste nieuwe blad is net uitgekomen. Super. de tweede bananenplant was groter en deze hebben we zojuist los gemaakt van de moederplant. Helaas, geen wortels meegenomen. Nu dus in water gezet en de onderste bladeren eraf gehaald. Wat kunnen we nu nog doen om deze stek verder te helpen ?

  • styledbysabine 8 juni 2018 at 14:14 - Reply

   Ha Nicole, wat leuk dat je bananenplant ook stekjes maakt! Ik zou dit stekje lekker een zonnig plekje gegeven en geregeld het water verversen. Meer kun je nu niet doen. Mocht ie inderdaad gaan wortelen, dan zou je de wortels nog in stekpoeder kunnen dippen voordat je hem in de grond gaat zetten. Doe ik tegenwoordig als extraatje altijd even. Succes met de babies!

 4. Denise 16 juni 2018 at 23:42 - Reply

  Handig artikel! Ik krijg dus 3 stekjes bin mijn bananenplantje, super leuk! Maar zo te zien moet ik ze nog even bij moeder laten staan. Ik hoop dat de stekjes het goed gaan doen 🙂

  • styledbysabine 17 juni 2018 at 00:38 - Reply

   Ha Denise, wat leuk zeg! Ik zou ze nog lekker even laten staan dan. Was zelf laatst weer eens te ongeduldig en nu dus een stekje dat het denk ik niet gaat overleven… die van de foto’s in het artikel is gelukkig al een flink plantje inmiddels. Succes!

 5. Paul jacobs 17 juni 2018 at 10:58 - Reply

  Hoi,door het lezen van dit stuk, heb ik mijn banaan ook gestekt.en met succes, bedankt! Na een week in de nieuwe pot zie ik hem groeien (2 voor de prijs van 1 😊👍)

  • styledbysabine 17 juni 2018 at 12:01 - Reply

   Ha Paul! Wat leuk om te horen! Succes met je stekje!

 6. Jeanet mosterd 30 juni 2018 at 13:12 - Reply

  Hoi, ik heb 4 stekkie bij mijn bananenplant. Zijn ongeveer 15 cm hoog. Kan ik deze nu al stekken?gr jeanet

  • styledbysabine 30 juni 2018 at 18:55 - Reply

   Ha Jaenet, ik zou ze stekken als ze minimaal 4-5 blaadjes hebben. Had er laatst eentje gestekt die wel 15 cm was maar slechts 3 blaadjes had en dat was wel een moeizaam proces voordat ie het echt goed begon te doen. Hoop dat dit je helpt! Succes!

 7. Jeanet 3 juli 2018 at 19:09 - Reply

  Hoi mogen de bananenstekkies, de hele dag in de zon staan buiten?

  • styledbysabine 4 juli 2018 at 13:02 - Reply

   Hi Jeanet, ik zou daar erg voorzichtig mee zijn. Je wilt niet dat de kwetsbare blaadjes van je stekjes verbranden in de volle zon.

 8. Kelly 3 juli 2018 at 23:13 - Reply

  Hi Sabine, heerlijk die handleiding! was wanhopig op zoek naar goede raad, ik heb een week geleden een prachtige bananenplant aangeschaft (waar ik nu hopeloos verliefd op ben) & vandaag na wat leeswerk want ik ben nog wat nieuw in dit soort planten.. zag ik dat hij maar liefst 8 (!!) baby’tjes heeft groeien van verschillende grote.. ben super nerveus nu want ik wil deze plant echt echt niet verpesten! hij is zo goed bezig, hij is ook volop nieuw blad aan het creëren.. geen ideee wat ik moet doen nu.. wachten? stekken? stekpoeder kopen? (kende ik nog niet)

  • styledbysabine 4 juli 2018 at 13:04 - Reply

   Ha Kelly! Wat leuk dat je zo’n vruchtbare bananenplant hebt gekocht. Ik zou de grote stekjes weghalen (liefst met minimaal 4-5 blaadjes), omdat teveel stekjes van invloed kunnen zijn op de groei van je moederplant. Kijken of je daar weer nieuwe bananenplanten uit kunt kweken, zou super zijn! Stekpoeder kan maar is geen must (ik deed het voorheen altijd zonder en dat ging ook goed). Succes!

 9. Linda 13 juli 2018 at 09:40 - Reply

  Hi Sabine! Ik heb nu een klein halfjaar een bananenplant die goed groeit. Wanneer kan ik ongeveer stekjes verwachten denk je?

  • styledbysabine 13 juli 2018 at 16:37 - Reply

   Hi Linda, dat is lastig te zeggen. Zo heb ik een hele grote bananenboom die nog nooit een stekje heeft gegeven, maar zelf wel heel goed groeit. En m’n kleine bananenplanten geven juist wel geregeld stekjes… Geen peil op te trekken dus. Succes met je bananenplant!

 10. Chantal 14 juli 2018 at 10:07 - Reply

  Hoi sabine even een vraagje mijn bananen plant heeft 2stekjes. 1kleine en 1van 24cm. Bij de grote keek ik net naar wortels maar zover ik kan zien heeft die maar 1 wortel en die zit ook nog eens erg dicht bij de moederstam. En hij is nu bezig met z’n 3e blad te openen. Kan ik hem dan toch al verwijderen of niet?
  Mvg,
  Chantal

 11. Chantal 14 juli 2018 at 12:08 - Reply

  Hoi sabine
  Ik heb even een vraag. Mijn bananen plant heeft 2stekjes 1 is nog erg klein maar de andere is ongeveer 24cm. Nou heb ik gekeken naar wortels maar zover ik zie heeft die maar 1 wortel en die zit ook een keer erg dicht bij de moederstam. Hij heeft 1ini mini blad. Dan een iets groter blad en is nu bezig met een nieuw blad open te gaan. Het 1e blad is wel zo klein dat ik niet weet of je het wel als blad mee kan tellen. Kan deze toch al stekken of?
  Mvg,
  Chantal

  • Chantal 14 juli 2018 at 12:11 - Reply

   Sorry voor 2x mijn bericht maar gaf bij mij foutmelding aan. Zoals je ziet een tijd gewacht en nog steeds stond mijn bericht er niet bij. Dus dacht ik doe hem opnieuw nu staat het 1e bericht er ook ineens.

 12. Eef 18 juli 2018 at 20:03 - Reply

  Wat leuk ik ben dus niet de enige die hiermee experimenteert! Mijn bananenplant is inmiddels zo’n 3 jr oud en de stam zo’n 1m ongeveer, echt een boom geworden dus 🙂 het bestgelukte stekje is zo’n 30 cm, een echte plant op zich! Elke keer als ik ze verpot komen er weer nieuw baby’s, heel gezellig. Ik heb ook vandaag mijn ananasplantje verstekt naar 4 kleine plantjes, benieuwd of dat gaat werken! En of er ooit nog zo’n leuk baby ananasje aankomt :-). Heb je ook een citrusboompje?

 13. Jessca 21 juli 2018 at 11:55 - Reply

  Hoi,

  Vandaag heb ik geprobeerd mijn bananen stekjes weg te halen van de moeder plant. Ik vond het erg lastig aangezien ze echt heel dichtbij de moederplant stonden. Na het uitgraven van de wortels probeerde ik ze voorzichtig weg te snijden, geen succes. Blijkbaar zat ik niet diep genoeg bij de wortels van de baby’s sneed ik nog bij de stengel… ik baal er enorm van. Maar ik heb ze nu op water staan en hoop alsnog dat ze het gaan doen. Maar je moet dan denk ik dus nog verder graven en dieper graven…? Kan je misschien eens een goede foto uploaden van hoe een baby eruit ziet met wortels enal?Moederplant gelijk even in een nieuw aarde gezet :).

 14. Michelle 28 juli 2018 at 20:46 - Reply

  Hai Sabine, fijn deze informatie! Ik ben helaas te laat geweest met stekken en mijn ‘moeder’ heeft het niet overleefd 🙁 de stam is helemaal afgebroken. Er zit nog wel een klein stukje stam in (en dus alle wortels verbonden aan de babies), raad je aan dat ik dit alsnog verwijder of kan ik dit laten zitten? Alvast bedankt! Groetjes Michelle

  • styledbysabine 1 augustus 2018 at 15:56 - Reply

   Ha Michelle, wat jammer zeg! Ik zou dat stuk stam wel van de babies afhalen. De kans dat daar nog wat uit gaat groeien is klein en zo neemt ie eigenlijk alleen maar voedingsstoffen af van je kleintje. Succes!

 15. Charles 29 juli 2018 at 02:06 - Reply

  hoi ik heb een Musa Basjoo. En daar zitten nu 3 nieuwe scheuten aan die ik wil steken, Maar nu is mijn vraag hoe doe ik dat er zitten geen wortels aan maar die groeien aan de moederplant vast aan de stam. wat nu kan ik die gewoon afsnijden?? 2 zijn nog heel klein en 1 is al zeker 25 cm lang met al verschillende bladeren eraan.

  • styledbysabine 1 augustus 2018 at 15:58 - Reply

   Ha Charles, in mijn ervaring kan het twee kanten op gaan. In het gunstigste geval lukt het inderdaad om de stekjes gewoon weg te snijden en daarna in water te laten wortelen. Dit vraagt wel wat geduld als er nu nog helemaal geen eigen wortels aanzitten. Soms echter mislukt dit toch, met name als de stekjes nog klein zijn (maar uit je verhaal maak ik op dat dat bij jou wel meevalt). Succes!

 16. Annelies 6 augustus 2018 at 08:27 - Reply

  Moet je pas geplante stekjes goed vochtig houden of net niet? Ik heb er gisteren 4 weggehaald bij de moederplant, ze geplant en ruim water gegeven en vraag me af hoe ik ze de komende weken het best verzorg. Wat is het veiligst: een beetje te nat of een beetje te droog?

  • styledbysabine 7 augustus 2018 at 14:45 - Reply

   Hi Annelies, ik zou je aanraden ze liever iets te nat te houden nu ze nog goed aan het wortelen zijn. Succes!

   • Annelies 9 augustus 2018 at 19:14 - Reply

    Bedankt voor je reactie, Sabine! En voor het stappenplan: dat was echt een grote hulp.

 17. Nicole 8 augustus 2018 at 23:49 - Reply

  Hoi,ik heb in 1 maand tijd 7 stekje. 5 staan er al in water en/of in de aarde.
  2 kleine zitten nog bij de moederplant.
  Nu heeft deze het er erg moeilijk mee. De bladeren gaan hangen em een nieuw blad is aan het inschrompelen. Wat kan ik doen om hem te redden?

  • styledbysabine 13 augustus 2018 at 10:19 - Reply

   Ha Nicole, wat gaaf dat je zoveel stekjes hebt! Ik zou denk ik de 2 kleintjes nu opofferen om de moederplant te redden. Misschien meteen een goed idee om de moederplant wat verse potgrond te geven? In plaats van nieuwe potgrond kun je natuurlijk ook even wat voeding geven. Succes!

 18. Natas de Visser 26 augustus 2018 at 10:17 - Reply

  ik heb nu met 4 bananenplant gekocht de andere zijn helaas allemaal overleden maar deze doet het super goed en af en toe voeding van de action. wel de biologische

  nu vandaag een stekje er af gehaald ben benieuwd

 19. paul jansen 7 september 2018 at 18:30 - Reply

  Mijn bananenplant heeft drie stekjes van nu nog 15 cm hoog..mijn plant is 2 meter hoog en de bladeren zijn zeker 1 meter lang en 40 cm breed 8 stuks..Is dit een kleine plant of een grote???

 20. Nien 11 september 2018 at 16:32 - Reply

  Hoi hoi,

  Wat leuk om van alles te lezen over de plant. Ik heb onlangs mijn baby plantjes bij de moeder weggehaald omdat moeders langzaam aan t aftakelen was. Echter werd ze er helaas ná de bevalling niet veel beter op. Alle bladeren zijn geel en bruin aan t worden, ze scheuren en wanneer ik se niet zelf afknip vallen ze slap naar beneden. Echt heel sneu en ik weet me geen raad. De moeder ik verpot na de bevalling. Heeft lekker in de zon gestaan de eerste twee dagen en staat nu weer binnen voor t raam. Ze heeft genoeg water (ik ben bang dat ik juist teveel heb gegeven en heb daarom al geruime tijd geen water mee toegevoegd). Ook heeft ze nog wat plant voeding gehad. Enig idee wat ik nog zou kunnen doen? De baby’s staan ook voor t raam en een paar blaadjes lijken stevig en groen, enkele worden al bruin en slap 🙁 Ik wil ze alledrie zo graag redden maar weet niet hoe!!!

 21. Fabian 10 oktober 2018 at 23:17 - Reply

  Dit is een goed artikel dat me goed heeft geholpen. Ik heb in het voorjaar 2 planten gekocht en die hebben de hele zomer in de volle zon gestaan. Deze zijn nu verdubbeld in grootte. Ik heb ze Lizzie en Lola genoemd. Bij Lola heb ik het stekje al verwijderd. Helaas kwamen geen wortels mee. Het stekje staat nu op water. Lizzie heeft het zwaar. Die heeft 3 stekjes. Die zijn morgen aan de beurt. De planten zijn al in het voorjaar in grote potten gezet, dus ik moet de stekjes helaas uitgraven terwijl de moederplant nog in de pot staat. Nu alleen nog katproof maken, want ze staan nu binnen.

 22. Ingrid Kruijssen 13 oktober 2018 at 14:59 - Reply

  Bedankt voor dit artikel,

  Mijn bananenplant heeft maar liefst 6 kleine stekjes…De plant heeft de hele zomer in de tuin gestaan. Is vrij snel gegroeid en staat al in een grote pot.
  Hij staat buiten omdat het nog mooi weer is maar zodra het wat kouder word haal ik m naar binnen.
  De stekjes zijn nu nog te klein…
  Wat kan ik het beste doen?ze de hele winter laten zitten?
  De stekjes in het voorjaar eraf halen of pas in de zomer?
  Kan dit ook in de pot of moet de plant er echt uit?

  • styledbysabine 16 oktober 2018 at 14:47 - Reply

   Hi Ingrid! Dank voor je reactie. Inderdaad een goed idee om je bananenplant binnenkort binnen te gaan halen. De nachten worden al vrij fris. Als je moederplant het verder goed blijft doen deze winter, zou ik inderdaad pas in het voorjaar de stekjes weghalen. Ik haal vaak de hele plant uit de pot, maar als dat lastig is, kun je ook proberen om de stekjes voorzichtig uit te graven. Mocht je moederplant het nou zwaar krijgen in de winter, dan zou ik de stekjes wel eerder verwijderen en dan gewoon proberen of het lukt ze in leven te houden. Succes!

 23. Rensbo 9 december 2018 at 18:15 - Reply

  Hallo Sabine, top stuk over de banannenplant.Dit heeft me al heel erg geholpen.een week of 4 geleden heb ik een bananennenplant gekregen en toen kreeg ik van de gulle gever te horen dat ik zijn voeten nat moest houden en eens in de 2 tot drie dagen moest besproeien. Er staan reeds 3 stekjes in de pot en de moederland heeft al drie nieuwe bladen geproduceerd. Echter zijn er inmiddels ook al 2 van de onderste bladen bruinen een 3e begint ook al af te sterven. Ook begint de grootste van de stekjes al bruine blaadjes te krijgen.wat moet ik doen.Kan ik de bruine bladeren van de moederland afknippen of moet ik die vanzelf laten gaan en moet ik het grootste stekje proberen er af te halen of moet ik wachten? De laatste heeft al meer dan 4 blaadjes.

 24. Jeanet mosterd 4 januari 2019 at 17:03 - Reply

  Hoi , Sabine Mijn bananenplant deed het heel goed, maar nu sinds een paar weken sterft er elke keer een blad af. Wat zou dat kunnen betekenen. Gr Jeanet

  • styledbysabine 4 januari 2019 at 22:18 - Reply

   Hi Jeanet, het kan zijn dat ie last heeft van de donkere dagen. Kun je hem misschien een lichtere plek geven? Ook kan het zijn dat de luchtvochtigheid in je huis wat gedaald is door de verwarming. Een bananenplant is een tropische plant dus houdt van een wat hogere luchtvochtigheid. Een manier om dat op te lossen, is door hem wat vaker te sproeien. Hoop dat je hem met deze tips weer wat blijer kunt maken!

 25. Ger Hofmann 9 januari 2019 at 18:45 - Reply

  Hoi,
  Mijn bananenplant heeft een stek maar bij de stek wordt het nieuwe blad al bruin terwijl dit zich nog moet openplooien.
  Wat kan de oorzaak zijn?

  • styledbysabine 11 januari 2019 at 10:17 - Reply

   Ha Ger, dank voor je reactie. In de wintermaanden heeft de bananenplant het vaak wat zwaarder in huis, door de geringe hoeveelheid licht. Het kan dus zeker zo zijn dat dit stekje het niet gaat redden helaas. Is er nog een mogelijkheid om de plant bij jou wat lichter te zetten in huis? Misschien dat dat nog wat verbetering gaat bieden. Je mag in de wintermaanden de watergift trouwens ook wat terugschroeven, dus check voor de zekerheid nog even of je plant geen natte voeten heeft. Mocht de luchtvochtigheid in huis laag zijn door de verwarming, dan kun je overwegen om de blaadjes af en toe te sproeien. Succes!

 26. Berny 20 januari 2019 at 10:35 - Reply

  Hoi Sabine,

  Mijn bananenplant heeft 5 stekken 3 hebben al een stam doorsnee van 3 tot 4 cm met 6 tot 7 bladeren hoogte van de babyplantjes 20 tot 30 cm. en 2 hebben een stammetje van ongeveer 2 cm met 2 tot 3 blaadjes. Ik heb de plant zo gekocht en hij doet het wonderbaarlijk goed. U geeft aan dat de plant dood kan gaan door de jonge stekken die opgroeien.Ben ik nu niet te laat om de stekken weg te halen? graag uw reactie,

 27. Birgit 2 maart 2019 at 18:51 - Reply

  Hi Sabine, Mijn bananenplant is behoorlijk gegroeid en inmiddels zijn er 3 stammen vrij hoog en komen er weer nieuwe stekken. Ik wil nu de kleinere stekken weghalen, maar denk je dat het goed is om ook de grotere te splitsen?
  En wat is de beste periode om dit te doen?
  Birgit

 28. Micky 13 maart 2019 at 11:44 - Reply

  Hoi Sabine,

  Ik heb drie weken geleden een bananenplantje gestekt en de moederplant nieuwe potgrond gegeven. Sindsdien krijg ik geel/bruine randen aan het blad. Dat had ik hiervoor niet. De stekjes doen het redelijk maar hebben het ook zwaar. Heb ik verkeerde potgrond? Heb gewone reguliere potgrond, maar had misschien iets voor palmen moeten hebben?

 29. Freek 17 april 2019 at 16:22 - Reply

  Hoi Sabine, dankjewel voor deze tips! Ik ga ze zeker toepassen! Mijn plantje groeit als kool en heeft drie stekjes rond de stam die komen piepen.😊 Nu las ik dat jij na stekken de moederplant verpot… is dit noodzakelijk of kan die nog een tijdje blijven staan in haar huidige pot? Alvast bedankt!

  • styledbysabine 27 april 2019 at 20:57 - Reply

   Ha Freek, excuus voor mijn late reactie. Maar je hoeft de moeder zeker niet altijd te verpotten hoor! Ik doe het alleen als ik merk dat de pot wat krap wordt en/of ik nieuwe potgrond wil geven. Succes met stekken!

 30. Denise 26 april 2019 at 14:26 - Reply

  Drie weken geleden die baby plantjes eraf gehaald.. Eerst hier natuurlijk gelezen hoe dat werkt.. Ze doen het alle drie super goed! Leuke blog en bedankt voor de tips!

  • styledbysabine 27 april 2019 at 20:55 - Reply

   Wat leuk! Gefeliciteerd met je baby’s!

 31. Petra Smits 9 mei 2019 at 08:24 - Reply

  Goedenmorgen
  Ik heb meerdere stekjes in potten staan. Eentje laten wortelen in water. Was goed gegaan en gaat vandaag de pot in. Maar ik krijg nu zoveel stekjes.is het mogelijk om meerdere stekjes in 1 grote pot te doen? Andere staat mijn vensterbank straks wat vol. En ik heb per ongeluk de moeder stam beschadig. Komt dit weer goed?
  Bedankt voor het lezen van mijn vragen

 32. Marloes 9 mei 2019 at 08:59 - Reply

  Hoe verwijder je de stekjes, wanneer deze 3 stekjes tegelijk maakt, maar deze een paar weken na elkaar groot genoeg zullen zijn om te stekken? Mijn plant heeft nu 3 stekjes, maar ze zijn ongeveer 2 weken na elkaar begonnen met groeien, dus zullen ook 2 weken na elkaar groot genoeg zijn om te stekken. Ik ben bang dat als ik het eerste stekjes loshaal, ik de andere beschadig. Alvast bedankt!

 33. hans 13 augustus 2019 at 16:51 - Reply

  Leuk om te lezen hoe je ze stekt.
  Eigenlijk doe ik het op dezelfde manier en gaat tot nu toe altijd goed. Zo goed zelfs dat bij onze oudste bananenplant nu zelf bananen aanhangen..Kan helaas geen foto bij plaatsen , maar het is een prachtig gezicht om de trossen aan onze cavendish te zien hangen

 34. Nanda 26 augustus 2019 at 18:48 - Reply

  Bedankt voor de uitleg! Wat voor potgrond moet ik kopen? En gebruik je ook voeding voor de Musa? Als ik het stekje weg heb gehaald, moet de moeder dan ook nieuwe grond?

 35. Vanessa Campo 5 september 2019 at 11:25 - Reply

  Beste
  Ik heb een stekje van een prachtige bananen plant gekregen die al meerdere babytjes had afgestaan aan anderen… Mijn babytje heb ik nu al enkele maanden maar het blijft klein….ik zie geen enkele groei in vergelijking met de stekjes die nog (in eigen potje wel) bij de mama zijn. Die groeien als kool in hun eigen potje. Hoe krijg ik mijn stekje aan de groei aub? Met dank.

  • Nathalie 24 september 2019 at 19:34 - Reply

   Hoi Sabine,

   Wij hebben sinds deze week een jonge musa met een pup. We hebben de pup met 4 bladeren en 1 opgerold blad weggehaald bij de moeder. De pup had al twee lange wortels. We hebben hem in een eigen potje gezet met voeding en goed water gegeven. De volgende ochtend stond hij er slapjes bij. Ook de tweede dag hangt zn blad nog helemaal slap.

   Wat kunnen we het beste doen? Meer/minder water, lichte of donkere plek of geduld hebben?

   Groeten Nathalie

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Hoe verzorg je de Alocasia Zebrina?

De Alocasia Zebrina is een opvallende verschijning met zijn gestreepte stengels. Niet voor niets krijg ik dan ook vaak de...

Sluiten