Alweer een hele tijd geleden schreef ik een artikel over de verzorging van de bananenplant en deze blog wordt nog altijd goed gelezen. De bananenplant is een populaire plant in huis, maar vraagt wel wat kennis bij de verzorging. Ben je er klaar voor om je bananenplant te stekken? Dan heb ik vandaag een stap-voor-stap handleiding voor je.

De basis

Uiteraard begint alles met de verzorging van je bananenplant. Als je dit goed doet, kan het zijn dat je bananenplant een stekje gaat maken. Deze baby groeit meestal aan de stam van de moederplant en vormt daarnaast zijn eigen wortels. Bij mijn eigen zoektocht op internet kwam ik vooral informatie tegen over het stekken van echt grote bananenbomen. Hierin werd aangeraden pas te stekken als de babyplant 50 cm hoog is. Dit is natuurlijk niet het geval bij je eigen kleine bananenplant in huis, oftewel de Musa Dwarf Cavendish. De moederplant waar ik het stekje voor dit artikel vandaan haalde, is bijvoorbeeld zelf slechts 25 cm hoog. Je hebt dus geen enorme bananenplant nodig om stekjes te krijgen, maar goede verzorging is de key.

bananenplant stekken

Dit stekje is nog iets te klein.

Geduld is een schone zaak

Eerder probeerde ik het stekken van mijn bananenplant ook al eens en dit mislukte toen. Inmiddels is het stekken wel succesvol geweest en kan ik je dus precies vertellen hoe het wél moet. Geduld is belangrijk hierbij. Elk stekje zal beginnen als een miniplantje dat naast je gewone plant groeit. Mijn fout bij de eerste keer was dat ik deze te snel bij de moeder weghaalde. Op de foto hierboven zie je een klein stekje. Deze is nog te klein om weg te halen. Het liefst wacht ik nog wat langer, zodat het plantje echt stevig genoeg is en zelf voldoende wortels heeft gevormd. Als richtlijn houd ik hierbij aan dat het stekje minimaal 4-5 bladeren moet hebben.

bananenplant stekken

bananenplant stekken

Dit stekje is groot genoeg.

Bananenplant stekken

Als je stekje wel groot genoeg is, zoals hier op de foto, kun je het stekje bij de moederplant weg gaan halen. De stappen die je hierbij neemt, zijn als volgt:

  1. Verwijder de pot en probeer het stekje zoveel mogelijk uit te graven. Doe dit voorzichtig, zodat je de worteltjes niet beschadigt. Leg zoveel mogelijk bloot van het stekje richting de stam van de moederplant.
  2. Pak een scherp mesje en snijdt het stekje bij de moeder weg. Het liefst zo dichtbij de grote stam als mogelijk (zonder deze te beschadigen natuurlijk). Let hierbij ook weer op dat je niet per ongeluk wortels doorhaalt.
  3. Peuter het stekje voorzichtig verder los, waarbij je rustig de wortels loshaalt uit de aarde en hem met zoveel mogelijk eigen wortels eruit kunt pakken.
  4. Gebruik eventueel wat stekpoeder op de wortels (doe ik bij al m’n stekken).
  5. Zet het stekje voorzichtig in de grond in z’n eigen plantenpot. Geef hem meteen lekker ruim water.
  6. De moederplant geef ik meteen een nieuwe, grotere pot en verse potgrond.
bananenplant stekken

Loshalen van het stekje.

Tenslotte

Uiteraard kun je het stekje bij de moederplant nog iets langer door laten groeien voordat je hem weghaalt, maar houd er rekening mee dat deze dan ook steeds meer wortels zal gaan vormen. Het weghalen wordt dan iets ingewikkelder, omdat ie mogelijk flink verstrengeld raakt met de wortels van de moederplant. Té lang wachten is ook niet goed dus.

bananenplant stekken

Het stekje in zijn eigen pot.

Soms is het zo dat de moederplant zoveel energie steekt in het maken van een babyplant, dat ze niet meer goed voor zichzelf kan zorgen. In dit geval moet je het stekje gewoon eerder weghalen, om te voorkomen dat je bananenplant er aan onderdoor gaat. Als het stekje zelf nog niet sterk genoeg is, zal die het helaas niet redden, maar dan heb je in elk geval je grote bananenplant gered.

Mocht je je bananenplant al eens gestekt hebben, laat het me dan vooral weten. Ook als je vragen hebt, hoor ik het graag. Zoek je nog meer informatie? Lees dan nog even mijn artikel over de algemene verzorging van de bananenplant. Heb je een vraag? Ik beantwoord vragen ook in de planten Q&A, dus wie weet vind je daar het antwoord al. Succes!

styled by sabine signature

Toch niet succesvol en op zoek naar een nieuwe bananenplant? Ik ben altijd heel tevreden over de planten en service van Plantje.nl. Zij leveren direct van de kweker de plant bij je thuis, aanrader! 

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!