Is je badkamer toe aan een update, maar heb je geen zin in een hele verbouwing? Zijn de douche en wastafel op zich prima, maar vind je de tegels niet meer van nu? Dan kan het verven van je badkamertegels een goede oplossing zijn! Je kunt zo met relatief weinig inspanning een groots resultaat bereiken. Ik vertel je er meer over vandaag.

 

Verbouwing niet nodig

Om je badkamer up to date te houden qua trends, zou je eigenlijk elke paar jaar een compleet nieuwe badkamer moeten laten installeren. Dit is natuurlijk vrij belachelijk en ik ga ervan uit dat niemand dit doet. Hierdoor kan het zijn dat je badkamer niet zo hip is als de rest van je woning. Wij hebben het geluk dat ons huis al een nieuwe, vrij neutrale én mooie badkamer had toen we hier kwamen wonen. Ben je minder tevreden, dan zou je eerst eens kunnen kijken of een ander kleur tegels een optie zou zijn. Vaak is het namelijk zo dat het sanitair nog wel voldoet, maar dat het meer de kleuren en sfeer zijn die verouderd zijn. Heb je bijvoorbeeld neutraal, wit sanitair? Dan kan het verven van de tegels al echt een totale make-over geven. Je badkamertegels verven is helemaal niet ingewikkeld en je hebt er geen ingewikkelde producten voor nodig. Zo pak je dit aan:

 

Benodigdheden

  • Schuurpapier (p80-p120)
  • Schilderstape
  • Verfreiniger
  • Grondverf
  • Zijdeglans lak (of speciale tegelverf)
  • Acrylkwast
  • Acrylroller
  • Optioneel: stuclopers

 

1. Badkamertegels schoonmaken

Zowel de vloertegels als de muurtegels zijn in principe geschikt om te verven. Zoals met elke verfklus, is een schone en vetvrije ondergrond de belangrijkste eerste stap in het proces. Dit zorgt namelijk voor een betere hechting van de verf. Je kunt het beste voor een speciale verfreiniger kiezen om het oppervlak mee schoon te maken. Na het schoonmaken, schuur je het oppervlak lichtjes op met schuurpapier en herhaal je het schoonmaken en ontvetten.

 

2. Afplakken

Na het schoonmaken is het tijd om de randen af te plakken met schilderstape. Indien nodig kun je ook stuclopers op de vloer leggen.

 

3. Grondverf aanbrengen

Nu kun je de grondverf aanbrengen op de tegels. Een universele grondverf voldoet hier prima voor! Je begint met de randen en de voegen met een kwast. Daarna doe je de grote oppervlakken met een roller. Zorg ervoor dat je de grondverf 4-6 uur laat drogen.

 

4. Badkamertegels verven

Het beste kun je nu het oppervlak opnieuw even licht opschuren. Daarna kun je de tegels echt in de gewenste kleur gaan verven. Dit kan gewoon met een goede kwaliteit lak (of eventueel met speciale tegelverf, maar dit is dus niet perse nodig). Je start weer met de randen met een kwast. Vervolgens ga je met de roller de grote oppervlakken doen. Rol eerst verticaal en daarna horizontaal om zakkers te voorkomen. Werk zoveel mogelijk van boven naar beneden en zorg dat je niet teveel verf op je roller neemt. Laat de verflaag goed drogen en schuur deze opnieuw lichtjes op. Daarna kun je de tweede (en laatste!) laag lak aanbrengen. Als je klaar bent, is het zaak om de schilderstape direct te verwijderen. Even laten drogen…en klaar!

 

Zoek je meer inspiratie over badkamers met gekleurde tegels? Ik verzamelde de mooiste plaatjes voor je op onderstaand Pinterestbord:

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!