Voor velen zit de vakantie er alweer bijna op. We hebben een prachtige, tropische zomer gehad in Nederland en wat mij betreft houden we dit vakantiegevoel nog wat langer vast. Sinds deze zomer heb ik een aantal anthuriums in huis, die dit fijne vakantiegevoel perfect weergeven in je interieur. Ik vertel je meer over deze bloeiende plant én over de snijbloem.

De anthurium

De naam anthurium is afgeleid van het Griekse “Anthos” en “Oura”, waarvan de vertaling bloeistaart is. De anthurium groeit middels een schutblad en een kolf waarop de bloemen zich bevinden. Vandaar de naam “bloeistaart”. Toch heeft de anthurium verder niet zoveel met Griekenland te maken. Het is namelijk een tropische plant, die oorspronkelijk groeit in de regenwouden van Colombia. Het tropische uiterlijk van de anthurium maakt dit een ideale plant om het vakantiegevoel in huis te halen. Er zijn talloze soorten en je kunt zowel voor snijbloemen kiezen als voor een potplant met de bekende bloemen. Qua kleuren heb je ook genoeg keuze, dus er is altijd een anthurium die bij jou in huis past.

anthurium

anthurium

Gezonde plant

Een ander leuk weetje is, dat de anthurium een hoop gezondheidsvoordelen biedt. Deze plant heeft zuiverende eigenschappen, waardoor schadelijke stoffen als benzeen, formaldehyde en ammonia uit de lucht ontnomen worden. Daarnaast scheiden ze bepaalde stoffen uit, waardoor schimmels en virussen minder kans krijgen. Net als elke plant zet ook de anthurium koolstofdioxide om in zuurstof, waardoor het zuurstofgehalte in huis toeneemt. En last but not least zorgen de tropische eigenschappen van deze plant voor een hogere luchtvochtigheid in huis, waardoor je minder snel last krijgt van bijvoorbeeld droge ogen.

anthurium

Verzorging van de snijbloem

De verzorging van de anthurium als snijbloem is simpel. Je snijdt ongeveer 5 cm van de steel af en zet ze in een vaas met kraanwater. In principe hoef je geen bloemenvoeding toe te voegen, maar dit mag wel. Het fijne aan de anthurium is dat deze bloem het water niet vies maakt (zoals veel andere bloemen wel doen). Wel vindt ie het prettig als je het water ongeveer eens in de week ververst. Eventueel kun je dan ook nog eens een centimeter van de stelen afsnijden, om hem nog langer mooi te houden. Mijn snijbloemen stonden zo drie weken in de woonkamer te stralen.

 

Verzorging van de potplant

De anthurium als potplant laat zich ook makkelijk verzorgen, dus is ideaal als je geen groene vingers hebt. In principe kan hij steeds opnieuw gaan bloeien, met een rustperiode van enkele maanden ertussen. In de winter is hij al tevreden met een scheutje water eens per week. In de warmere zomermaanden moet je hem iets vaker water geven. In principe is het de bedoeling dat je de potgrond steeds iets vochtig houdt. Is de grond droog? Dan geef je weer een scheutje water. Als je kiest voor een pot met een gat in de bodem, weet je zeker dat de anthurium zijn overtollig water kwijt kan. Omdat de anthurium een tropische plant is, houdt hij van een hoge luchtvochtigheid. Om hem dus extra te verwennen, kun je hem af en toe even sprayen met de plantenspuit.

De anthurium is het meest tevreden als hij een lichte standplaats krijgt. Merk je dat je plant alleen maar groene bloemen aanmaakt? Dan mag je hem nog wat lichter zetten.

anthurium

anthurium

Stylen van de anthurium

Zoals je op de foto’s kunt zien, is de anthurium een heel veelzijdige plant. Ik vind het zelf leuk om de potplant tussen mijn andere groene planten te stylen. Dan springen de tropische bloemen in de plant er lekker uit. In een simpele terracotta pot komen deze planten prima tot hun recht, maar in een kleurrijk mandje laat je ze nog meer opvallen. Zo koos ik voor een roze mand met etnische print bij mijn roze anthurium. Voor een leuk contrast kun je ook kiezen voor een pot in een hele andere opvallende kleur, zoals het gele potje met het gezicht erop.

 

De snijbloemen kun je niet alleen combineren met andere bloemen, maar je kunt ook een boeket met alleen maar anthuriums maken (zoals je op de foto’s ziet). De roze Hella Jongerius vaas blijft mijn favoriet, maar een hoge transparante vaas is ook echt een aanrader bij het stylen van een anthurium boeket. Zoals gezegd, maken deze bloemen het water niet vies, dus ook in een doorzichtige vaas blijft het er lekker fris uitzien. Naast de boeketten, heb ik ook een aantal snijbloemen los in een vaasje gezet. Dit blijf ik altijd een leuk gezicht vinden, vooral in onze letterbak.

 

Kortom, de anthurium is een makkelijk te verzorgen plant (of snijbloem) en zorgt met zijn tropische uiterlijk voor een fijn vakantiegevoel in huis. Wil je nog meer informatie lezen? Check dan even de website van de anthurium kwekers.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!