De ananasplant is één van de hipste planten van dit moment. Met zijn tropische uiterlijk brengt ie direct een gezellige sfeer in huis. Naast zijn leuke uiterlijk heeft de ananasplant nog meer belangrijke eigenschappen. Zo staat deze plant namelijk bekend als de anti-snurk plant. Of dit werkt én hoe je je ananasplant verzorgt, vertel ik je vandaag.

 

bromelia ananas

De ananasplant is er één uit de bromelia familie en wordt daarom ook wel de Bromelia Ananas/Pineapple of de Ananas Corona genoemd. Oorspronkelijk groeit deze mini-ananas in de oerwouden van Uruguay. Ik vind deze plant een echte aanwinst voor je urban jungle. Je koopt je ananasplant voor slechts € 6,99 bij Ikea op het moment. Ook online kun je hem kopen, bijvoorbeeld hier.

ananasplant gele pot

anti-snurk plant

De ananasplant wordt ook wel de anti-snurk plant genoemd. Waarom deze plant zou helpen tegen snurken, heeft verschillende redenen. Zo geeft deze plant, in tegenstelling tot andere planten, juist ‘s nachts de meeste zuurstof af, in plaats van overdag. Door de grotere hoeveelheid verse zuurstof, zou je minder gaan snurken. Daarnaast bevat de ananasplant het enzym bromelaïne, welke zich met name in de steel bevindt. Dit enzym heeft anti-inflammatoire (dus ontstekingsremmende) eigenschappen, wat een gunstig effect op de luchtwegen heeft en dus het snurken daardoor zou remmen. Bromelaïne remt daarnaast ook nog de groei van kwaadaardige cellen en het verhindert de bloedklontering. Supplementen met bromelaïne worden dus voor allerlei therapeutische doeleinden ingezet.

 

verzorging van de ananasplant

De ananasplant is niet moeilijk te verzorgen. Aangezien het een tropische plant is, verlangt ie een lichte standplaats, maar liever niet in de directe zon. Ongeveer één keer per week water geven, is voldoende. Let er wel op dat de grond licht vochtig blijft, maar zorg dat je ananasplant geen echt natte voeten krijgt. Het bestuiven van de bladeren met de plantenspuit is ook een aanrader, daar de ananasplant ook water opslaat in de vrucht. Deze plant bloeit eenmalig, maar wel zo’n 3 tot 6 maanden. Een beetje plantenvoeding op zijn tijd kan de levensduur iets verlengen.

ananasplant slaapkamer

stylen met de ananasplant

Vanwege het tropische uiterlijk van deze plant vind ik het leuk om hem ook een beetje tropisch aan te kleden. Daarom kreeg ie van mij een gele plantenpot, voor dat extra zonnige effect. Een tijdje heeft ie voor de roze muur gestaan, waarbij de ananas mooi uitkwam. Nu staat ie op een witte bijzettafel naast de bank. Toch is deze plant door de grappige ananas al een opvallende verschijning van zichzelf en heeft ie verder weinig opsmuk nodig. In een neutrale plantenpot zal ie dus ook prima tot z’n recht komen.

Wat ook een leuk idee is, is het houden van deze plant in een zogenaamde kokodama, een kokosbol. Je kunt deze zelfs compleet met de ananasplant en al kopen. Zet hem ergens neer of hang hem juist op, beiden geeft een leuk effect!

ananasplant roze muur

werkt het?

De belangrijkste vraag die nu rijst, is natuurlijk of deze ananas echt werkt tegen het snurken. Ik moet je vanuit mijn ervaring helaas teleurstellen. Hier had een nachtje met de ananasplant doorbrengen geen effect op het snurken van mijn vriend. Misschien is één kleine ananasplant gewoon niet genoeg? Hoe dan ook, onze ananas is daarna weer lekker verhuisd naar de woonkamer, waar ie een veel fijnere standplaats heeft met veel licht.

ananasplant en bananenplant

Ik ben heel erg benieuwd of er iemand is die wel goede anti-snurk ervaringen heeft met deze plant, dus laat het me weten!

 

Dit artikel bevat een affiliate link.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!