fbpx

De ananasplant: dé tropische anti-snurk remedie

 • ananasplant en bananenplant

De ananasplant is één van de hipste planten van dit moment. Met zijn tropische uiterlijk brengt ie direct een gezellige sfeer in huis. Naast zijn leuke uiterlijk heeft de ananasplant nog meer belangrijke eigenschappen. Zo staat deze plant namelijk bekend als de anti-snurk plant. Of dit werkt én hoe je je ananasplant verzorgt, vertel ik je vandaag.

 

bromelia ananas

De ananasplant is er één uit de bromelia familie en wordt daarom ook wel de Bromelia Ananas/Pineapple of de Ananas Corona genoemd. Oorspronkelijk groeit deze mini-ananas in de oerwouden van Uruguay. Ik vind deze plant een echte aanwinst voor je urban jungle. Je koopt je ananasplant voor slechts € 6,99 bij Ikea op het moment. Ook online kun je hem kopen, bijvoorbeeld hier.

ananasplant gele pot

anti-snurk plant

De ananasplant wordt ook wel de anti-snurk plant genoemd. Waarom deze plant zou helpen tegen snurken, heeft verschillende redenen. Zo geeft deze plant, in tegenstelling tot andere planten, juist ‘s nachts de meeste zuurstof af, in plaats van overdag. Door de grotere hoeveelheid verse zuurstof, zou je minder gaan snurken. Daarnaast bevat de ananasplant het enzym bromelaïne, welke zich met name in de steel bevindt. Dit enzym heeft anti-inflammatoire (dus ontstekingsremmende) eigenschappen, wat een gunstig effect op de luchtwegen heeft en dus het snurken daardoor zou remmen. Bromelaïne remt daarnaast ook nog de groei van kwaadaardige cellen en het verhindert de bloedklontering. Supplementen met bromelaïne worden dus voor allerlei therapeutische doeleinden ingezet.

 

verzorging van de ananasplant

De ananasplant is niet moeilijk te verzorgen. Aangezien het een tropische plant is, verlangt ie een lichte standplaats, maar liever niet in de directe zon. Ongeveer één keer per week water geven, is voldoende. Let er wel op dat de grond licht vochtig blijft, maar zorg dat je ananasplant geen echt natte voeten krijgt. Het bestuiven van de bladeren met de plantenspuit is ook een aanrader, daar de ananasplant ook water opslaat in de vrucht. Deze plant bloeit eenmalig, maar wel zo’n 3 tot 6 maanden. Een beetje plantenvoeding op zijn tijd kan de levensduur iets verlengen.

ananasplant slaapkamer

stylen met de ananasplant

Vanwege het tropische uiterlijk van deze plant vind ik het leuk om hem ook een beetje tropisch aan te kleden. Daarom kreeg ie van mij een gele plantenpot, voor dat extra zonnige effect. Een tijdje heeft ie voor de roze muur gestaan, waarbij de ananas mooi uitkwam. Nu staat ie op een witte bijzettafel naast de bank. Toch is deze plant door de grappige ananas al een opvallende verschijning van zichzelf en heeft ie verder weinig opsmuk nodig. In een neutrale plantenpot zal ie dus ook prima tot z’n recht komen.

Wat ook een leuk idee is, is het houden van deze plant in een zogenaamde kokodama, een kokosbol. Je kunt deze zelfs compleet met de ananasplant en al kopen. Zet hem ergens neer of hang hem juist op, beiden geeft een leuk effect!

ananasplant roze muur

werkt het?

De belangrijkste vraag die nu rijst, is natuurlijk of deze ananas echt werkt tegen het snurken. Ik moet je vanuit mijn ervaring helaas teleurstellen. Hier had een nachtje met de ananasplant doorbrengen geen effect op het snurken van mijn vriend. Misschien is één kleine ananasplant gewoon niet genoeg? Hoe dan ook, onze ananas is daarna weer lekker verhuisd naar de woonkamer, waar ie een veel fijnere standplaats heeft met veel licht.

ananasplant en bananenplant

Ik ben heel erg benieuwd of er iemand is die wel goede anti-snurk ervaringen heeft met deze plant, dus laat het me weten!

 

Dit artikel bevat een affiliate link.

2018-06-12T13:11:21+02:0016-08-2017|Planten|10 Comments

10 Comments

 1. Sammie 22 augustus 2017 at 22:05 - Reply

  Ook al zo’n leukerd! Deze zie ik nog wel een keer in ons huis opduiken 🙂

 2. stephanie 5 september 2017 at 17:22 - Reply

  Ik had deze ook, maar hij werd te groot en ging slap hangen 🙁
  Ik heb er nu 4 baby-plantjes ervan gekregen, de grote is helaas overleden ..
  echt een hele leuke plant! nu maar hopen dat mn babies het net zo goed doen 🙂

  • styledbysabine 5 september 2017 at 18:30 - Reply

   Wat tof dat je babies hebt!

 3. Hinke De Haan 1 augustus 2018 at 08:02 - Reply

  Ik heb ook zo’n prachtig plantje.
  Hij doet het goed maar begint nu gele bladeren te krijgen.
  Wat is de oorzaak?
  Kan ik dit stoppen?
  Graag reactie
  Groetjes, Hinke

  • styledbysabine 1 augustus 2018 at 15:55 - Reply

   Hi Hinke, check even goed hoe de grond aanvoelt. Kan het overtollige water weglopen via een gat in de bodem? Of kan het zijn dat er een laagje water in staat? Hier kan ie namelijk niet goed tegen. In dat geval is het verstandig om hem te verpotten. Gele bladeren kunnen ook nog weleens optreden door te weinig water, dus als je grond juist helemaal droog is, zou ik hem wat extra gieteren (en evt ook in de kelk, vindt ie heel fijn). Succes!

 4. Marije 13 augustus 2018 at 08:37 - Reply

  Ik wilde even melden dat ik in het snurken van mijn moeder echt wel verbetering merk! Voorheen kon ik haar duidelijk door de muur heen horen, maar nu hoor ik haar pas als ik de deur open doe. En dat kwam mooi uit met de warme nachten van de afgelopen maand. 😊

  • styledbysabine 13 augustus 2018 at 10:13 - Reply

   Ha Marije, wat leuk om te horen!

 5. Daniella Janssen 1 september 2018 at 16:29 - Reply

  De ananas is geel wat moet je dan doen

 6. Ilse 9 januari 2019 at 13:45 - Reply

  Mijn ananas plant wordt ook geel helaas. Ik denk dat ik qua water geven wel goed zit, maar ik heb meer vragen over de temperatuur..
  Onze slaapkamer is erg koud! Overdag zet ik de plant dan ook in de woonkamer waar het warmer en lichter is. Hoe kan ik voorkomen dat dit verder gaat? De stam(?) wordt ook al helemaal zacht…

  Qua anti snurk plant heeft het overigens wel effect! Het is geen wondermiddel en het heeft even geduurd voordat ik er effect van merkte, maar ik kan snachts weer heerlijk slapen:-)

  • styledbysabine 11 januari 2019 at 10:14 - Reply

   Ha Ilse, wat goed dat je het anti-snurk effect bemerkt! Leuk om te horen! Ik ben alleen bang dat je slaapkamer inderdaad te koud is. De ananasplant valt onder de bromelia’s, welke oorspronkelijk in de tropen groeien. Een plant die van warmte houdt dus. De temperatuursschommelingen van de slaapkamer naar de woonkamer zal hem ook niet veel goed doen, ben ik bang. Misschien er toch voor kiezen om hem in de wintermaanden even permanent in de woonkamer te zetten? In de zomer zou je slaapkamer wel warm genoeg moeten zijn denk ik. Succes met je ananas!

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Karwei Muuto dots
Goedkoop alternatief voor de Muuto Dots

Ben jij ook zo gek van de Muuto Dots wandhaken? Hoewel ik ze onwijs tof vind, hield de prijs me...

Sluiten