De Alocasia Zebrina is een opvallende verschijning met zijn gestreepte stengels. Niet voor niets krijg ik dan ook vaak de vraag wat de naam is van deze leuke plant als ie op een foto op mijn Instagramaccount verschijnt. De verzorging van de Alocasia Zebrina kan wel wat uitdagend zijn, waardoor ik geregeld om advies gevraagd word. Daarom vandaag een uitgebreid artikel met tips en info over deze plant.

Planten

Alocasia Zebrina

Je hoeft niet te raden hoe deze plant aan zijn naam komt. De gestreepte stengels lijken natuurlijk op het patroon van zebra’s. De Alocasia wordt ook wel olifantsoor genoemd. Dit omdat de bladeren in de natuur zo groot kunnen worden als olifantsoren. Deze bladeren zijn zelfs zo gigantisch dat ze gebruikt worden om onder te schuilen tegen de regen. Alocasia’s zijn er in talloze soorten, dus vandaag beperk ik me even tot de Alocasia Zebrina. De bladeren van de Alocasia Zebrina worden niet zo groot (gelukkig!), dus deze kun je prima in huis houden. Wel is de plant redelijk gevoelig voor verandering in bijvoorbeeld hoeveelheid licht of de temperatuur, dus lees dit artikel even goed door om te weten hoe je hem het beste kunt houden.

Standplaats

De Alocasia is een tropische plant, die voornamelijk in Azië voorkomt. Hij houdt dan ook van veel licht en warmte. Zet hem op een zonnige plek, dan is ie het gelukkigst. Zelfs in de volle zon houdt deze plant het prima uit. Je zult merken dat ie ook snel naar het licht toe gaat groeien. Geregeld draaien is dus aan te bevelen.

Alocasia Zebrina

Mijn grote Alocasia Zebrina maakt nieuwe bladeren.

Alocasia Zebrina

Water geven

Aangezien de Alocasia normaal in tropische gebieden groeit waar het erg vochtig is, is het belangrijk om de potgrond ook steeds vochtig te houden. Dit betekent dus dat je hem regelmatig water moet geven. Echt natte wortels kunnen wel snel wortelrot geven, dus zorg ervoor dat je hem niet teveel water geeft in één keer. Zelf geef ik hem het liefst steeds kleine scheutjes. De Alocasia is een vrij gevoelige plant, dus geef hem liever geen koud kraanwater. Lauwwarm water waardeert ie veel meer. Bij teveel of te weinig water zie je dat hij zijn bladeren gauw zal laten hangen. Ook zullen de bladeren dan gele of bruine randjes krijgen.

Sproeien en voeding

De Alocasia is een plant die je het beste regelmatig kunt sproeien. Dit weer om die hoge luchtvochtigheid uit de tropen na te bootsen. Ik doe dit minimaal eenmaal per week, maar in de zomer meestal iets vaker. Voeding geef ik vanaf februari (in de wintermaanden kun je beter geen voeding geven).

Groei

Wanneer de plant nieuwe bladeren vormt, kan het zijn dat een ouder blad gaat hangen. Deze kun je het beste enkele centimeters boven de grond afknippen, om te voorkomen dat de plant hier energie in blijft steken. De Alocasia is geen hele snelle groeier en je zult merken dat ie pas in het voorjaar weer nieuwe bladeren gaat vormen. Het schijnt dat ie ook bloemen kan maken, maar dit is bij mij nog niet gebeurd. Sowieso kun je deze dan altijd beter wegsnoeien, om te voorkomen dat je plant al zijn energie in de bloem gaat steken.

Alocasia Zebrina

Mijn Alocasia’s

Zelf heb ik twee Alocasia Zebrina’s in huis, een grote en een kleine. De grote is een adoptieproject en was er in het begin slecht aan toe. Dit kun je nu nog zien aan een aantal verkleurde en gerimpelde bladeren. Eén blad is zelfs deels ingevouwen gebleven bij zijn vorige eigenaar. Inmiddels lijkt ie het weer helemaal naar z’n zin te hebben want afgelopen week begon ie opeens twee nieuwe bladeren te maken. Ik zorg dus nu dat ik hem op tijd voeding geef en hem regelmatig goed sproei, om te zorgen dat ie voldoende energie heeft voor de aanmaak van deze bladeren.

De kleine Alocasia heb ik nu ruim een jaar (ik kocht deze online) en doet het tot nu toe perfect. Ik hoop dat ook deze binnenkort een nieuw blad zal gaan maken.

Kortom, de Alocasia Zebrina is een prachtige plant die wel enige kennis vereist bij de verzorging. Ze zijn gevoelig voor schommelingen in temperatuur, wat al snel kan resulteren in hangende bladeren. Als je hem goed verzorgt, heb je een geweldige eyecatcher in je urban jungle.

Omdat er elke dag heel veel vragen over planten mijn mailbox binnenstromen, kan ik ze niet allemaal meer beantwoorden. Ik probeer door geregeld een “Planten Q&A” artikel te posten, zoveel mogelijk vragen toch te beantwoorden. Check daarom even de voorgaande planten Q&A’s als je een vraag hebt:

Planten Q&A deel 1

Planten Q&A deel 2

Planten Q&A deel 3

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!