fbpx

Hoe verzorg je de Alocasia Zebrina?

De Alocasia Zebrina is een opvallende verschijning met zijn gestreepte stengels. Niet voor niets krijg ik dan ook vaak de vraag wat de naam is van deze leuke plant als ie op een foto op mijn Instagramaccount verschijnt. De verzorging van de Alocasia Zebrina kan wel wat uitdagend zijn, waardoor ik geregeld om advies gevraagd word. Daarom vandaag een uitgebreid artikel met tips en info over deze plant.

Planten

Alocasia Zebrina

Je hoeft niet te raden hoe deze plant aan zijn naam komt. De gestreepte stengels lijken natuurlijk op het patroon van zebra’s. De Alocasia wordt ook wel olifantsoor genoemd. Dit omdat de bladeren in de natuur zo groot kunnen worden als olifantsoren. Deze bladeren zijn zelfs zo gigantisch dat ze gebruikt worden om onder te schuilen tegen de regen. Alocasia’s zijn er in talloze soorten, dus vandaag beperk ik me even tot de Alocasia Zebrina. De bladeren van de Alocasia Zebrina worden niet zo groot (gelukkig!), dus deze kun je prima in huis houden. Wel is de plant redelijk gevoelig voor verandering in bijvoorbeeld hoeveelheid licht of de temperatuur, dus lees dit artikel even goed door om te weten hoe je hem het beste kunt houden.

 

Standplaats

De Alocasia is een tropische plant, die voornamelijk in Azië voorkomt. Hij houdt dan ook van veel licht en warmte. Zet hem op een zonnige plek, dan is ie het gelukkigst. Zelfs in de volle zon houdt deze plant het prima uit. Je zult merken dat ie ook snel naar het licht toe gaat groeien. Geregeld draaien is dus aan te bevelen.

Alocasia Zebrina

Mijn grote Alocasia Zebrina maakt nieuwe bladeren.

Alocasia Zebrina

Water geven

Aangezien de Alocasia normaal in tropische gebieden groeit waar het erg vochtig is, is het belangrijk om de potgrond ook steeds vochtig te houden. Dit betekent dus dat je hem regelmatig water moet geven. Echt natte wortels kunnen wel snel wortelrot geven, dus zorg ervoor dat je hem niet teveel water geeft in één keer. Zelf geef ik hem het liefst steeds kleine scheutjes. De Alocasia is een vrij gevoelige plant, dus geef hem liever geen koud kraanwater. Lauwwarm water waardeert ie veel meer. Bij teveel of te weinig water zie je dat hij zijn bladeren gauw zal laten hangen. Ook zullen de bladeren dan gele of bruine randjes krijgen.

 

Sproeien en voeding

De Alocasia is een plant die je het beste regelmatig kunt sproeien. Dit weer om die hoge luchtvochtigheid uit de tropen na te bootsen. Ik doe dit minimaal eenmaal per week, maar in de zomer meestal iets vaker. Voeding geef ik vanaf februari (in de wintermaanden kun je beter geen voeding geven).

 

Groei

Wanneer de plant nieuwe bladeren vormt, kan het zijn dat een ouder blad gaat hangen. Deze kun je het beste enkele centimeters boven de grond afknippen, om te voorkomen dat de plant hier energie in blijft steken. De Alocasia is geen hele snelle groeier en je zult merken dat ie pas in het voorjaar weer nieuwe bladeren gaat vormen. Het schijnt dat ie ook bloemen kan maken, maar dit is bij mij nog niet gebeurd. Sowieso kun je deze dan altijd beter wegsnoeien, om te voorkomen dat je plant al zijn energie in de bloem gaat steken.

Alocasia Zebrina

Mijn Alocasia’s

Zelf heb ik twee Alocasia Zebrina’s in huis, een grote en een kleine. De grote is een adoptieproject en was er in het begin slecht aan toe. Dit kun je nu nog zien aan een aantal verkleurde en gerimpelde bladeren. Eén blad is zelfs deels ingevouwen gebleven bij zijn vorige eigenaar. Inmiddels lijkt ie het weer helemaal naar z’n zin te hebben want afgelopen week begon ie opeens twee nieuwe bladeren te maken. Ik zorg dus nu dat ik hem op tijd voeding geef en hem regelmatig goed sproei, om te zorgen dat ie voldoende energie heeft voor de aanmaak van deze bladeren.

De kleine Alocasia heb ik nu ruim een jaar (ik kocht deze online) en doet het tot nu toe perfect. Ik hoop dat ook deze binnenkort een nieuw blad zal gaan maken.

 

Kortom, de Alocasia Zebrina is een prachtige plant die wel enige kennis vereist bij de verzorging. Ze zijn gevoelig voor schommelingen in temperatuur, wat al snel kan resulteren in hangende bladeren. Als je hem goed verzorgt, heb je een geweldige eyecatcher in je urban jungle.

 

Omdat er elke dag heel veel vragen over planten mijn mailbox binnenstromen, kan ik ze niet allemaal meer beantwoorden. Ik probeer door geregeld een “Planten Q&A” artikel te posten, zoveel mogelijk vragen toch te beantwoorden. Check daarom even de voorgaande planten Q&A’s als je een vraag hebt:

Planten Q&A deel 1

Planten Q&A deel 2

Planten Q&A deel 3

styled by sabine signature

 

 

Productinformatie foto’s

Alocasia Zebrina: plantje.nl

Roze kruk: Wehkamp.nl

Kilim kussen: Wehkamp.nl

2019-01-24T10:31:48+02:0008-04-2018|Planten|36 Comments

36 Comments

 1. Michaela 26 mei 2018 at 22:51 - Reply

  Hoi,

  Sinds gisteren ben ik ook in het bezit van de moor Zebrina. Je geeft aan dat je hem sproeit, doe je dat onder de douche of met een plantenspuit?

  Groetjes,

  Michaela

  • styledbysabine 27 mei 2018 at 09:36 - Reply

   Hi Michaela, leuk dat je ook een Zebrina hebt! Ik spray hem gewoon met de plantenspuit maar wij hebben wel een gietvloer. Het kan dus geen kwaad als ie daarna wat op de vloer drupt bij ons. Je kunt ze uiteraard ook in je douche of in de tuin zetten tijdens het sprayen. Succes

 2. Bo van der Poel 14 juli 2018 at 21:18 - Reply

  Hoi,
  Elke avond lopen er waterdruppels van het blad af , bij alle bladeren gebeurt dit.
  Is dat normaal voor deze plant ?

  Groeten
  Bo

  • styledbysabine 14 juli 2018 at 21:20 - Reply

   Ha Bo, dat is inderdaad normaal voor deze plant en heet guttatie. Even oppassen als je een houten vloer hebt. Soms kan het een teken zijn dat je iets teveel water hebt gegeven, maar het kan ook gewoon bij het normale proces horen.

 3. Eke 3 augustus 2018 at 23:58 - Reply

  Hoiii,

  Ik heb mijn Alocasia Zebrina nu ongeveer een jaar. Ik heb hem gekocht met ongeveer 8 bladeren en in no time stierf het ene blad na het andere af, ik had nog maar 2 bladeren over. Gelukkig herpakte de plant zich en nu heb ik weer 7 bladeren. Ik ben ondertussen dus ook zeer gehecht geraakt aan deze plant en ik probeer hem zo goed mogelijk te verzorgen. Helaas beginnen een aantal bladeren vanaf de bladrand vlekkerig geel te verkleuren. Ik ben dus flink aan het experimenteren wat er aan de hand kan zijn. Te veel, te weinig water. Ik ben gestopt met voeding te geven. Ik ben nu een week op vakantie geweest en helaas wordt het alleen maar erger, ik had nu ook een gerimpelde stengel. Heb jij tips voor me?

  Groetjes,

  Eke

  • styledbysabine 7 augustus 2018 at 14:53 - Reply

   Hi Eke, wat jammer dat het opeens minder gaat met je Alocasia. De grote die ik geadopteerd had, kwam ook met gele en rimpelige bladeren. Deze had teveel water gehad, dus misschien is dit bij jou ook aan de hand? Check even of er niet nog water onderin je pot staat.

 4. Maxime 5 augustus 2018 at 02:47 - Reply

  Hoi hoi,

  Ik heb sinds 2 dagen een alocasia zebrina. Ik vraag me dan ook af hoeveel water je ongeveer geeft aan je grote alocasia. En zet je hem vol in de zon of maar een paar uur per dag? Ik ben bang dat ik het te goed wil doen en het daardoor juist niet goed gaat. De bladeren hangen een beetje en hij staat voor nu op het west noorden voor het raam. Dus niet veel zon overdag maar wel de avond zon en namiddag. Er is wel een blad net uitgekomen, maar ik wil graag weten wat ik beter kan doen.

  • styledbysabine 7 augustus 2018 at 14:48 - Reply

   Hi Maxime, leuk dat je ook een Alocasia zebrina hebt! Ik kan je niet precies zeggen hoeveel water ik per keer geef, omdat ik het op gevoel doe. Waar je op moet letten, is dat je de potgrond steeds wat vochtig houdt. Dus als ie droog wordt, moet je hem weer een scheut geven. Je komt er vanzelf achter hoeveel je ongeveer moet geven. Als je een gat in de pot hebt, weet je zeker dat ie nooit natte voeten krijgt. Mijn Alocasia’s staan bij de ramen op het zuiden, maar wel zo dat ze niet direct in het zonlicht staan. Lekker licht dus, maar wel zo dat de bladeren niet verbranden. Succes!

 5. Fenne 23 augustus 2018 at 08:48 - Reply

  Beste Sabine,
  Kan jij mij helpen? Ik heb nu sinds ongeveer 2 weken een Alocasia Zebrina, maar de bladeren gaan hangen en worden geel. Hij staat in het licht en de grond is vochtig, maar niet nat. Weet jij wat ik moet doen? En kan ik de gele bladeren het beste af knippen of laten zitten? Ik wil niet dat de hele plant afsterft, maar ben er wel bang voor als dit zo door gaat. Help!

 6. Anouk 9 oktober 2018 at 12:39 - Reply

  Hi Fenne, ik heb precies hetzelfde en ik weet ook niet wat ik moet doen. Inmiddels heb ik er al 2 afgeknipt en zijn er nog 2 gaan hangen en deze worden ook geel. Staan er nu nog maar 3 overeind en zie ook geen nieuwe bladeren:(. Sabine ik ben ook benieuwd of je advies hebt. Groetjes, Anouk

 7. Joyce 19 oktober 2018 at 08:06 - Reply

  Hoi hoi,

  Leuke pagina!

  Mijn zebrina heb ik nu nog geen 2 weken, echter begint het blad geheel te verkleuren, geel en enkele bladeren beginnen te hangen. Heb jij enig idee wat dit kan zijn? Ik heb eventueel foto’s.

  Alvast Bedankt
  Ps. Super leuke página!

  Groet Joyce

  • styledbysabine 22 oktober 2018 at 11:17 - Reply

   Ha Joyce!
   Kan het zijn dat je hem iets teveel water hebt gegeven? Dit is vaak het geval met gele bladeren bij de Zebrina. Misschien even uit de pot halen en checken of hij niet in een laagje water staat of dat de wortels erg nat zijn? Zo ja, dan even goed laten drogen en de slechte bladeren er uit voorzorg afsnoeien. Mocht de grond juist heel droog voelen, dan zou je eens een extra scheutje water kunnen geven. De grond hoort licht vochtig te zijn. Heeft ie voldoende licht op de plek waar ie nu staat? En geen gekke beestjes of andere plekken die je ziet? Hoop dat je hier iets mee kunt!

 8. Sabine Van Wesemael 19 oktober 2018 at 18:16 - Reply

  Heb net een Zebrina aangeschaft, heeft momenteel 9 prachtige bladeren
  Ben helemaal verliefd en hoop dat ik mijn schat goed kan verzorgen!
  Bedankt voor de tips die je hier geeft, grtjs!
  Sabine

  • styledbysabine 22 oktober 2018 at 11:18 - Reply

   Hi Sabine! Wat gaaf dat je Zebrina zoveel mooie bladeren heeft. Heel veel succes met de verzorging, komt vast goed!

 9. Lisanne Van Bladel 1 november 2018 at 08:37 - Reply

  Had ik jouw tips maar eerder gelezen 🙁 mijn zebrina heeft nu geen enkel blad meer over… Een voor een gingen ze hangen en werden ze geel.

  Denk je dat het zin heeft hem wel te bewaren in de hoop dat er in het voorjaar weer iets gaat groeien? En dan ondertussen wel de grond vochtig houden?

  Ik duim voor hem 😉

  • styledbysabine 1 november 2018 at 10:48 - Reply

   Hee Lisanne, wat zonde zeg! Heb je de dode bladeren inmiddels weggesnoeid? En heb je voor de zekerheid gecheckt of ie niet toevallig onderin de grond te nat is? Dat was bij mijn adoptieproject namelijk het geval en die kwam pas weer tot leven toen ik de grond echt weer even goed droog liet worden. Ik zou sowieso een poging wagen om hem weer tot leven te wekken, maar kans is inderdaad dat ie pas in het voorjaar weer echt nieuwe bladeren gaat maken. Succes!

 10. Carmen 18 november 2018 at 16:58 - Reply

  Hoi! Hoe raad jij aan water te geven? Langs onder via een schoteltje of langs boven op de aarde zelf?

  • styledbysabine 18 november 2018 at 17:57 - Reply

   Hi Carmen, Ik geef de plant altijd gewoon water bovenop de aarde. Fijne avond!

 11. Sylvia 20 november 2018 at 14:42 - Reply

  Gave plant!! Ik heb die van mij afgelopen week gekocht, maar staat in een glazen vaas met 2 cm water…. geen aarde dus. Maar als ik dit lees weet ik niet of ik dit zo moet houden..

  • Sylvia Haverkamp 18 januari 2019 at 12:16 - Reply

   Heb je hier advies voor??

 12. lyn 15 januari 2019 at 20:42 - Reply

  Mijn zebrina doet het heel erg goed.Ik wil hem binnenkort verpotten omdat hij volgens mij nog wel iets kan groeien. Welke aarde en voeding kan ik daar het beste voor gebruiken?

  • styledbysabine 18 januari 2019 at 10:37 - Reply

   Hi Lyn, wat leuk dat je Alocasia het zo goed doet! Verpotten doe ik altijd bij voorkeur in het voorjaar, maar als ie het zo goed doet, moet het nu ook wel kunnen. Kies dan het liefst voor een pot die ongeveer 20% groter is qua diameter. Qua potgrond ga ik het altijd het liefst voor biologische potgrond waar al voeding in zit (bijv van Pokon). Met voeding geven zou ik wel een beetje voorzichtig zijn vanwege de wintermaanden. Eens per twee maanden is voldoende, zeker als je nieuwe potgrond hebt gegeven met voldoende voedingsstoffen. Succes!

 13. Hermans 20 januari 2019 at 16:43 - Reply

  Afgelopen week mijn alocasia van water voorzien. Ik ben bang iets te veel water. Nu beginnen bladeren slap te hangen(worden nog niet geel) hoe kan ik dit het beste oplossen

 14. Ilonka 22 januari 2019 at 11:51 - Reply

  Hallo Sabine,
  Ik heb de Alocasia in mijn badkamer staan waar de verwarming altijd aanstaat en waar er een klein dakraam is, dus niet zo heel veel licht. Op de randen komen nu bruin gele vlekken. Zou het kunnen zijn dat hij te weinig daglicht krijgt?
  Groetjes

 15. Te Seguire 22 januari 2019 at 12:47 - Reply

  Hoi,
  Sinds gisteren ben ik ook in het bezit van de moor Zebrina. Je geeft aan dat je hem sproeit, doe je dat onder de douche of met een plantenspuit?
  Groetjes,
  Michaela

  • styledbysabine 28 januari 2019 at 13:21 - Reply

   Ha Michaela, ik sproei hem inderdaad met de plantenspuit. Wij hebben een gietvloer, dus het is geen probleem als ie daarna wat drupt. Als je een kwetsbare vloer hebt, is het misschien wel handiger om het in bad te doen of onder de douche.

 16. Debbie 22 januari 2019 at 20:44 - Reply

  Hallo,
  Ik heb mijn zebrina nu al een dikke maand. Sinds een paar dagen zijn er 2 bladeren gaan hangen. Enige idee waardoor dit zou kunnen komen. Is er wel een nieuw blad aan het groeien ook dus ik denk dat de plant het verder wel naar zijn zin heeft…

  • styledbysabine 28 januari 2019 at 13:20 - Reply

   Hi Debbie, in principe is het vaak zo dat ie een blad afstoot zo gauw ie een nieuw blad maakt (zeker nu in de winter). Ik raad je aan om de hangende bladeren er ook direct af te snoeien, zo stopt ie daar geen energie meer in. Als er meer bladeren gaan hangen, doe je er goed aan eens te kijken waardoor ie het niet naar z’n zin heeft. Bijv: te lage luchtvochtigheid door de verwarming (oplossing: sproeien, niet bij de radiator) of te weinig licht (oplossing naar het raam verplaatsen), etc. Succes!

 17. Sanne 3 februari 2019 at 21:37 - Reply

  Hi Sabine,
  Ook ik heb onlangs een zebrina aangeschaft. Nu hangen er alleen twee bladeren, waarvan bij eentje de stengel zelfs is geknakt. Ik lees dat je ze dan moet snoeien, maar hoe doe ik dat precies? Waar knip ik de stengel of blad precies af? En groeit hier dan weer opnieuw een stengel met blad?

  • styledbysabine 6 februari 2019 at 10:18 - Reply

   Ha Sanne, je kunt hem het beste zo dicht mogelijk bij de grond afsnoeien. Er vormt zich niet exact uit die plek weer een nieuwe stengel, die vormen zich meestal uit de andere stengels aan de zijkant. Succes!

 18. Sady 20 maart 2019 at 20:19 - Reply

  Hoi Sabine,

  Ik heb met kerst 2 baby zebrina plantjes gekregen met beide 2 stengels en blaadjes.
  Ze zijn super goed gegroeid in de lengte maar bij alle twee is er 1 stengel slap geworden dus die heb ik ongeveer 2 weken geleden afgeknipt. Hoe lang duurt het voordat er weer een 2e stengel komt? En is het normaal? ( omdat ze beide hetzelfde doen)

 19. Sabine 31 mei 2019 at 19:20 - Reply

  Hi Sabine, ik heb er dus ook eentje. Hij hangt eigenlijk altijd slap, ze zien er wel gezond uit en er komt een “pup” 😁 stelen zijn erg lang en het is een soort grote versie… ik zie ook kleinere voorbij komen met een hele bos stelen maar dat is die van mij dus niet.
  Ik zou graag proberen te stekken, wat moet ik doen??
  Groetjes Sabine.

  • styledbysabine 1 juni 2019 at 09:07 - Reply

   Hi naamgenoot! Ik heb zelf ook zo’n grote versie die echt zwaar is! Het is mij helaas nog niet gelukt om de Alocasia Zebrina te stekken dus ik heb geen goede tips voor je…. succes!

 20. Mirjan van Vlijmen 20 juni 2019 at 16:12 - Reply

  Wat duidelijk, je info over de alocasia zebrina. Ik begon me toch wel zorgen te maken om de mijne, die ik nu een aantal maanden heb en nog geen nieuwe bladeren krijgt, terwijl andere planten al druk zijn met het showen van hun nieuwe blaadjes! Ik zie nu al uit naar het voorjaar!

 21. Lilian 29 augustus 2019 at 19:22 - Reply

  Hi Sabine, ik heb een vraag. Zijn de stelen can jouw plant ook aan de onderkant een soort van open gescheurd/gebarsten?

  • styledbysabine 3 september 2019 at 09:09 - Reply

   Hi Lilian, klopt! De stelen splijten aan de onderzijde, omdat hieruit weer nieuwe stelen gevormd worden. Gr. Sabine

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
roze in huis
3 roze aankopen voor in huis

Roze is één van mijn favoriete kleuren voor in huis. Toch is dit echt zo'n kleur die je met enig...

Sluiten