Er bestaan vele soorten Alocasia’s en ik heb er zelf een aantal verschillende in huis. Als ik foto’s plaats van mijn Alocasia’s krijg ik vaak vragen over de verzorging. Dat is begrijpelijk, want een Alocasia is niet de makkelijkste plant. Op mijn blog vind je daarom al verschillende artikelen terug over deze planten. Vandaag wil ik je vertellen hoe je een Alocasia kunt stekken. Ook dit is een uitdaging, maar het is mij gelukt en ik laat je zien hoe jij dit ook kunt doen.

Planten

Alocasia soorten

Allereerst even algemeen iets over de Alocasia. Zoals ik al vertelde, zijn er vele verschillende soorten. Ik heb zelf de Zebrina, de Stingray en de Polly in huis. Elke soort heeft ook weer net wat andere wensen qua verzorging en de ene is wat lastiger dan de andere. Over het algemeen merk ik dat het wat gevoelige planten zijn. De standplaats moet precies goed zijn, anders kan de Alocasia snel zijn blad laten hangen en afsterven. Als je eenmaal de perfecte standplaats hebt gevonden, zijn het enorm snelle groeiers!

Mijn Zebrina’s kwamen als klein plantje in huis hier jaren geleden en zijn inmiddels beide uitgegroeid tot enorme planten. Met de Alocasia Polly was het hier in het begin een beetje zoeken naar de juiste plek, maar sinds hij in de badkamer staat, groeit hij ook als een gek. Zowel de Alocasia Zebrina als de Polly geven zelfs regelmatig bloemen. Deze zijn overigens niet mooi (in mijn beleving dan), maar wel een teken dat de planten het erg naar hun zin hebben.

De Alocasia Stingray kocht ik ruim een jaar geleden en is de laatste Alocasia soort die ik aan mijn familie heb toegevoegd. Ook bij deze plant moest ik even zoeken naar de beste standplaats, maar hij lijkt inmiddels heel gelukkig met een plek op 2 meter van onze grote ramen op het zuiden. Ik verplaats een Alocasia dus ook nooit als ik eenmaal de juiste plek gevonden heb. Ze zijn erg gevoelig en slechts een meter verplaatsen kan al funest zijn voor je plant.

Is stekken van een Alocasia moeilijk?

Ja. In al die jaren (>4 jaar) dat ik Alocasia’s houd, was het me nog nooit gelukt er eentje te stekken. Het is namelijk niet zo dat je zelf gewoon een stengeltje af kunt knippen en hier een nieuw plantje uit kunt laten groeien. Je moet echt wachten tot er een pup groeit naast de moederplant. Mijn Alocasia’s groeien allemaal zeer uitbundig, maar er was er nog nooit eentje geweest die een stekje had gemaakt voor me. Tot recent dus! Mijn Alocasia Stingray had namelijk een pup gemaakt en ik zag opeens een vrolijk nieuw blaadje uit de potgrond uitsteken aan de rand van de plantenpot. Tijd om te stekken dus!

Alocasia stekken
Een stekje bij de Alocasia Stingray!
Alocasia stekken

Hoe stek je de Alocasia Stingray?

Als je er eenmaal een potentieel stekje groeit, wil je deze natuurlijk zo zorgvuldig mogelijk weghalen. Ik heb dus even geduldig gewacht tot de pup er redelijk groot en stevig uitzag. Op zich is een stek met één blad voldoende, maar het is fijn als de basis al wat stevig is. Ik zag bijvoorbeeld dat mijn pup al bezig was om twee nieuwe bladeren te ontwikkelen aan de basis. Het blad zelf was ongeveer 20 cm hoog. Het ideale moment om te stekken in mijn beleving.

Wacht ook niet te lang trouwens, want het kan dan soms zijn dat de wortels van de pup zich totaal verstrengelen met de moederplant en dan doe je soms juist meer schade aan de moederplant bij het stekken.

Stappenplan Alocasia stekken

  1. Graaf de stek voorzichtig uit en probeer de worteltjes bloot te leggen. Pas op dat je hierbij zo weinig mogelijk wortels beschadigt. Als de stek wat dichterbij de moederplant staat, kan het handig zijn om die ook zoveel mogelijk uit te graven.
  2. Nu is het zaak om het stekje voorzichtig weg te halen. Ik heb dat in dit geval gewoon rustig met m’n handen gedaan, omdat de pup redelijk makkelijk loskwam. Zit je stek nou heel erg vast? Dan kun je hem voorzichtig met een scherp mesje wegsnijden. Ik probeer altijd zoveel mogelijk wortels aan de stek intact te laten.
  3. Nu kun je twee dingen doen. Wanneer de stek nog heel weinig goede wortels heeft, kun je hem eerst even op water zetten. Zet hem dan in een glaasje water en wacht rustig tot er meer wortels vormen (1-2 weken). Wanneer je stek veel goede wortels heeft, kun je hem direct in de grond plaatsen. In mijn geval was dit zo. Voor ik de stek in de potgrond zet, doe ik vaak wat stekpoeder op de wortels. Dit zorgt voor een extra boost en is een optionele stap.
  4. De moederplant kun je eventueel meteen even van wat nieuwe potgrond voorzien.
  5. Houd de potgrond van de stek voorlopig licht vochtig en geef hem een lichte standplaats.
Alocasia stekken
Voorzichtig het stekje uitgraven
alocasia stekken
Dit stekje heeft voldoende wortels (wortels zijn in stekpoeder gedoopt). Excuus voor de slechte kwaliteit, is een screenshot uit m’n vlog.
Alocasia stekken
Stekpoeder gebruiken is optioneel
Alocasia stekken
Moeder en kind maken het goed!

Alocasia vermeerderen zonder stek

Kun je nou ook je Alocasia vermeerderen zonder pup? Ja en nee. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar in principe is het mogelijk om je Alocasia te “scheuren”. Dus eigenlijk het splitsen van de plant. Je zult zien dat je Alocasia vaak uit verschillende “stammen” bestaat. Je kunt deze los van elkaar scheuren en op die manier je plant in twee planten splitsen. Door deze methode toe te passen heb je daarna dus ook twee losse Alocasia’s, maar het is natuurlijk net wat anders dan het stekken dat ik liet zien.

Wanneer gaat mijn Alocasia stekjes geven?

Deze vraag kan ik helaas niet beantwoorden. Zoals gezegd heb ik al jarenlang meerdere Alocasia’s en was dit de eerste die een stekje gaf. Mijn andere Alocasia’s houden zich liever bezig met nieuwe bladeren en soms zelfs bloemen maken. Het is dus echt een kwestie van geluk hebben denk ik (en een goede verzorging).

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!