Zoals ik al schreef in mijn jaaroverzicht van 2019 blijven plantenblogs erg goed gelezen. Vandaar dat ik het tijd vind voor wat nieuwe artikelen over planten en hun verzorging. De blogpost over de Alocasia Zebrina is een zeer goed gelezen post en vandaag heb ik een andere Alocasia variant voor je. Dit is de Alocasia Polly, oftewel de Skeletplant. Hoewel het ook een Alocasia is, is de verzorging zeker anders dan van bijvoorbeeld de Alocasia Zebrina. Hoe? Dat vertel ik je.

Planten

Oorsprong Alocasia Polly

Hoewel de Alocasia Polly, net als de andere Alocasia soorten, ook wel olifantsoor wordt genoemd, vind ik dat verwarrend. Natuurlijk lijken de bladeren van de Alocasia varianten allemaal qua vorm op olifantsoren, toch hebben ze allemaal echt een andere verzorging nodig. Je kunt dus de verzorging van de olifantsoor niet 1-op-1 kopieren naar een andere olifantsoor.

De Alocasia Polly wordt ook wel Skeletplant genoemd en dat is wel een benaming die ik goed passend vind bij deze soort. De bladeren zijn donkergroen, neigen naar het zwarte toe en de nerven zijn daarbij opvallend wit (als een soort skelet). De kleur van de bladeren geeft ook direct een indicatie van de oorspronkelijke groeiplek van deze plant. De donkergroene bladeren laten namelijk zien dat dit een plant is die veelal in de schaduw groeit (in tegenstelling tot bijvoorbeeld zijn broer de Alocasia Zebrina). De Alocasia Polly komt dan ook uit het donkere oerwoud in van tropisch Aziƫ.

Alocasia Polly

Standplaats

Met de informatie uit de vorige alinea, kun je al enigszins bedenken op wat voor standplaats je deze kamerplant het beste kunt zetten. Omdat de Alocasia Polly normaal dus in de schaduw groeit, maar wel op een warme plek, is dat ook in huis de perfecte plaats voor hem. In mijn ervaring laat ie ook echt zijn bladeren vallen als je hem te licht zet. Zo hebben wij veel licht vanuit het zuiden in de woonkamer. Toen ik mijn Skeletplant op een plek zette waar de zon behoorlijk veel licht afgaf, verkleurden de bladeren al gauw geel en gingen slap hangen. Geen goed idee dus. Ik heb hem nu precies achter een hoge kast staan op een plek waar de zon juist niet naar binnen komt. Dit vindt deze plant ideaal! Ik heb hem zelfs een tijd bovenop de koelkast gehad in een echt donker hoekje en ook dat werkte prima.

Zorg er daarnaast dus voor dat de Alocasia Polly niet te koud staat en zeker niet op de tocht. In de tropen is deze plant hoge temperaturen gewend. Misschien neig je er nu naar om je Alocasia bij een radiator te zetten, maar ook dit is geen goed idee. Door hem dichtbij zo’n warmtebron te zetten, onttrek je teveel vocht aan de plant en deze plant houdt nou juist van een vochtig klimaat (hier kom ik zo nog op).

Water geven

Zoals gezegd, groeit de Alocasia Polly normaal in tropische gebieden waar een hoge luchtvochtigheid heerst. Deze plant verlangt dus geregeld een slokje water. Zorg ervoor dat de potgrond steeds iets vochtig blijft en laat hem niet helemaal uitdrogen (in mijn ervaring kan een keertje wat droger in de winter overigens niet zoveel kwaad). Als je nog niet zo ervaren bent met deze plant, is een pot met een gat in de bodem en een schotel eronder wel een aanrader. Zo kan overtollig water weglopen, mocht je per ongeluk een keer teveel geven. Van een laag water onderin de pot wordt deze plant namelijk niet echt gelukkig.

Ik geef hem nu in de winter ongeveer eens per week een scheut water en in de zomer voer ik die frequentie wat op. Geef liever steeds kleine beetjes in plaats van ineens een enorme scheut. Gewoon steeds even aan de potgrond voelen en dan weet je wanneer je goed zit.

Is de luchtvochtigheid in jouw huis niet zo hoog? Sproei je Alocasia Polly dan af en toe met de plantenspuit. Zo boots je het tropische klimaat een beetje na. Zeker als je de verwarming flink aan hebt in de winter kan de luchtvochtigheid in huis behoorlijk dalen. Sproei dus in dat geval je tropische planten en hang eventueel bakjes water aan je radiatoren.

Alocasia Polly

Waarom drupt m’n Alocasia?

Pas wel een beetje op met je mooie houten vloer als je een Alocasia Polly in huis hebt. Net als de meeste Alocasia’s kunnen er nog weleens druppels van de bladeren vallen. Dit is een compleet normaal fenomeen voor tropische planten en noemen we guttatie. In mijn ervaring wordt het druppelen wel iets meer als je teveel water geeft, dus mocht je veel last van de druipers hebben, dan kan je eens proberen wat spaarzamer te zijn met water geven.

Voeding geven

Ik geef m’n kamerplanten zelf eigenlijk alleen in het voorjaar en in de zomer bijvoeding. In de winter zijn de meeste planten in hun rustfase, dus is voeden niet enorm zinvol. Wanneer de planten weer beginnen met groeien in het voorjaar, is bijvoeden wel belangrijk. Je kunt gewoon (biologische) plantenvoeding gebruiken. Ik doe dit zelf ongeveer eens per maand (en niet wekelijks zoals op de verpakking staat…). Teveel voeding kan schadelijk zijn.

Snoeien

In principe hoef je je Skeletplant natuurlijk niet te snoeien, maar het kan zijn dat het toch nodig is. Bijvoorbeeld wanneer er een blad is afgestorven. Dit is trouwens een compleet normale gang van zaken. Je Alocasia zal als het goed is af en toe een nieuw blad geven en dan zal er ook soms een oud blad afsterven. Zo lang er niet meer bladeren sterven dan erbij komen, is het geen probleem.

Ik wacht altijd tot het oude blad zoveel mogelijk zelf is afgestoten en knip het dan enkele centimeters vanaf de grond af (zonder de andere bladeren te beschadigen).

Alocasia Polly

De Alocasia Polly stekken

Het stekken van de Alocasia Polly is geen makkelijk klusje en heb ik dan ook zelf nog niet gedaan. Je kunt niet zoals bij andere planten even een stengel afknippen en deze op water zetten. Dit werkt helaas niet. Je zult moeten wachten tot je plant zelf een baby groeit naast de moederstam. Als deze baby eigen worteltjes heeft, kun je hem stekken en een nieuwe plant laten groeien. Veel geduld, aandacht en lieve woordjes is dus mijn advies hierin šŸ˜‰

Een Alocasia Polly plant kun je prima online kopen, maar je hebt ze natuurlijk ook bij het tuincentrum.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zoā€™n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!Ā