Nu we grotendeels aan huis gebonden zijn, is het een ideaal moment om je tuin eens goed aan te pakken en helemaal klaar te maken voor het voorjaar. Het zonnetje schijnt en de buitenlucht is gezond. Ik verzamelde vandaag een aantal taken die je nu kunt uitvoeren in de tuin.

Tegels reinigen

Dit is elk jaar weer een beetje een rotklusje, maar het geeft zo’n voldaan gevoel als het klaar is. Groene tegels omtoveren tot hun oorspronkelijke kleur is een dankbaar karwei. Er zijn tal van huis-tuin-en-keuken middeltjes die worden geadviseerd en ook de winkels hebben volop aanbod in de zogenaamde groene aanslag reinigers. Voor mij is het belangrijkste criterium dat het op een veilige manier gebeurt. Veilig voor mijn huisdieren, zodat zij daarna zonder gevaar door de tuin kunnen lopen. En het liefst ook zo veilig mogelijk voor het milieu. Ik ben zelf aan de slag gegaan met een biologische reiniger die we nog hadden staan. Ik heb daarmee een proefstukje gedaan, maar vind het resultaat nog niet heel denderend. Heb je nu geen middeltjes meer in huis, maar wil je wel aan de slag? Koop dan bijvoorbeeld de ECOstyle terrasreiniger. Dit is een 100% natuurlijk product dat biologisch afbreekbaar is.

Wil je het echt goed aanpakken? Dan is een hogedrukreiniger de oplossing. Niet schadelijk voor mens, dier en milieu en snelle en effectieve manier om de vieze aanslag van je tegels te spuiten. Ik denk dat wij dit jaar hier ook voor gaan. Het enige nadeel is denk ik dat ik daarna ook meteen m’n ramen en kozijnen kan gaan lappen 😉

Verzorg je gazon

Eerlijk toegegeven: dit is niet mijn sterkste kant. Nou is er van een gazon ook niet echt sprake bij ons thuis, maar in ons mini voortuintje lag (nadrukkelijk “lag”) ooit een stukje gras. Dit stuk voortuin was voorheen van de gemeente, maar wij hebben dit een tijdje geleden overgekocht. Sinds de hete zomer van twee jaar geleden is het gras een drama en ik weet inmiddels niet meer wat ik ermee aan moet. Het is meer onkruid dan gras laten we maar zeggen.

Ben jij er nou wel op tijd bij en is jouw gazon nog wel levensvatbaar? Dan is het natuurlijk zaak om het gras in je tuin goed te verzorgen. Je kunt beginnen met een maaibeurt, maar maai je gazon in deze tijd nog niet te kort. Om je gazon na de winter een echt goede start te geven, kun je aan de slag met speciale gazon meststof. De ECOstyle Gazon-AZ start is een goed voorbeeld hiervan. Welkoop heeft nu een leuke actie waarbij je bij aanschaf van ECOstyle Gazon-AZ start een zak ECOstyle kalk cadeau krijgt. Hiermee breng je de pH waarde van je gazon ook meteen op peil. Niet onbelangrijk: de kalk van ECOstyle wordt duurzaam gewonnen én je kunt deze actie gewoon online bestellen.

Onderhoud in de (mini) moestuin

Hoewel wij slechts een mini moestuin hebben in zo’n vierkante meter moestuinbak, zijn er toch vaak wel kleine klusjes te doen om deze te onderhouden. In maart is het tijd om je moestuin van goede moestuinmest te voorzien. Wij kiezen zelf eigenlijk altijd voor biologische voeding om onze moestuinbak gezond te houden. Verder hebben we wat onkruid gewied en de frambozenplantjes opgebonden aan stokken (deze waren behoorlijk groot geworden). Later dit voorjaar gaan we nog even goed kijken welke kruiden we er nog bij willen, maar voor nu heeft het grootste deel van ons mini moestuintje de winter prima doorstaan. Vooral de rozemarijn is een soort megastruik geworden.

Als je alvast wilt gaan zaaien, raad ik je wel aan om dit vooralsnog binnen te doen of in een kas. Het is buiten nog te koud. Ik zag dat er zelfs nog nachtvorst voorspeld wordt voor komende week. Binnen zaaien kan dus wel prima, of wacht even tot ergens halverwege april.

Decoreer je tuin

Het leukste onderdeel wat mij betreft, is het gezellig aankleden van de tuin. Of je nu een klein balkon of een groot terras hebt, er zijn genoeg dingen die je nu al kunt doen om het sfeervoller te maken. Zo heb ik zelf net een nieuwe tuinset neergezet. Een houten tuinset steekt mooi af bij de saaie grijze tegels die wij in de tuin hebben liggen. Een buiten vloerkleed is ook zo’n handig item om meteen meer sfeer toe te voegen. Vergeet ook de verlichting in je tuin niet! Je kunt gaan voor standaard tuinverlichting of verlichting op zonne-energie, maar een lichtsnoer op batterijen zoals ik heb hangen, werkt ook prima. Een vuurkorf is ook een gezellig idee en is meteen handig als het straks nog snel afkoelt aan het eind van de middag tijdens de eerste lentedagen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!