De meest gehoorde wens van mijn interieuradvies klanten is toch wel “ik zou graag meer sfeer in huis willen”. Logisch, want je kunt nog zo’n mooie basis hebben met een strakke keuken en prachtige meubels, maar als er sfeer ontbreekt, voel je je nog niet thuis. Ben je ook nog op zoek naar dat knusse gevoel in huis? Ik geef je 8 tips waarmee je in een handomdraai meer sfeer in je interieur brengt.

1. Warme kleuren

Wist je dat er warme kleuren en koele kleuren zijn? Als je je hier een beetje in verdiept, kun je met deze kennis heel makkelijk meer sfeer in je interieur brengen. Sfeer associeren we namelijk vaak met warmte en knusheid. Warme kleuren zullen je dus sneller het gevoel van een fijne sfeer in huis geven. Nu hoef je natuurlijk echt niet al je wanden oranje te verven (want dit is een typische warme kleur). Je kunt wel eens kritisch kijken naar de kleuren die je nu veelal in je interieur hebt. Zijn dit veel koele tinten als blauw en groen? Dan kan het verstandig zijn om deze met wat meer warme tinten te combineren. Dit hoeft niet direct een hele nieuwe kleur op de wand te zijn. Ook door het gebruik van accessoires kun je dit effect al creëeren.

2. Vloerkleden

Mis je nog wat sfeer in de zithoek? Denk dan eens aan een vloerkleed! Wat mij betreft eigenlijk onmisbaar in een interieur. Een vloerkleed hoeft trouwens niet alleen een optie te zijn in de zithoek. Ook in de keuken kun je een leuke loper neerleggen, in de slaapkamer een warm en fluffy kleed en onder de eettafel een echte eyecatcher. Heb je veel met koele tinten in huis gewerkt? Dan is een kleurrijk vloerkleed dé manier om meer sfeer en warmte aan te brengen (denk hierbij dus weer in warme kleuren als rode, oranje en gele vloerkleden). Houd je het liever wat meer neutraal? Dan kun je ook voor een mooi basic hoogpolig vloerkleed gaan in een neutrale tint of juist een kleed van jute.

3. De juiste keuzes in verlichting

Een goed lichtplan kan een heleboel doen voor de sfeer in je woning. Natuurlijk is het goed om de basis eerst op orde te hebben, met bijvoorbeeld spots in het plafond. Maar vergeet niet om daarna ook de ruimte te gaan vullen met sfeerverlichting. Want met alleen maar spots aan het plafond wordt het een hele kille bedoening. Een handig uitgangspunt is altijd om de hoeken uit te lichten. Dus plaats eens in verschillende hoeken van je zitruimte een mooie lamp. Indirect licht geeft vaak veel sfeer (dus een lamp die bijvoorbeeld naar boven is gericht, een zogenaamde uplighter). Pas verder de lichtbronnen aan op je behoefte en kies hier ook voor een warme variant. Op de lampjes die je in de bouwmarkt kunt kopen, zie je altijd ook een kleurtemperatuur staan, zodat je weet of je met wat warmer of wat koeler licht te maken hebt.

4. Zachte materialen

Het gebruik van meer zachte materialen geeft die vrouwelijke touch in huis en zorgt voor meer sfeer in je interieur. Je kunt dit heel makkelijk toepassen in accessoires als kussens en een fijn woondeken. Maar kijk ook eens kritisch naar je raambekleding. Jaloezieën en shutters zijn bijvoorbeeld momenteel erg populair, maar geven een stuk minder sfeer en warmte dan gordijnen. Fluweel is een materiaal dat je nu veel ziet in interieurs en dit is een goed voorbeeld van een zachte stof die veel warmte en sfeer geeft. Je hoeft niet meteen een fluwelen bank aan te schaffen, maar een leuke poef of eetkamerstoel is ook al een leuk detail.

interieuradvies nieuwbouwwoning utrecht

5. Structuren combineren

Een manier om meer sfeer in huis te krijgen, is ook door juist verschillende materialen en structuren te combineren. Dit geeft een rijke en luxe uitstraling. Dus combineer bijvoorbeeld die fluwelen bank met een grof en hoogpolig vloerkleed, bouclé eetkamerstoelen en een marmeren tafeltje. Juist door het mixen van meer rijke materialen met meer gladde en strakke materialen, krijg je een levendig interieur waar je je meteen in thuis voelt. Deze tip kun je ook heel goed toepassen als je bijvoorbeeld een huis hebt gekocht met een hoogglans keuken die je veel te strak vindt. Met het toevoegen van items die een hele andere structuur hebben, zul je merken dat de look van zo’n strakke keuken totaal verandert. Mijn advies is dan altijd om natuurlijke materialen toe te voegen (houten serveerplanken, rotan wanddecoratie en robuuste wandplanken) en er meer kleur en warmte in aan te brengen (bijvoorbeeld een grappig vloerkleedje, gekleurd servies/pannen en planten).

6. Planten

Ik noemde ze net al even; maar planten zijn enorm sfeerverhogend in een interieur. Haal de natuur letterlijk in huis. Het is daarnaast ook nog eens ontzettend goed voor de luchtkwaliteit en je gezondheid. Start met een paar grote planten en vul dit aan met groepjes van kleinere planten. Mooie grote planten zijn bijvoorbeeld de Strelitzia, Areca Palm of een Ficus Lyrata (op stam).

7. Geen kale wanden

Heb jij nog kale muren in huis? Tijd om dan wat wanddecoratie toe te voegen en zo meer sfeer in je interieur te brengen! Natuurlijk kun je gaan voor één wat groter schilderij, maar kijk ook eens naar de mogelijkheden van een gallery wall. Op bijvoorbeeld Pinterest zijn genoeg voorbeelden te vinden om zoiets zelf samen te stellen. Zit je nog een beetje met tip 4 in je hoofd over het aanbrengen van meer zachte materialen in huis? Denk dan eens aan het ophangen van een mooi wandkleed. Dit geeft heel veel sfeer en is ook nog eens enorm goed voor de akoestiek in huis. Een andere toffe manier om echt een statement op die kale wand te maken, is een behangpaneel of behangcirkel.

8. Houd rekening met de lichtinval

En als laatste nog een kleine algemene tip: houd altijd rekening met de lichtinval, met name bij je kleurkeuze. Een woonkamer op het noorden zal een hele andere sfeer hebben dan een woonkamer met grote ramen op het zuiden. Houd hier dus ook rekening mee in je kleurkeuze. Op het noorden zal de lichtinval veel koeler zijn en is het werken met uitsluitend koele tinten dus vaak niet zo’n goed idee. Op het zuiden ben je hier iets flexibeler in. Verdiep je dus altijd in de ligging van je huis en beslis welke kleuren je kiest nooit aan de hand van een plaatje op internet.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!