Dat ik dol op planten ben, is wel duidelijk. Ook bij interieuradvies klanten besteed ik altijd aandacht aan het toevoegen van kamerplanten aan een interieurontwerp. Ik vind dat groen in huis nou eenmaal onmisbaar is. Nog niet overtuigd? Ik geef je vandaag 8 redenen waarom kamerplanten onmisbaar zijn in huis.

Planten

1. Decoratief

Kamerplanten zijn natuurlijk ten eerste ontzettend decoratief. Die ene lege hoek in je woonkamer knapt ontzettend op met een grote groene kamerplant. De laatste jaren zie je ook steeds vaker dat planten gebruikt worden om echt een statement te maken. Geen kleine plantjes, weggestopt in een hoekje. Maar juist grote kamerplanten die echt onderdeel zijn van een interieurontwerp als eyecatcher in de woonkamer. Denk aan een grote Ficus Lyrata op stam die je de laatste jaren veel ziet, maar ook de grote en statige Strelitzia om een zithoek echt vorm te geven.

2. Gezond binnenklimaat

Planten zorgen voor een gezonder binnenklimaat en wat mij betreft is dat ook een zeer goede reden om een aantal groene vrienden toe te voegen aan je interieur. Kamerplanten werken luchtzuiverend en zeker in de koude maanden wanneer je minder vaak de ramen open hebt, kan dit heel veel bijdragen aan een gezondere lucht in huis.

3. Beter slapen

Vanwege de luchtzuiverende werking van kamerplanten kunnen zij ook je slaapkwaliteit verbeteren. Deze vlieger gaat nog eens extra op als je kiest voor kamerplanten die specifiek ‘s nachts de meeste zuurstof afgeven aan de lucht. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de Bromelia of Aloë Vera.

kamerplant onmisbaar interieur
De Aloë Vera zorgt voor een betere nachtrust.

4. Verbetering van de akoestiek

Heb jij last van een hol geluid in je (nieuwbouw)woning? En kom je er niet vanaf, ook al heb je voldoende meubels, vloerkleden en raambekleding toegevoegd? Kamerplanten kunnen de oplossing zijn! Met name de soorten met grote bladeren en van een groot formaat kunnen goed helpen bij de verbetering van de akoestiek in huis.

5. Planten maken gelukkig

Uit onderzoek van Mooiwatplantendoen.nl blijkt dat kamerplanten ook een positieve invloed hebben op ons humeur. De meeste mensen in het onderzoek gaven aan dat ze vrolijk worden van kamerplanten en voor met name millenials werken planten ook nog eens stressverlagend. Een prima investering in je gezondheid dus!

6. Maken zorgzamer

Veel mensen halen veel plezier uit het verzorgen van een huisdier. Heb je nou niet de mogelijkheid om een huisdier te nemen? Dan zijn planten een mooi alternatief. Een kamerplant vraagt ook veel van je verzorgings-skills en zonder jouw aandacht gaat ie per definitie dood. Uit ervaring kan ik zeggen dat het succesvol verzorgen van planten je een gevoel van voldoening kan geven.

kamerplant onmisbaar interieur
kamerplant onmisbaar interieur

7. Brengt meer warmte en sfeer in je interieur

Een interieur zonder kamerplanten mist wat mij betreft vaak wat sfeer. Zeker in een strak en modern interieur kunnen kamerplanten net dat beetje warmte en sfeer toevoegen dat je nog zocht. Het toevoegen van natuurlijke materialen geeft altijd veel warmte aan een interieurontwerp en kamerplanten zijn hier een voor de hand liggend voorbeeld van. En als je kiest voor een paar grote kamerplanten in een strakke betonlook pot blijft het wel stoer en modern.

8. Alternatieve roomdivider

Geregeld geef ik interieuradviezen in woningen met een flinke woonkamer. In zo’n grote ruimte mis je soms het gevoel van knusse hoekjes en bijvoorbeeld een afgebakende zithoek. Je hoeft niet altijd aan de slag te gaan met het bouwen van extra muurtjes, kasten of andere soorten roomdividers. Grote kamerplanten kunnen perfect dienen om een ruimte wat prettiger in te delen. Zet naast je bank een grote volle groene plant en je hebt meteen een veel knusser gevoel. Ook als je de eethoek wat af wilt zonder van de woonkamer kun je dit prima bereiken met mooie grote kamerplanten.

Beeldmateriaal: Mooiwatplantendoen.nl

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!