Met de smartphones van tegenwoordig heb je bijna geen losse fotocamera meer nodig om de mooiste beelden te schieten. Zeker als je geen professioneel doel voor ogen hebt, raad ik je aan om lekker te fotograferen met je telefoon. De camera’s van de huidige telefoons zijn zo enorm goed uitgerust dat je hier de meest prachtige plaatjes mee kunt maken. Hoe je dat doet? Ik geef je 7 van mijn beste tips voor fotografie met je telefoon.

1. Maak de lens schoon

Dit zie ik om me heen geregeld misgaan. Een schone lens zorgt voor de beste kwaliteit foto’s. Je telefoon heb je de halve dag in je hand, broekzak of tas zitten en de cameralenzen zijn daarbij vaak onbeschermd. De meeste telefoonhoesjes laten deze ook vrij namelijk. De lenzen worden zo best wel vies en dat heeft echt een enorme invloed op de kwaliteit van je fotografie. Poets ze dus voordat je gaat beginnen met een schone doek even vrij van stof, vet en andere rommel. Dit verschil merk je meteen!

2. Niet zoomen!

Dit is ook een heel makkelijk uit te voeren tip die je enorm veel voordelen oplevert. Stop met inzoomen! Natuurlijk heeft je telefoon de functie om je foto’s in te zoomen, maar dit gaat echt altijd ten koste van de kwaliteit van je beeld. Als het echt niet anders kan, kun je deze functie natuurlijk wel (beperkt) gebruiken. Maar als je de optie hebt om zelf dichterbij je object te gaan staan, heeft dit altijd de voorkeur.

3. Stel scherp

Deze stap wordt regelmatig vergeten. Je pakt je telefoon, klikt op de sluiter en hup je maakt een foto. Dit is in principe mogelijk en met de huidige technologie zullen de meeste lenzen dan wel scherpstellen op het object dat jij voor ogen hebt. Als je nou net iets meer de tijd neemt en even scherp stelt, dan kan dit je echt een betere foto opleveren. Door op het scherm te tikken, laat je de camera weten waar jij wil dat deze de focus legt. Zo weet je zeker dat je foto wordt zoals je voor ogen hebt.

4. Leer je camera kennen

Ik ben van mening dat heel veel smartphone gebruikers nog niet de helft van de functies gebruiken die hun telefoon biedt voor fotografie. Het kan ontzettend lonen om je eens te verdiepen in alle functies die jouw telefoon biedt. Zo hebben de meeste telefoons tegenwoordig de optie om te spelen met scherpte-diepte. Bijvoorbeeld in de portret modus van de iPhone. Hiermee maak je prachtige portretten en creëer je een mooie wazige achtergrond. Ook qua belichting en nabewerking bieden de meeste telefoons talloze opties aan. Zoek jouw model telefoon dus eens op en lees je in over fotografie met jouw type toestel. Of start gewoon eens met scrollen door de verschillende menu’s en ontdek wat er allemaal mogelijk is. Op bijvoorbeeld YouTube zijn ook goede video’s te vinden met uitleg.

tips fotografie met telefoon

5. Selecteer en creëer

Misschien heb je ook wel gemerkt dat je telefoon na al die jaren fotograferen inmiddels tienduizenden foto’s bevat. Wanneer kijk je hier nou eigenlijk naar? Ik probeer daarom als ik fotografeer met m’n telefoon om direct een selectie te maken van enkele echt goede beelden en de rest verwijder ik meteen. Sla goede foto’s bijvoorbeeld op in mapjes, zodat je beelden later per onderwerp terug kunt vinden. Want scrollen tussen al je tienduizenden foto’s van jarenlang lukraak plaatjes schieten is meestal niet iets waar je op zit te wachten. En heb je een album verzameld met een selectie van je tofste vakantiefoto’s? Laat ze dan ook weer eens ouderwets afdrukken, bijvoorbeeld door online fotoboeken maken bij Profotonet.

6. De regel van derden

Misschien heb je hier weleens van gehoord, want het is een populaire “regel” bij menig fotoliefhebber. Het komt erop neer dat het vaak veel interessanter is om je onderwerp niet exact in het midden van je foto neer te zetten. Bij de regel van derden deel je het beeld op met twee horizontale en twee verticale lijnen (9 vakken dus) en zet je het onderwerp op één van die lijnen. Eigenlijk op een-derde van het beeld dus in plaats van in het midden. De kans is groot dat je zo’n rooster zelfs in je telefoon in kunt stellen om je hiermee een handje te helpen. Uiteraard komt dit allemaal niet op de centimeter nauwkeurig aan en is het soms helemaal niet erg om een onderwerp juist in het midden van het beeld te zetten. Maar zeker als beginner kan het leuk zijn om hier eens mee te spelen en te zien hoe je foto’s een net wat professionelere uitstraling krijgen.

7. Beweeg en houd stil

En tenslotte wil ik je adviseren om een combinatie van beweging en stilstand te gebruiken bij het fotograferen met je telefoon. Klinkt wat tegenstrijdig, maar ik zal je uitleggen wat ik bedoel. Juist doordat je telefoon zo’n kleine en lichte camera is, kun je er heel flexibel mee omgaan. Maak je foto’s dus niet vanaf één standpunt, maar schiet talloze beelden vanaf verschillende plekken. Beweeg rond je object, probeer eens van wat hoger of wat lager een foto te maken. Speel met creatieve invalshoeken. Als je een persoon fotografeert, kun je deze ook instrueren om te bewegen. Laat je model langslopen en schiet dan de foto’s. Dat oogt vaak veel beter dan een model dat statisch poseert.

En waarom dan “houd stil”? Omdat het wel heel belangrijk is om je telefoon stil te houden wanneer je de sluiter indrukt. Hoe geavanceerd de lenzen ook zijn in je huidige telefoon, het is nog steeds zaak om bewegingsonscherpte te voorkomen. Pak je telefoon dus ook gerust met twee handen vast, zoals je met een ouderwetse camera ook zou doen. Zo zorg je ervoor dat je foto’s echt haarscherp worden!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!