Tijd voor weer een lijstje boekentips! De meivakantie staat voor de deur en misschien zoek je nog wel wat inspiratie om te lezen. Ik heb door omstandigheden de laatste tijd wat minder kunnen lezen, maar alsnog een leuk rijtje tips voor je verzameld. Deels weer met Kobo Plus, want ik lees nog altijd veel met dit abonnement. Een aantal boeken kocht ik. Dus hierbij mijn boekentips voor de meivakantie 2024.

Zolang de citroenbomen bloeien – Zoulfah Katouh

Dit boek volgt Salama, een farmaciestudente in Syrië. De oorlog pakt haar familieleden, studie en eigenlijk alle zekerheid af. Salama besluit te willen helpen en wil vechten voor een vrij Syrië. Ze gaat als vrijwilliger werken in het ziekenhuis in Homs. Een hartverscheurend, maar ook hoopgevend verhaal over het leven in de oorlog als jonge persoon vol toekomstdromen. Het is volgens mij als boek voor jongeren geschreven, maar ik vond dat persoonlijk niet storend. Misschien daarom niet enorm literair, maar een prachtig verhaal dat makkelijk wegleest en veel indruk maakt. Dit boek las ik via Kobo Plus.

De keuze – Leven in vrijheid – Edith Eva Eger

De keuze

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,99)

Dit boek had ik nog nooit getipt volgens mij, hoewel ik het alweer jaren geleden voor het eerst las. Ik lees hem nu zelfs voor de tweede keer, omdat het boek veel indruk op mij gemaakt heeft. Ook blijf ik er nu opnieuw lessen uithalen merk ik. De Keuze is een combinatie van het levensverhaal van Edith Eger en haar latere ervaringen als therapeut. Edith werd op haar 16e naar Auschwitz gedeporteerd en overleefde uiteindelijk alle trauma en ontberingen. Haar latere leven speelt zich af in Amerika, waar ze uiteindelijk een succesvolle therapeut wordt en anderen helpt met het verwerken van trauma. Het tweede deel van het boek focust dan ook vooral op verhalen van haar cliënten, haar eigen ervaring met het verwerken van trauma en haar adviezen en lessen waar eigenlijk iedereen wat aan kan hebben in het leven. Een prachtig boek en ik raad deze echt aan iedereen aan. Dit boek kun je lezen via Kobo Plus.

Ik beloof je dat ik honderd word – Peter R. de Vries en Royce de Vries

Nieuwsgierig als ik was naar dit boek kocht ik het vrij snel nadat het uitkwam. Een beetje geduld was handiger geweest, want ondertussen is ie ook beschikbaar op Kobo Plus. Ik vond het een interessant boek om te lezen en waardeer de manier waarop Royce dit boek heeft samengesteld. Het is een combinatie van het logboek van Peter R. de Vries en de situatie vanuit het oogpunt van zijn zoon Royce. Dit verweven tot één verhaal maakt het een vlot boek om te lezen. Wel een boek dat ik alleen zou aanraden als je interesse hier echt ligt. Anders kan vooral het logboek van Peter misschien wat minder interessant voor je zijn. Ik vond het een mooi inkijkje in hoe de achtergrond van de kroongetuige en het Marengo proces.

Niemand zit hier voor zijn zweetvoeten – Johan S.

Nog een true crime inkijkje. In dit boek vertelt Johan S. over zijn ervaringen in de TBS. Johan was naar eigen zeggen een hele normale burger, maar kwam in een psychose terecht en vermoordde zijn eigen vrouw. Hij wordt veroordeeld tot TBS en komt in verschillende klinieken terecht. Zijn ervaringen zijn hierbij heel wisselend en je merkt dat het systeem eigenlijk op heel veel punten tekortschiet. Op zich interessant om zijn verhaal te lezen, maar het greep me niet echt aan merkte ik. Ik las dit boek via Kobo Plus.

Ze hebben mijn zoon vermoord – Ousmane Dia

De zaak rondom Sanda Dia heb ik op de voet gevolgd en net als zo velen ben ik enorm verontwaardigd over wat er hier gebeurd is. Ousmane Dia, Sanda’s vader, schreef dit boekje naar aanleiding van wat er met zijn zoon gebeurd is. Het is een heel dun boekje met het rauwe verhaal van een vader die verscheurd is door verdriet en onrecht. Er spreekt ook veel hoop en liefde uit en de manier van schrijven maakte op mij veel indruk. Dit boek lees je in een halfuurtje uit, maar dat maakt voor de impact ervan niet uit. Al koop je het alleen maar om de vader van Sanda te steunen (staat dus ook niet op Kobo Plus).

Nooit meer vliegen – Erik Westenberg

Misschien heb je de aflevering van Break Free wel gezien over het tragische overlijden van aspirant piloot Lucas Westenberg. Nu ben ik zelf bezig om mijn vliegbrevet te halen, wat maakte dat ik nieuwsgierig was naar het verhaal. Dit boek is geschreven door de vader van Lucas, zelf (ex)piloot bij KLM. Je leest over het verdriet van het verlies van een kind, maar ook over de strijd om de veiligheidscultuur in de vliegwereld te verbeteren en waar vader Erik allemaal tegenaan loopt. Voor mij was het daarbij ook even een besef moment dat ook bij mijn vlieglessen iets mis kan gaan en dat je dan toch ontzettend kwetsbaar bent. Dit boek staat op Kobo Plus.

Camera loopt – Jaap van Deurzen

Jaap van Deurzen doet in dit boek verslag van zijn leven als oorlogsverslaggever. En dat levert natuurlijk interessante en spannende verhalen op. Al 30 jaar lang verslaat Jaap het nieuws op plekken waar de meest vreselijke en angstige rampen afspelen. In zijn boek bundelt hij momenten die hem altijd zijn bijgebleven, blikt ie terug op de impact van zijn werk op zijn privéleven en geeft hij een kijkje achter de schermen bij de verslaglegging in oorlogsgebied. Prima boek voor de meivakantie wat mij betreft en ook deze vind je weer op Kobo Plus.

Tenslotte

Dit waren mijn boekentips voor de meivakantie van 2024! Zoals je merkt, heb ik zelf nog steeds veel plezier van mijn Kobo Plus abonnement. De meeste boeken die ik lees komen toch wel uit dit abonnement en voor mij is het dus zeker waar voor het geld. Verder krijg ik nog geregeld de vraag welke e-reader ik gebruik. Dat is nog steeds de Kobo Libra 2 met veel plezier. Vooral de fysieke knoppen op de zijkant vind ik heel prettig. Ik heb hem nu ruim anderhalf jaar en zou deze nog steeds het meest aanraden. Een uitgebreide review van de Kobo Libra 2 lees je natuurlijk ook op mijn blog. Heel veel leesplezier!

Meer boekentips?

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!