De zithoek; een plek in huis waar veel van mijn klanten mee worstelen. Want hoe maak je nou echt een gezellige zithoek? En hoe houd je het functioneel, zeker wanneer er huisdieren en/of kinderen in huis zijn. Ik geef je vandaag mijn 7 beste tips voor het inrichten van de zithoek. Zo creëer je thuis een sfeervolle én praktische zitplek.

1. Bepaal de indeling

De indeling van je woonkamer is natuurlijk de basis van de inrichting van de zithoek. In sommige woonkamers is de meest voor de hand liggende indeling het beste. Vaak wordt er gekozen om de eethoek zo dicht mogelijk bij de keuken te plaatsen en de zithoek aan de andere kant van de kamer. Toch kan het handig zijn om nog eens kritisch te kijken naar de indeling in huis. Zo sprak ik deze week een klant die erachter kwam dat ze juist heel graag op de bank in het zonnetje zat. In deze woning kozen we er dus voor om de zithoek aan de achterzijde van het huis te plaatsen, waar de zon mooi naar binnen scheen. Schuif eens wat meubels in je eigen huis en kijk wat er het beste werkt.

2. Denk na over functionaliteit

Als je de ideale plek voor de zithoek hebt bepaald, kun je gaan kijken hoe je deze plek zo functioneel mogelijk benut. Hoeveel zitplekken heb je nodig? En wat doe je als er visite komt? Als je graag tv kijkt, is de plaatsing hiervan ook van invloed op de indeling van je zithoek. Denk verder na over het wel of niet toevoegen van een salontafel. Een paar losse bijzettafels kunnen ook een goede optie zijn (zeker als je de indeling wat meer flexibel wil houden).

3. Een bank uitkiezen

Veel mensen kiezen voor een hoekbank of een model met een chaise longue eraan. Dit kan natuurlijk helemaal prima zijn, maar het is niet in elke zithoek de meest ideale keuze. Kijk dus een kritisch naar de grootte en opstelling van de zithoek bij jou thuis. Leg desnoods met kranten op de vloer uit hoeveel ruimte een potentiële bank in beslag zal nemen. Een bankstel kiezen kan best een uitdaging zijn, maar als je al een aantal ideeën hebt over vorm, formaat en kleuren kom je goed beslagen ten ijs. Probeer altijd stalen mee te krijgen van stoffen waar je over twijfelt. Thuis ziet een kleur er vaak toch anders uit dan in de winkel.

4. Extra zitplaatsen creëren

Naast de bank wil je misschien nog extra zitplaatsen realiseren in je zithoek. Je kunt voor een kleiner tweede bankje gaan, maar een fauteuil is ook altijd leuk. Laat je creativiteit de vrije loop en combineer eens twee verschillende fauteuils met elkaar. Geen plek voor een tweede bank, maar is een fauteuil iets te klein voor jouw zithoek? Een loveseat is dan een goede om te overwegen. En heb je juist wat ruimtegebrek in de zithoek? Dan kan een leuke poef multi-inzetbaar zijn, zonder al teveel ruimte in te nemen. Gebruik de poef met een dienblad als tafeltje en wanneer je visite hebt kun je hem inzetten als extra zitplek.

5. Een salontafel toevoegen

Een zithoek is niet compleet zonder iets van een tafeltje. Dit hoeft niet altijd een grote salontafel te zijn, maar mogen ook wat kleinere bijzettafeltjes zijn. Een salontafel uitzoeken, begint ook weer met inspiratie opdoen over formaat, grootte en materialen die je zou willen gebruiken. In een zithoek met veel rechte vormen, kan een ronde salontafel een goede toevoeging zijn. Wil je de zithoek wat meer flexibel kunnen indelen? Dan raad ik je aan om voor meerdere kleine bijzettafels te gaan.

tips zithoek inrichten
tips zithoek inrichten

6. Vloerkleed erbij

Een vloerkleed is wat mij betreft in bijna alle gevallen onmisbaar. Het hoeft niet meteen een heel hoogpolig exemplaar te zijn. Een stoer laagpolig exemplaar kan ook al veel sfeer toevoegen. Een vloerkleed is niet alleen comfortabel aan je voeten, het is ook een goede manier om wat kleur toe te voegen en alles meer bij elkaar te brengen. Tenslotte kan een vloerkleed ook veel doen voor de akoestiek in je woning.

7. De juiste verlichting

Ik zie nog regelmatig dat het lichtplan in de zithoek een beetje vergeten wordt. Juist op deze plek is een goed lichtplan met prettige sfeerverlichting echt een hele belangrijke toevoeging. Als je dit een lastig onderdeel vindt, kun je bijvoorbeeld eens beginnen met het uitlichten van tenminste drie hoeken in de zithoek. Kies voor indirecte verlichting voor een zachte sfeer. Een vloerlamp die het licht omhoog langs de wand verspreidt of een mooie uplighter aan de wand werken vaak heel goed!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!