Geen grote tuin? Dat hoeft nog niet te betekenen dat je geen groene tuin kunt hebben. Ook voor kleine tuinen zijn er tal van mooie planten die van jou buitenplaats een echte groene oase kunnen maken. Wip dus eens een paar tegels uit de tuin of plant eens wat nieuws in de aanwezige borders. Dit zijn 6 makkelijke planten die je tuin direct doen opfleuren.

Planten

Lavendel

Eén van mijn favorieten, want de geur van lavendel is echt m’n lievelings. Lavendelplanten zijn in principe makkelijk in onderhoud en als je ze een beetje bij snoeit, kun je er jarenlang plezier van hebben. Geen plek meer in de grond? Ook in een pot kun je lavendel goed in je tuin of op je balkon zetten.

Jasmijn

Sinds alweer heel wat jaren hebben wij een jasmijn in de tuin. Ooit gekocht als een klein plantje in een pot, maar inmiddels groeit onze jasmijn prachtig tegen de schutting. Dit is dan ook een ideale klimplant. De jasmijn heeft in mijn ervaring dus ook niet veel ruimte in de grond nodig om toch heel mooi uit te groeien. De bloemen ruiken trouwens ook heel lekker, hoewel niet zo lekker als de lavendel naar mijn mening ;).

Planten voor kleine tuin

Druif

Jaren geleden besloot onze buurvrouw met aangrenzende tuin een klein druivenplantje in de grond te zetten bij de schutting. Binnen een paar jaar groeide deze plant uit tot een enorme struik, die niet alleen langs onze schuttingen groeit, maar ook omhoog tot aan de dakgoot en dwars door onze tuin. Ik vind het geweldig! Een druif heeft weinig ruimte in de grond nodig, kan prima in een hele zonnige tuin op het zuiden en geeft ontzettend mooi groen blad. De enorme hoeveelheid druiven die je er gratis bij krijgt, zijn mooi meegenomen. Mijn tip? Leidt hem langs een koord of bijvoorbeeld pergola om er echt een soort afdakje van te maken. Dat staat zo enig!

Blauwe regen

Wie kent ze niet? De huizen waar in het voorjaar een uitbundig bloeiende blauwe regen tot leven komt. Het is elk jaar weer genieten als de blauwe regen in bloei staat, maar ook de bladeren zelf geven mooi wat extra groen aan je tuin. Het is ook een klimplant, dus ideaal voor langs een schutting of pergola. Ik heb er zelf twee jaar geleden eentje geplant bij ons tuinhek om hem daaroverheen te laten groeien. Hopelijk hebben we in de toekomst dan ook zo’n prachtig groen hek vol bloemen.

Stokrozen

Ook een bekende bloeiende tuinplant; stokrozen. Deze geweldige bloemen zie je vaak langs huizen staan, waar ze grote hoogtes kunnen behalen. Stokrozen hoef je niet kant en klaar in het tuincentrum te kopen, je kunt ze namelijk zelf prima zaaien. Omdat ze zo hoog groeien, is het vaak wel fijn om ze op een plek te zaaien waar ze wat steun hebben. Ideaal dus ook voor een geveltuintje als je bijvoorbeeld helemaal geen tuin hebt.

Planten voor kleine tuin

Hortensia

Hortensia’s blijven toch ook wel een favoriet van mij! Hier in het dorp staat het er vol mee en als ze allemaal in bloei komen, geeft dat een waanzinnig gezicht. Heb je een klein tuintje? Dan kun je hortensia’s ook prima in bloempotten houden. Wel even goed terugsnoeien in het voorjaar en dan geniet je in de zomer weer van de prachtig gekleurde bloemen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!