Je eigen woning, de plek waar je je veilig moet voelen. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend. Voel je je weleens onveilig in je huis? Dan zijn deze 5 tips het proberen waard om je veiliger te voelen in je eigen woning.

1. Goede sloten

Voor mij begint het allemaal met het hang- en sluitwerk van de deuren en ramen. Dit kan een enorm verschil maken voor een veilig gevoel in huis en goede sloten zijn ook bewezen effectief tegen inbrekers. Hoe langer een ongenode gast nodig heeft om binnen te komen, hoe minder waarschijnlijk dat ie jouw huis uit zal kiezen. In ons nieuwbouwhuis is dit allemaal gelukkig goed op orde en dat geeft me een gerust gevoel. Veel sloten die verkrijgbaar zijn, zijn voorzien van een keurmerk en een aantal sterren. Dit geeft op eenvoudige wijze aan hoe veilig zo’n slot is (hoe moeilijk deze open te maken is).

2. Alarmsysteem

Een alarmsysteem woning is een goede oplossing voor net dat beetje extra veiligheid. Ik heb in mijn omgeving meerdere mensen met een modern alarmsysteem op hun huis en ik moet zeggen dat dat allemaal wel heel fijn werkt. Het geeft vooral ook een veilig gevoel op momenten dat je bijvoorbeeld op vakantie bent. Zo’n alarminstallatie woning wordt tegenwoordig vaak gekoppeld aan camerabewaking en in veel gevallen kun je zelf heel makkelijk inloggen op de bijbehorende app om precies te zien wat er in je woning aan de hand is.

3. Goed contact met de buren

Dit wordt vaak vergeten, maar een goed contact met je buren kan enorm bijdragen aan een veilig gevoel in huis. Ik weet dat ik ze altijd kan bellen als er wat is en ik me niet veilig voel. Ook is het fijn als je een extra sleutel bij de buren hebt liggen en met elkaar afspreekt om een oogje in het zeil te houden tijdens vakanties. Zo kun je de buren ook vragen om de post weg te halen en te zorgen voor een “bewoonde” uitstraling van je huis.

4. Een hond

Een hond schaf je natuurlijk niet zomaar aan, maar een hond in huis kan wel echt een veilig gevoel geven. Wij hebben absoluut geen waakhond, maar ik weet zeker dat als er wat is, hij toch in elk geval flink gaat blaffen. Dat geeft me een prettig gevoel. Daarnaast denk ik dat de meeste inbrekers liever een deurtje verdergaan als ze weten dat er een hond in huis is (ook al is het maar een kleintje).

5. Creëer een fijne sfeer

Naast alle praktische adviezen waarmee je je huis beter kunt beveiligen tegen bijvoorbeeld inbrekers, gaat je veilig voelen ook vaak puur om een gevoel. Zeker als je alle mogelijke maatregelen hebt genomen tegen ongenode gasten en je je alsnog niet helemaal veilig voelt, kun je kijken hoe je thuis een fijnere sfeer kunt creëren. Denk hierbij aan goede raambekleding, waardoor je ‘s avonds de gordijnen dicht kunt doen en een gevoel van privacy hebt. Of mooie sfeerverlichting, waardoor je eigen huis voelt als een warm bad. Hoe meer ontspannen je wordt van je interieur, hoe veiliger je je vanzelf ook gaat voelen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!