De tijd gaat hard en veel scholen hebben alweer voorjaarsvakantie. Ik heb in het prille 2024 ook alweer heel wat boeken gelezen en ga je vandaag weer eens een lijstje met mijn tips geven. Een deel zitten in het Kobo Plus abonnement, maar ik heb ook wat goede boeken gekocht buiten het abonnement om. Dit zijn mijn 5 favoriete boeken voor het voorjaar 2024.

Mungo – Douglas Stuart

Mungo

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,99)

Dit is een boek van de bekende auteur Douglas Stuart uit Glasgow. Zijn boek Shuggie Bain was een prijswinnaar en staat zeker nog op mijn lijst om te lezen. Zijn nieuwe roman Mungo bleek echter in het Kobo Plus abonnement te zitten, dus ik begon hiermee. Ik las in een review dat deze werd vergeleken met A Little Life, maar dat ervaarde ik niet zo. Het boek heeft wel veel onderwerpen die daarmee overeenkomen overigens, maar de sfeer en schrijfstijl waren voor mij heel anders. De jonge protestantse Mungo heeft gevoelens voor de katholieke jongen James, iets wat in het Glasgow van die tijd ontzettend controversieel was. Hij krijgt te maken met geweld, misbruik en zijn jeugd is allesbehalve makkelijk. Het is een prachtig boek, wel erg verdrietig en er worden heftige gebeurtenissen besproken. Voor mij zeker geen A Little Life, maar wel heel intrigerend en hartverscheurend.

Morgen en morgen en morgen – Gabrielle Zevin

Dit boek las ik in het Engels, maar er is ook een Nederlandse vertaling te koop. Hoewel ik heb genoten van dit boek, viel het me ook ergens tegen. Dit kwam met name door de enorm lovende recensies, die het voor mij niet echt kon waarmaken. Ik omschrijf dit verhaal zelf als knus en redelijk gemoedelijk. Het is een coming of age story (wat mij altijd wel aanspreekt) over twee vrienden die samen games designen en daar heel erg succesvol mee worden. Je volgt Sam en Sadie vanaf het prille begin van hun vriendschap tijdens het spelen van games tot aan hun grote succes met een florerend bedrijf in het ontwerpen van games. De personages zijn op zich sympathiek, maar ik voelde me niet enorm verbonden met ze. Ik ben zelf in het verleden overigens wel een fanatieke gamer geweest, waardoor het onderwerp games me aansprak en ik dingen herkende uit de games uit de jaren 90. Dit is niet echt nodig om het boek te lezen. Wel is het een boek dat heel lekker wegleest en dat niet te zwaar is. Een flink dik boek trouwens ook, dus ideaal om mee te nemen op vakantie.

Dhr. Bosch denkt ervan overtuigd te zijn een vrouw te willen worden – Jessie Maya

Dit boek zag ik opeens in het Kobo Plus abonnement verschijnen en ik besloot het te lezen. In het verleden heb ik zeker weleens video’s gekeken van Jessie op YouTube, maar ik ben zelf geen enorme fan of vaste volger. Haar boek heeft me positief verrast en het was een interessant inkijkje in haar proces als transgender persoon. Het verhaal is goed geschreven, loopt vlot en door de achtergronden die Jessie vertelt, kon ik me goed inleven in haar verhaal. Ik heb hierdoor, ondanks dat ik haar helemaal niet echt ken, toch een ander beeld van haar gekregen dan wat ik had op basis van alleen wat YouTube video’s. Een mooi boek met een verhaal om trots op te zijn en wat ze op inspirerende wijze heeft kunnen opschrijven. Ik las het wel binnen 2 uur uit, dus ik weet niet of ik het boek zelf ook zou kopen als het niet in m’n abonnement zou zitten.

Een stralende toekomst – Rebecca Makkai

Ik ben pas halverwege in dit boek, maar wow, dit is echt een aanrader! Daarom komt ie alvast in dit lijstje. Ook dit boek wordt vergeleken met het daverende succes van A Little Life. Bij dit verhaal voel ik de overeenkomsten wel! Je volgt twee verhaallijnen. Eén speelt gedurende de AIDS epidemie in de jaren 80 in Chicago en volgt de homoseksuele Yale, die steeds meer van zijn vrienden verliest aan de verschrikkelijke ziekte. De andere verhaallijn volgt Fiona (een vriendin van Yale) in 2015, wanneer zij op zoek gaat naar haar verloren dochter die zich bij een sekte heeft aangesloten. Het is absoluut een dik boek en ik heb er al een uur of 4 in gelezen, maar ik wil het gewoon echt niet wegleggen. De schrijfstijl zuigt je in het verhaal, je voelt je direct enorm verbonden met de karakters en het is zowel deprimerend als hoopgevend tegelijk. Ik lees de Nederlandse vertaling in mijn Kobo Plus abonnement.

Wat de hulp weet – Freida McFadden

Zoek je een wat simpeler boek voor de voorjaarsvakantie 2024? Dan is dit op zich prima. Ik vond het eerste deel, De Hulp, echt heel goed voor dit genre. Het tweede deel, Wat de hulp weet, vond ik persoonlijk wat minder sterk. Maar het is zeker een vermakelijk boek met een vergelijkbare verhaallijn als het eerste deel. Je hoeft deel 1 overigens niet te lezen om deze te kunnen volgen. Ook hier gaat de hoofdpersoon weer aan het werk als hulp in de huishouding bij een rijk gezin, waarna er allemaal duistere mysteries aan het licht komen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!