Vintage kleding wint al jaren aan populariteit en dat is niet onterecht. Ik ben zelf al heel lang dol op vintage kleding en draag dus veel kledingstukken die soms al tientallen jaren oud zijn. Er zijn wat mij betreft heel wat redenen om te kiezen voor vintage ten opzichte van nieuwe kleding. Ik zet 5 voordelen van een vintage garderobe op een rijtje.

1. Kwaliteit

Mijn belangrijkste reden om te kiezen voor vintage kleding is de kwaliteit van de kleding. Heel veel kledingmerken van deze tijd produceren kleding met het idee dat het slechts een aantal wasbeurten meegaat. Fast fashion dus, waarbij je elk seizoen weer nieuwe items aanschaft. De kleding van tientallen jaren geleden is vaak van een veel hogere kwaliteit en kan decennia meegaan. Waar je in veel kledingwinkels vooral kleding van goedkope materialen ziet, als acryl en polyester, is dat bij vintage kleding vaak wel anders. Zo heb ik heel wat prachtige 100% wollen blazers, vesten en jassen of bijvoorbeeld zijden blousjes. Dat vind ik persoonlijk veel mooier en fijner dan een acryl truitje van de H&M.

2. Duurzaam

Het meest duurzaam is natuurlijk om geen kleding te kopen. Maar als je dan toch iets nieuws aan je garderobe wilt toevoegen, is vintage een duurzamer alternatief dan nieuwe kleding. Deze kleding is namelijk al geproduceerd en je zorgt er juist voor dat dit soort items niet op een grote afvalberg belanden. Er zijn tal van documentaires over hoe hedendaagse kledingmerken hun kleding produceren en hoe schadelijk dit is voor mens en milieu. Voor mij was dit echt een eye-opener en een goede reden om zoveel mogelijk te kiezen voor vintage of tweedehands kleding.

3. Uniek

Een ander belangrijk voordeel van het kopen van vintage kleding vind ik dat je echt met een uniek stuk loopt. De kans is heel klein dat je iemand anders in precies datzelfde vintage jurkje tegen gaat komen. Elke periode heeft ook echt weer een hele eigen stijl, dus je kunt wat dat betreft ook alle kanten op met vintage kleding. Waar veel webshops tegenwoordig veelal hetzelfde aanbod hebben, kun je met vintage nog echt onderscheidende kleding vinden.

5 voordelen van vintage kleding

4. Goedkoop

Vintage kleding is vaak goedkoper dan nieuwe kleding. Natuurlijk gaat die vlieger niet op als je vintage kleding gaat vergelijken met bepaalde fast fashion kleding, zoals de supergoedkope items van Primark en/of Shein. Verder is het natuurlijk de vraag waar de vintage kleding vandaan komt. Wil je echt goedkoop goede vintage kleding shoppen? Dan raad ik markten aan (mijn favoriet is de Noordermarkt) of kilo sales. Vaak zijn de prijzen bij een kilo sale zo’n €40 per kilo vintage. Maar als je even goed rondkijkt, zijn er ook kilo sales met bijvoorbeeld een prijs van slechts €20 per kilogram.

In het duurdere segment vind je vintage winkels waar de kleding al is uitgezocht. Ook hier vallen de prijzen me vaak mee. Zo was ik laatst bij een leuke vintage winkel in de 9 straatjes, waar een jurk €10-20 was, een jumpsuit €25 en een handgebreide trui €20. In het echt hoge segment heb je speciale luxury vintage winkels, zowel online als ook in de winkelstraat. Wat mij betreft is er dus vintage voor elk budget en kun je met vintage zeker goedkoper uit zijn dan met nieuwe kleding.

5. Hobby

Als laatste reden om te kiezen voor vintage in plaats van nieuwe kleding is het hobby aspect voor mij. Vintage kleding is iets dat een soort hobby is. Ik geniet van het bekijken van de kleding, de materialen, hoe iets in elkaar is gezet, met welke details, etc. Hoe meer je je verdiept in vintage kleding, hoe meer je ook gaat herkennen. Bepaalde stijlen, invloeden en trends van tientallen jaren geleden. Voor mij is het bezoeken van bijvoorbeeld de Noordermarkt op maandag ook echt een hobby. Heerlijk om tussen alle kleding te schatgraven naar die echte pareltjes. Dat gevoel ervaar ik zelf niet op de Kalverstraat zeg maar 😉

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!