Een kleine woning of appartement in kerstsfeer brengen, kan soms best een uitdaging zijn. Je hebt dan vaak geen plek voor een standaard formaat kerstboom. Wij hebben ook een klein huis en eigenlijk geen plek voor een grote boom. Toch zorg ik dat ons huis er gezellig versierd uitziet tijdens de decembermaand. Met deze 5 tips breng jij je kleine woning ook klaar voor de kerst!

1. Kleine kerstboom

Een kleine kerstboom is ook een kerstboom! Sla de afdeling met grote bomen lekker over in het tuincentrum en kies voor een klein formaat. Zo kocht ik dit jaar een kleine blauwspar en heb die in een leuke mand gezet. Het mooie is dat je zo’n boompje na de kerst ook weer lekker in je tuin of balkon kunt zetten en hem volgend jaar kunt hergebruiken. Zo’n kleine boom zet je ergens leuk op een kastje, je tv meubel of op een los krukje.

2. Een ander type kerstboom

Onze cederboom wordt dit jaar al voor het vijfde jaar op een rij onze kerstboom! Een cederboompje is een stuk ranker en makkelijker te plaatsen dan een standaard kerstboom. Je kunt hem alsnog gezellig kerstig decoreren met lichtjes en ballen. Het is een stuk minder massaal dan een gewone boom en dat maakt hem heel geschikt voor een kleine woning. Een andere leuke optie vind ik de kamerden. Deze kamerplant kan ook prima dienstdoen als alternatieve kerstboom (en kan je ook na de feestdagen gerust laten staan). Houd er wel rekening mee dat de kamerden hele slappe takken heeft, dus je kunt hier niet tot nauwelijks decoratie aan kwijt.

ceder boompje als kerstboom
Een cederboompje als kerstboom

3. Kies 1 hoekje uit

Word je nu al gek bij het denken aan een hele berg aan kerstdecoratie in je al overvolle woonkamer? Probeer het dan eens wat meer te centreren op één plek. Zo hebben wij een vintage rotan kastje aan de wand staan en die heb ik nu helemaal feestelijk gemaakt. De spullen die er normaal in liggen, heb ik naar boven verplaatst en zo was er ruimte voor een klein kerstboompje, leuke verlichting en andere decoratie. Gezellig én overzichtelijk in onze kleine woonkamer.

4. Werk in de hoogte

In een kleine woonkamer heb je waarschijnlijk weinig vrije vloeroppervlak over. Een handig idee voor je kerstdecoratie is dan om in de hoogte te gaan werken. Tegenwoordig verkopen ze in elke winkel wel van die leuke kartonnen kerststerren. Deze geven dat instant kerstgevoel én kun je makkelijk aan het plafond ophangen. Hang er enkele bij elkaar in verschillende formaten voor een leuk geheel. Houd er trouwens wel rekening mee dat de meeste van die sterren op batterijen werken, maar sommige blijkbaar toch een lichtje met snoer hebben. Hier kwam ik opeens achter bij thuiskomst en moest dus nog een verlengsnoer gaan regelen om de stekker ergens kwijt te kunnen.

Ik heb de kerststerren bij ons trouwens opgehangen met van die Tesa plafondhaken. Zo hoefde ik niet in het plafond te boren en kan ik de haken weer weghalen na de feestdagen.

Andere leuke items om op te hangen in plaats van neer te zetten, zijn: kerstballen (denk ook eens aan die hele grote ballen), lichtsnoeren of andere verlichte items en toffe slingers.

5. Vervang items voor kerstdecoratie

Als laatste tip kun je in een klein huis eens kijken of je bepaalde items kunt vervangen voor een kerstig alternatief. Tijdelijk dus gedurende de feestdagen. Zo kun je een schemerlamp vervangen voor bijvoorbeeld een leuke grote gouden bol met verlichting. Of vervang je normale wanddecoratie eens voor leuke kerstposters. Na de feestdagen wissel je dit makkelijk weer om voor de oude items en zo raakt je interieur niet overvol.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!