Heb je zin om een behang toe te voegen aan je interieur? Maar ben je totaal “overwhelmed” door de enorme hoeveelheid aan opties? Geen nood! Ik geef je vandaag mijn 5 beste tips voor het kiezen van hét perfecte behang voor jouw interieur. Want wanneer je het juiste behang kiest, kan dit echt een enorme toevoeging zijn aan je woning.

1. Welk type behang kies je?

Begin met deze vraag, want hierna zullen er een hoop keuzes afvallen. Even makkelijk gezegd, zijn er twee typen behang waar je tussen kunt kiezen als het puur gaat om een decoratief behang op een strakke ondergrond. Papierbehang of vliesbehang. Vroeger werd met name papier gebruikt. Je kent dit vast nog wel van het behangen met een behangtafel. Bij dit type behang moet je namelijk de achterkant van het behang inlijmen en het daarna aan de wand plakken. Vliesbehang zie je tegenwoordig veel vaker. Dit werkt namelijk een stuk makkelijker! Je kunt in dit geval de muur inlijmen en het behang daar zo tegenaan plakken. Voor de beginner raad ik dan ook altijd vliesbehang aan.

Houd je van regelmatig afwisselen? Ook dan raad ik vliesbehang aan, omdat dit er over het algemeen veel makkelijker weer afgaat dan papierbehang.

Als je net als ik dus perse voor vliesbehang wilt gaan, zul je zien dat er een aantal behangmerken al afvallen. In mijn ervaring zijn het met name de duurdere merken die nog steeds met papierbehang werken. Vaak wordt er dan zelfs geadviseerd dit ook door een professioneel behanger aan te laten brengen. Wil je het zelf doen en het jezelf niet te moeilijk maken? Kijk dan alleen naar de merken die vliesbehang aanbieden.

2. Maak een kleurenpalet

Denk voordat je echt gaat snuffelen tussen allerlei behangopties eerst eens na over het kleurenpalet dat je nastreeft. Maak desnoods zelfs een moodboard. Zo kun je een beetje een richting vinden voor de kleur van het behang dat je zoekt. Dit is ook makkelijk als je online gaat zoeken. Bij veel behangwebshops kun je op kleur selecteren. Zo maak je de keuze alweer een stuk beperkter voor jezelf.

3. Denk na over een patroon

Bedenk je hierna of je een patroonbehang zou willen of juist niet. Patronen zijn er overigens in allerlei soorten en maten. Van hele rustige en neutrale patronen tot aan hysterische bloemenpatronen. Als je helemaal geen patroon wilt, maar echt een effen kleur behang, kun je jezelf afvragen of een behang wel zo nodig is. Je zou dan ook kunnen overwegen om een muur te verven. Wil je wel een patroon? Dan nog zijn er talloze opties. Veel van de vliesbehang soorten hebben bijvoorbeeld ook prachtige structuren in het behang tegenwoordig. Dan is het qua kleur heel neutraal bijvoorbeeld, maar zit het patroon hem meer in de structuur.

Ga je een grote wand behangen? Let er dan wel altijd op dat je een niet te klein patroontje kiest. Hele kleine bloemetjes zullen dan vooral chaotisch gaan ogen. Kies dan voor een iets ruimer opgezet patroon met grotere afbeeldingen. Probeer ook als het kan zoveel mogelijk plaatjes op te zoeken van het betreffende behang aan een wand. Soms kan een patroon op een rol of staal heel leuk lijken, maar ziet het er op een hele wand toch anders uit. Ik vind bijvoorbeeld de patronen waarbij bloemen in een heel strak kader gerangschikt zijn minder leuk. Je krijgt dan namelijk best een grafisch effect op de wand. Ik kies dan liever iets waarbij de bloemen wat organischer in het patroon geprint zijn.

behang kiezen tips
Behang van de Kwantum

4. Let op meubels en wanddecoratie

Plaatsing van grote meubels voor een wand met behang zorgt natuurlijk voor een groot deel hoe het effect van je behang gaat zijn. Houd hier dus goed rekening mee. Een fotobehang met een hele grote afbeelding die vanaf de grond begint, vind ik bijvoorbeeld prachtig, maar werkt hier voor geen meter. In ons kleine huis staan er immers altijd meubels voor die mooie afbeelding dan.

Ook wanddecoratie kan heel anders tot z’n recht komen als je een muur gaat behangen. Zeker met een heel uitgesproken patroon is het vaak mooier om de wanddecoratie wat subtieler te houden. Kies dan liever een paar grote items in plaats van een heleboel kleine frutsels.

5. Vraag altijd eerst stalen op!

Dit is een hele belangrijke laatste tip. Op een plaatje op internet kan een behang er nog zo leuk uitzien, soms valt het in het echt toch tegen. Ook is het beoordelen van de kleuren vanaf een scherm echt onbetrouwbaar. Dus bestel eerst een staal en kijk of het behang echt goed matcht met de rest van je interieur. Ik skip persoonlijk merken ook die geen stalen beschikbaar stellen. Hele kleine stalen vind ik trouwens ook echt heel vervelend, want zo krijg je nog geen duidelijk beeld van een patroon. Maar goed, dan kan je in elk geval wel de kleuren goed beoordelen.

In mijn eigen zoektocht naar een tof behang voor onze woonkamer kwam ik zelfs merken tegen waarbij je én geen stalen kunt opvragen én waarbij je hun behang niet meer kunt retourneren. Zelfs niet als de rol nog dicht is. Persoonlijk sla ik dan over, want het ging ook nog eens om heel prijzig behang. In mijn beleving is er van de goedkope merken veel makkelijker aan stalen te komen dan van de dure merken. Toch vreemd.

Toffe behangmerken

Van mijn interieuradvies klanten krijg ik altijd veel vragen naar leuke behangmerken. Hieronder een lijstje met mijn tips:

Budget

 • Kwantum
 • Karwei

Betaalbaar

 • Eijffinger
 • BN Walls
 • Photowall
 • BorasTapeter
 • MidBec
 • Dekornik
 • Mind The Gap
 • Creative Lab Amsterdam
 • Sandberg
 • Kek Amsterdam

Duur

 • Morris and Co
 • Cole & Son
 • House Of Hackney

Onbetaalbaar haha

 • Arte (maar zooo mooi, dus als je het budget hebt, zeker doen!)
styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!