Geregeld kom ik bij klanten thuis die wel dol zijn op planten, maar niet zo goed uitkomen met de styling ervan in huis. Groen in huis is altijd een goede toevoeging wat mij betreft, maar je wilt natuurlijk niet dat je woonkamer verandert in een chaotische jungle. Vandaar mijn 5 tips voor het stylen van kamerplanten in huis.

Planten

1. Groepeer!

Mijn nummer 1 tip en eentje die je heel makkelijk kunt toepassen in je eigen huis, is om planten te groeperen. Dus niet overal losse kamerplanten neerzetten, maar een paar hoekjes met veel groen bij elkaar. Hierdoor kun je met enkele planten een mooi statement maken en zorg je voor rust en overzicht in huis. Daarbij kun je dan kiezen voor een hoekje met de optimale condities voor je groene vrienden, zodat de planten ook nog eens optimaal kunnen groeien.

2. Werk met hoogteverschil

Dit een tip die je niet alleen bij kamerplanten goed kunt gebruiken, maar eigenlijk bij elke vorm van styling. Hoogteverschil maakt een styling meteen speels en maakt het interessanter. Een vensterbank met allemaal even hoge planten naast elkaar erop, doet weinig voor je interieur. Maar wanneer je gaat werken met verschillende hoogtes, zul je zien dat het veel beter oogt. Met planten is dit natuurlijk makkelijk te realiseren, want er zullen weinig planten exact dezelfde hoogte hebben.

3. Combineer verschillende vormen

Naast verschillende hoogtes, kun je ook eens kijken naar de vorm van je kamerplanten. Wat heel goed werkt in een styling is om voor verschillende vormen te kiezen. Mijn favoriet is bijvoorbeeld het maken van een hoekje met een hoge plant met smalle bladeren (de Strelitzia), een plant op stam met een mooi bolletje aan bladeren (de Ficus Lyrata op stam) en een plant met groter en wijder groeiend blad (Monstera). Hiermee krijg je meteen ook het hoogteverschil en door de verschillende vormen zorg je voor een gestyled geheel.

tips styling kamerplanten

4. Vergeet de hangplanten niet

Hangplanten zijn een hele goede manier van styling met groen in je interieur. Ze nemen geen ruimte in op oppervlakten en zijn een ideale opvulling van lege hoekjes. Je werkt ook meteen wat meer met de hoogte van de ruimte en kunt ze dus makkelijk kwijt. Geen hangplanten aan je plafond? Dan kun je ze ook op hoge kasten zetten voor een speels effect. Denk bijvoorbeeld aan de boekenkast, maar ook koelkast of op een wandplank.

tips styling kamerplanten

5. Creatieve styling: een mini tuintje

Een extra creatief idee met kamerplanten is om ze te groeperen als een soort mini tuintje voor binnen. Ik deed dit recent met de kleurrijke bromelia’s. In een grote mand zette ik allerlei verschillende bromelia’s bij elkaar. Op de bodem kun je een groot dienblad leggen of het bedekken met plastic om te zorgen dat de mand niet gaat lekker bij water geven. Zo’n groepje planten in een grote mand kun je ook makkelijk verplaatsen, dus het is een flexibel styling item in huis. Ik zette de mand bijvoorbeeld op de grond, maar ook op een laag rond tafeltje.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!