Een goed lichtplan kan veel doen voor de sfeer in je interieur. Als interieurstylist geef ik mijn klanten dus ook altijd tips hoe ze hun woning sfeervol en ook functioneel kunnen uitlichten. Wil je zelf aan de slag met je verlichting? Dan heb ik vandaag 5 tips voor je om dit goed aan te pakken.

1. Dimmers

Begin met het aanbrengen van dimmers op je bestaande verlichting. Zo wordt je huidige verlichting namelijk multifunctioneel. Je kunt je lamp zo niet alleen gebruiken als licht om bijvoorbeeld bij te lezen of wat te werken, maar ook als sfeerverlichting. Met een fijn gedimd licht, krijg je vanzelf een veel sfeervoller huis. Heb je een lamp met een stekker zonder dimmer? Gebruik dan een stekkerdimmer van de bouwmarkt in je stopcontact.

2. Hoeken uitlichten

Behalve de standaard lichtpunten, zoals je plafondspots en de hanglampen boven je eettafel, is het slim om een aantal hoeken van een lamp te voorzien. Zo kun je je zithoek mooi uitlichten door in elke hoek een lamp te zetten. Dit kunnen vloerlampen zijn, maar denk ook eens aan een wandlamp. Een zogenaamde “uplighter” met leeslamp kan ook heel handig zijn in je zithoek. Het naar boven gerichte licht geeft een mooi indirect licht en met het leeslampje kun je prima een boek lezen in het donker.

3. Indirect licht

Ik noemde het al even bij punt 2, maar indirect licht kan veel doen voor je interieur. Dit licht is bijvoorbeeld naar boven gericht en wordt weerkaatst via plafond en/of muur. Het laat de ruimte groter lijken en geeft een rustige sfeer. Je doet dit niet alleen met vloerlampen, maar kunt ook gaan voor wandlampen die het licht bijvoorbeeld naar boven en onder verspreiden. Heb je een mooi schilderij aan de wand hangen? Deze kun je ook perfect in de spotlights zetten met speciale schilderijverlichting.

Philips Hue bridge

4. Kleurtemperatuur

Ga je op pad om LED lampen aan te schaffen? Let dan eens op de kleurtemperatuur die vermeld staat op het doosje. Op elke lichtbron vind je deze waarde (in Kelvin), die iets zegt over de warmte van het licht. Zo staat een LED lamp met een kleurtemperatuur van 2700K gelijk aan de ouderwetse gloeilamp qua warmte. Hoge hoger deze waarde, hoe koeler het licht. Zoek je dus warm en sfeervol licht? Ga dan voor een LED lamp met een lagere kelvin waarde.

5. Creëer opties

Wanneer je meerdere soorten verlichting aanbrengt, kun je altijd het juiste licht kiezen voor het moment. Zo heb je in de keuken je spots nodig om goed te kunnen koken, maar wil je die niet aan hebben staan als je ‘s avonds lekker op de bank zit. Dan is het handig om dus een andere optie te hebben om de keuken niet helemaal in het donker te zetten. Dimmen van de spots is natuurlijk een goed idee, maar je kunt ook zorgen dat je naast je spots nog andere verlichting mogelijk maakt. Wij hebben bijvoorbeeld naast onze spots ook een extra staande lamp in de keuken, die we aan kunnen zetten als sfeerverlichting. Boven de eettafel hebben we een lamp voor als we aan het eten zijn, maar deze kan ook uit en dan zetten we een sfeerlampje aan op een sidetable ernaast. Als je opties creëert met verlichting is er voor elk moment een goede keuze.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!