Het aanbod aan breipatronen lijkt wel oneindig en in de zoektocht naar een tof nieuw project zie je soms door de bomen het bos niet meer. Als ik de projecten laat zien waar ik aan brei, krijg ik geregeld de vraag waar ik het patroon heb gevonden. Daarom vandaag mijn 5 tips om de mooiste breipatronen te vinden.

1. Breipatronen zoeken op Instagram

De eerste plek waar ik op zoek ga naar inspiratie voor een nieuw breiproject is Instagram. Ik volg verschillende accounts die geheel over handwerken en/of breien gaan. Zowel ontwerpers van breipatronen als mensen die laten zien waar ze aan werken. Zo kom ik tijdens het scrollen door m’n feed geregeld gave projecten tegen. Ik sla die direct op, zodat ik op een moment dat ik zonder nieuwe inspiratie zit even dat lijstje door kan gaan. Verder zoek ik geregeld op hashtags. Hierdoor kun je zowel heel gericht zoeken op een bepaald patroon (met de hashtag en de patroonnaam) of veel breder onder breigerelateerde hashtags. De meeste van mijn breiwerkjes ben ik op deze manier tegengekomen. Je kunt breigerelateerde hashtags ook gaan volgen. Zo volg ik o.a. #weareknitters voor toffe brei-inspiratie.

Zie je een tof breiwerk? Dan staat er meestal bij de post vermeld welke wol er is gebruikt en hoe het patroon heet. Vanaf daar kun je dan verder gaan zoeken naar waar je het patroon kunt aanschaffen.

2. Zoeken op Pinterest

Het zoeken naar breipatronen op Pinterest wordt veel gebruikt, maar ik moet zeggen dat het mij nog niet heel veel succes heeft opgeleverd. Af en toe scroll ik wel wat tussen toffe inspiratie op Pinterest en sla soms ook wat op op mijn bord over breien. Maar vaak zul je merken dat het moeilijk is om het patroon te achterhalen en kom je zelden direct uit bij de ontwerper en de winkel waar je het patroon kunt aanschaffen. Ik vind dit dus minder handig dan het zoeken op Instagram. Wel vind ik het een fijne plek om gewoon wat inspiratie te verzamelen en lekker te scrollen tussen toffe breiwerkjes.

3. Ravelry

Als handwerkliefhebber ken je vast de website Ravelry. Met een account op deze website kun je zowel je eigen projecten bijhouden, als projecten van andere bekijken. Er staat ook een enorme schat aan patronen op. Vanwege het enorme aanbod is het zoeken hier soms wel wat lastiger. Ik gebruik Ravelry dus vooral om vrij gericht te zoeken. Een zoektocht naar een simpele trui is gewoonweg te omvangrijk. Maar als je veel exacter weet wat je zoekt, kun je hier wel goed terecht. Zeker het feit dat je direct beoordelingen van patronen ziet en de vorderingen van medehandwerkers, is een uitkomst. Recent zocht ik bijvoorbeeld een patroon van een goede sweaterdress, dus een hele lange trui die je als een jurkje kunt dragen. Dan is Ravelry top! Ik kon heel specifiek zoeken op wat ik bedoelde en ik heb inmiddels een heel tof patroon kunnen vinden.

tips om breipatronen te vinden

4. Breipatronen van wolmerken en ontwerpers

Veel merken die wol verkopen, bieden ook patronen aan voor de wol die ze verkopen. Een deel van de merken biedt deze patronen zelfs gratis aan, zoals Drops. Andere merken vragen een klein bedrag, zoals Katia. Ook heb je natuurlijk nog verschillende bedrijven die zich helemaal gespecialiseerd hebben in patronen en eventueel ook hele pakketten om te breien. Denk aan We Are Knitters en Wool and the Gang. Bij deze merken doe ik graag inspiratie op. Andere websites waar ik geregeld naar kijk, zijn MYPZ en Do’s Store. Je kunt natuurlijk ook bepaalde ontwerpers opzoeken. Zo volg ik Petite Knit (echt een aanrader!), Two of Wands, Happy Love Co, My Favourite Things Knitwear en The Knit Stitch.

Ga je bij We Are Knitters bestellen? Met mijn vriendencode MGMNK6Y6W ontvangen we beiden een tientje korting!

5. Brei magazines en boeken

Vroeger was het lezen van handwerk tijdschriften natuurlijk dé manier om aan nieuwe patronen en inspiratie te komen. Tegenwoordig is dit grotendeels door het internet vervangen, maar ze bestaan nog steeds. Ook worden er nog steeds toffe handwerkboeken gemaakt! Ik vind bijvoorbeeld Happy Handmade Living magazine echt een voorbeeld van een hip handwerktijdschrift! Ook Vogue heeft een Knitting Book en zelfs een Vogue Knitting Magazine.

Mocht je van vintage mode houden, dan is het ook een aanrader om eens op Marktplaats of Etsy te kijken naar oude breipatronen uit magazines of andere bladen. Er is echt zoveel te vinden dat nu ook gewoon nog heel tof is! Ook op breigroepen op bijvoorbeeld Facebook worden geregeld oude breitijdschriften aangeboden.

Tenslotte

Heb je nou leuke patronen op het oog, maar ga je er nog niet direct aan beginnen? Ik sla ze dan altijd als favoriet in Ravelry op. Bijna alle patronen staan daar wel in, hoewel de zoekfunctie soms een beetje moeizaam werkt en sommige patronen dus wat moeilijker te vinden zijn. Als ik dan zonder project zit en toe ben aan iets nieuws loop ik m’n favorieten lijstje door en kies daar iets uit. Zo heb ik voor de komende jaren nog meer dan genoeg favorieten opgeslagen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!