Al een aantal jaren brei ik graag. Breien is één van m’n favoriete hobby’s en ik doe het eigenlijk het hele jaar door. Het is een ontspannende bezigheid, je maakt je eigen kledingstukken en er zijn meer dan genoeg technieken te leren zonder dat het saai wordt. Nog niet overtuigd? Ik vertel je 5 redenen om nu nog te beginnen met breien.

1. Ontspannend (meditatief)

Breien is een ontspannende hobby. Ik heb op meerdere plekken gelezen dat het zelfs meditatief kan werken, door de repeterende bewegingen. Als je de techniek eenmaal te pakken hebt, hoef je er vaak weinig bij na te denken en gaat het vanzelf. Een ideale manier dus om je hoofd lekker leeg te maken, terwijl je werkt aan iets moois.

2. Minder schermtijd

Vind je dat je eigenlijk teveel tijd spendeert op je telefoon en zou je je schermtijd wel wat omlaag willen krijgen? Ik vind breien hier de ideale manier voor. Als je aan het breien bent, kun je niet tegelijkertijd ook op Instagram scrollen. Je hebt lekker iets om handen en het is de perfecte activiteit om op te pakken op die loze momenten dat je anders je telefoon zou pakken. Ik combineer het breien trouwens zelf graag met het luisteren naar een podcast en soms toch ook Netflix (dus wel schermtijd in dat geval ;)).

3. Mooie kleding maken

Het breien an sich is een fijne hobby, maar het resultaat is ook nog eens dat je toffe kleding en accessoires kan maken. Ik heb bergen met zelfgebreide truien en ik draag ze altijd graag. Ook is het ontzettend leuk om kraamcadeau’s te kunnen breien (ik heb hier een paar favoriete patronen voor) of cadeau’s voor vriendinnen. Daarbij kan ik ook nog eens zelf het materiaal bepalen van mijn nieuwe kledingstuk. Geen truien van acryl, maar van mooie alpaca wol bijvoorbeeld.

Weet je niet zo goed waar te beginnen met breien? Check dan mijn blog vol tips als je start met breien.

4. Iets nieuws leren

Ik ben zelf iemand die graag continue iets nieuws leert. Ik kijk talloze informatieve video’s op YouTube (van autotechniek, tot vliegtuigen etc), lees veel non-fictie boeken en vind het ook leuk om nieuwe hobby’s te ontdekken waarbij ik zelf iets leer maken. Breien is zo’n hobby waar je eigenlijk nooit mee uitgeleerd bent. Je begint met een simpele sjaal en als je wilt kun je steeds nieuwe breitechnieken bij blijven leren. Wat dacht je van zo’n prachtige IJslandse trui? Of ingewikkelde kant brei patronen? Ik brei al jaren en toch zijn er nog genoeg breitechnieken die ik nog nooit uitgeprobeerd heb. Je kunt jezelf dus steeds weer uitdagen en gelukkig bevat YouTube een schat aan informatieve video’s op dit gebied.

5. Het hele jaar door

Misschien denk je dat breien echt een hobby voor de winter is. Dat is misschien voor sommige mensen zo, maar ik moet zeggen dat ik eigenlijk het hele jaar door wel brei. Mijn tempo ligt niet zo hoog, dus in de zomer kan ik prima alvast aan een wintertrui beginnen. Dan is die op het juiste moment af. En daarnaast brei ik alleen maar tijdloze stukken die ik jarenlang blijf dragen. Dus echt seizoensgebonden is het wat mij betreft niet. Vind je een dikke wollen trui breien midden in de zomer toch niet zo prettig? Dan zijn er ook genoeg zomerse breipatronen te vinden! Bijvoorbeeld een leuke top van katoen met kantbrei techniek. In deze blog lees je meer van mijn tips voor zomerse breipatronen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!