Nog altijd luister ik graag naar podcasts. Recent was ik bijna twee weken ziek en toen heb ik dus ook weer heel wat nieuwe podcasts geluisterd. Zeker als ik me niet lekker voel, vind ik een podcast luisteren een stuk fijner dan netflixen. Ik luister graag naar true crime, dus de meeste van onderstaande podcast tips hebben daar wel iets mee te maken. Ik zet mijn 5 favoriete podcasts van 2022 op een rijtje.

Bad Blood: The Final Chapter

Deze staat voor mij echt op één, hoewel ik hem nog niet helemaal afgeluisterd heb. Ik ben al een tijd geïntrigeerd door het verhaal van Elizabeth Holmes en haar bedrijf Theranos en dat is precies waar deze podcast over gaat. Elizabeth was één van de jongste self made billionaires en oprichtster van de bloedanalyse methode Theranos. Dit bleek uiteindelijk van oplichting en leugens aan elkaar te hangen en de hele technologie bleek niet te deugen. In deze podcast serie doet journalist John Carreyrou het hele verhaal uit de doeken, neemt je mee in zijn zoektocht naar antwoorden over Elizabeth Holmes en haar onderneming en doet verslag van de spraakmakende rechtszaak. De podcast zit ontzettend goed in elkaar en het is heel tof dat er ook echt veel audiomateriaal in zit waar je Elizabeth zelf op hoort. Aanrader!

Napleiten

Dit is een hele interessante Nederlandse podcast over juridische zaken. In Napleiten ontvangen hosts Wouter Laumans (misdaadjournalist) en Christian Flokstra (strafpleiter) elke week een andere advocaat die vertelt over zijn/haar meest bijgebleven strafzaak. De advocaat neemt je mee in deze zaak en vertelt van begin tot eind hoe de cliënt bij hem kwam, wat de aanklacht was en hoe hij/zij de zaak heeft aangepakt. Ook vertelt de advocaat hoe hij/zij zelf de zaak beleeft heeft en hoe tevreden hij/zij is over de uitkomst van de zaak. Er komen hele interessante strafzaken voorbij en je leert heel wat juridische begrippen bij. Heel fijn is dat ook alle lastige begrippen uitgebreid uitgelegd worden, dus het is allemaal goed te volgen. Ik vind het vooral bijzonder om te horen hoe elke strafpleiter weer zijn eigen tactiek heeft en wat dan de overwegingen zijn in de rechtbank.

Vind je dit ook interessant? Dan kan ik je de Vlaamse variant “De stemmen van Assisen” ook aanraden. Deze podcast serie lijkt er wel wat op en het Belgisch recht is natuurlijk net weer wat anders.

Ik weet je wachtwoord

Van deze podcast reeks zijn helaas nog niet zoveel afleveringen verschenen, maar tot nu toe vind ik dit heel interessant en vermakelijk. Deze podcast wordt gemaakt door techjournalist Daniël Verlaan. Hij heeft ook een gelijknamig boek uitgebracht (wat ik nog niet gelezen heb overigens). De podcast “Ik weet je wachtwoord” gaat met name over hackers en bespreekt elke aflevering een waargebeurde spannende hack. Zo is er een aflevering over het hacken van een bank vermomd als Sinterklaas, een aflevering over het gehackte Twitter account van Trump en over het hacken van bitcoin. Het leuke is dat de hackers zelf ook aan het woord komen. Heel boeiend en leerzaam!

Partners in crime

Deze podcast serie wordt gemaakt door Kees van der Spek. Ik vind zijn programma’s op tv altijd mega boeiend, dus deze podcast ben ik ook direct gaan luisteren toen de eerste aflevering verscheen. Hij gaat in deze serie in gesprek met verschillende collega’s uit het misdaadvak. Zo zijn er afleveringen met Thijs Zeeman en Alberto Stegeman. Het is een soort interview, maar daarnaast ook gewoon een fijn gesprek om naar te luisteren. Er komen allerlei onderwerpen aan bod, zoals spannende momenten die de verslaggevers in het verleden hebben meegemaakt, maar ook vertellen ze hoe zo’n misdaadprogramma maken nou in z’n werk gaat, etc. Heel leuk om een inkijkje achter de schermen te krijgen en wat meer te weten te komen over bekende misdaadverslaggevers.

Moordcast

Dionne Slagter ken je misschien wel van haar YouTube kanaal. Sinds enige tijd presenteert ze daarop ook de serie “Misdaad en make-up”, een true crime serie waarin ze waargebeurde verhalen vertelt en ondertussen make-up opdoet. In de Moordcast bespreekt ze dezelfde zaken, maar dan uitgebreider en in podcastvorm samen met haar broer. Deze podcast luister ik trouwens via Spotify, omdat ie voor zo ver ik zie niet via m’n Apple podcast app te vinden is. Dionne vertelt op een prettige manier, haar stem is fijn om naar te luisteren en de afleveringen zitten goed in elkaar. Een verfrissende toevoeging aan de Nederlandse true crime als je het mij vraagt!

Dit waren mijn podcast tips voor begin 2022! Heb jij nog goede tips? Deel ze dan zeker in de comments.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!